Servicii și utilități publice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Învăţământ preprimar (nivel ISCED 0)

Începe în general de la vârsta de 3 ani şi durează între 2 şi 3 ani, în funcţie de vârsta la care începe învăţământul primar.

Distincţia între dezvoltare generală si educaţie nu este întotdeauna clară si de aceea activităţile destinate acestei categorii pot fi asigurate într-o serie de instituţii aflate sub tutela ministerelor educaţiei, sănătăţii, serviciilor sociale sau a instituţiilor private.

Învăţământ primar (nivel ISCED 1)

Este prima treaptă a educaţiei de bază. Începe în general de la vârsta de 5-7 ani şi durează între 4 şi 6 ani.

Programele de la acest nivel sunt, în mod normal, concepute la nivel de unitate sau de proiect care îşi propun să formeze deprinderi de bază de scris, citit și matematică, plus cunoştinţe elementare în alte discipline, cum ar fi istoria, geografia, ştiinţele naturii, ştiinţele sociale, desenul şi muzica.

Învăţământ secundar inferior (nivel ISCED 2)

Constă în general în 3 sau 4 ani de şcolarizare după nivelul primar. Cel mai adesea, se referă la un învăţământ general, dar sunt ţări care oferă cursuri care au un caracter tehnic sau vocaţional. Poate pregăti elevii pentru intrarea directă în viaţa de activă sau să continue studiile în învăţământul secundar superior.

În ţările în care învăţământul obligatoriu este oferit într-o structură unică, fără a exista o tranziţie între învăţământul primar şi cel secundar inferior, apar atât numele instituţiei cât şi cele două niveluri implicate.

De regulă, programele la acest nivel se concentrează mai mult pe discipline. Se face apel la profesori specializați și, adesea, mai mulți profesori predau, fiecare, în disciplina în care sunt calificați. La acest nivel, se dobândesc competențele de bază.

Învăţământ secundar superior (nivel ISCED 3)

Cuprinde în general între 2 şi 5 ani de şcolarizare prin cursuri de bază si aprofundate. Acest nivel este deseori divizat în filiere: general, tehnic şi profesional.

Admiterea implică, în general, absolvirea învăţământului secundar inferior. Învăţământul secundar superior poate fi terminal (pregătind elevii pentru intrarea în viaţa activă) sau de tranziţie (pregătind elevii pentru accesul în învăţământul terţiar).

Programele din învățământul liceal (ISCED 3) presupun, de regulă, absolvirea a aproximativ nouă ani de studii cu frecvență completă începând cu nivelul 1 ISCED sau o combinație de studii și experiență profesională sau tehnică.

Învăţământ postsecundar (nivel ISCED 4)

Cuprinde cursuri de pregătire situate între nivelul secundar superior şi învăţământul terţiar. În context naţional, conţinutul acestor cursuri nu este considerat ca fiind de nivel terţiar, iar un certificat de absolvire a învăţământului secundar superior nu este întotdeauna o condiţie de acces. Cursurile cu o durată variabilă, de la şase luni la doi sau trei ani, în domeniul tehnic sau profesional, sunt în general mai avansate şi mai specializate decât cele de nivel secundar.

Învăţământul postsecundar (ISCED 4) grupează programele aflate, din perspectivă internaţională, la graniţa dintre învăţământul liceal şi cel postliceal, chiar dacă, la nivel naţional, respectivele programe ar putea fi considerate ca fiind în mod evident programe de învăţământ liceal şi, respectiv, postliceal. Din punctul de vedere al conţinutului lor, aceste programe nu pot fi considerate programe de învăţământ universitar. Adeseori, nivelul lor nu este cu mult mai avansat decât programele de la nivelul ISCED 3, dar ele oferă posibilitatea celor care au absolvit un program de nivel 3 să-şi aprofundeze cunoştinţele. De exemplu, se clasifică aici programele destinate pregătirii pentru nivelul ISCED 5 a acelor elevi care, deşi au absolvit nivelul ISCED 3, nu au urmat o programă care să le permită trecerea la nivelul ISCED 5. Poate fi vorba despre cursuri de bază preliminare obţinerii unei diplome universitare sau programe de formare profesională de scurtă durată .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 1 Servicii educationale.ppt
  • 2 Servicii de sanatate.ppt
  • 3 Protectia persoanelor si a bunurilor.ppt
  • 4 RETEAUA PUBLICA DE ALIMENTARE CU APA POTABILA.ppt
  • 5 Reciclare apa si deseuri.ppt
  • Sem 8 Gaz-Termo.doc
  • Sem 9 Transport trimis.doc
  • Seminar 6 Energie electrica.doc
  • servicii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
132 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
18 284 cuvinte
Nr caractere:
102 379 caractere
Marime:
2.56MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Doru Plesa
Sus!