Conflictul din liban

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Situatia din Orientul Apropiat - intrebari si raspunsuri

Cu care dintre statele arabe a semnat Israelul tratate de pace?

Israelul a semnat tratate de pace cu numai 2 tari arabe: Egiptul (semnat in 1979) si Iordania (in 1994).

Care este situatia actuala?

Israelul a fost in conflict cu vecinii sai inca de la proclamarea statului in 1948. A purtat razboaie cu statele arabe in 1948, 1956, 1967, 1973, 1982 si 2006. Israelul a ocupat Cisiordania, Fasia Gaza, Ierusalimul de Est si Inaltimile Golan. Acestea din urma apartin Siriei iar cele doua state sunt in negocieri privind statutul regiunii respective.

Palestinienii doresc ca Cisiordania si Fasia Gaza sa formeze viitorul stat palestinian care sa aiba drept capitala Ierusalimul de Est.

Israelul si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei s-au aflat in negocieri pe tot parcursul anilor '90. Israelul s-a retras din anumite portiuni ale teritoriilor ocupate.

Autoritatea Palestiniana functioneaza ca un guvern al palestinienilor care locuiesc in teritoriile ocupate. In acest moment nu se poarta nici un fel de negocieri oficiale intre cele doua parti. Totusi, spre sfarsitul lui 2007, primul ministru israelian Ehud Olmert si presedintele palestinian Mahmoud Abbas au avut cateva intalniri si au numit niste echipe de negociatori specializate in anumite domenii.

Statele arabe s-au oferit sa dezvolte relatii normale cu Israelul cu conditia ca acesta sa se retraga din teritoriile ocupate si sa permita formarea Statului Palestinian - conform Declaratiei de la Beirut din 2002, cunoscuta si sub numele de Initiativa Tarilor Arabe.

La ce se refera procesul de pace din Orientul Mijlociu?

Acest proces de pace se refera mai ales la conflictul israeliano-palestinian desi, intr-un sens mai general, se extinde si la negocierile de pace cu celelalte state arabe din

regiune. Aceasta formula a fost creata la Conferinta de la Madrid din 1991 cand Israelul a purtat negocieri directe cu Libanul, Siria, Iordania si cu autoritatile palestiniene.

Principiul care sta la baza negocierilor de pace din Orientul Mijlociu se intituleaza ,,pamant pentru pace" si provine din rezolutiile 242 si 339 ale Consiliului de Securitate ONU. Pe scurt, Israelul se va retrage din teritoriile ocupate in schimbul semnarii unui tratat de pace in regiune si recunoasterii dreptului sau la existenta.

Cine este implicat?

Bineinteles Israelul. Organizatia pentru Eliberarea Palestinei ii reprezinta pe palestinieni (nu Autoritatea Palestiniana). Autoritatea Palestiniana a fost creata in cursul procesului de pace iar Mahmoud Abbas conduce atat OEP cat si Autoritatea Palestiniana. Tarile arabe sunt reprezentate individual si prin intermediul Ligii Arabe.

Comunitatea internationala este reprezentata de o organizatie cunoscuta sub numele de ,,Cvartetul", creata cu scopul de a face front comun in privinta acestui conflict.

Cvartetul este format din reprezentantii Rusiei, Uniunii Europene, Statelor Unite si Natiunilor Unite, care se intalnesc regulat pentru a-si coordona efortul diplomatic (desi fiecare actioneaza si independent de ceilalti). Cvartetul este o formatiune relativ noua, creata ca o reactie la Intifada din anul 2000. Aceasta organizatie da comunicate regulate despre situatia din regiune si mersul negocierilor. Tony Blair a fost numit drept emisar al Cvartetului pe 27 iunie 2007.

Care este scopul acestui proces de pace?

Pe scurt, retragerea Israelului din teritoriile ocupate, crearea unui stat palestinian si pacea intre Israel si vecinii sai. Aceste principii sunt acceptate de comun acord acum ceea ce nu s-a intamplat in primele decenii de la proclamarea statului israelian.

Printre elementele cheie se numara: retragerea din teritoriile ocupate, schimbul ,,pamant pentru pace" care va duce la crearea unui stat palestinian viabil in paralel cu statul israelian, cu granite bine definite si recunoscute de comunitatea internationala, conform rezolutiilor 242, 338 si 1397 ale Consiliului de Securitate al ONU. Trebuie luata in considerare si initiativa printului mostenitor Abdullah, adoptata de Liga Araba la Beirut la 28 Martie 2002, care ofera normalizarea relatiilor intre statele arabe si Israel in contextul unei rezolutii finale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul din liban.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 242 cuvinte
Nr caractere:
32 582 caractere
Marime:
1015.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
state, Economie, conflicte, politici, natiuni, pace
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Lupu Gratian
Sus!