Participarea autorităților locale în procesul decizional politic

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Lobbyul este procesul de influentare a procesului decizional. Cand indivizii se reunesc in grupuri pentru a promova interese comune si pentru a dezvolta strategii de influentare a deciziilor guvernamentale, acestia isi pot creste in mod considerabil influenta pe care o detin in sistemul politic.

Grupurile pot juca un rol pozitiv intr-o societate democratica si pluralistica prin organizarea cetatenilor afectati de politicile promovate de guvern si asigurarea mijloacelor de petitionare a guvernului si de influentare a politiciilor practicate de catre acesta. In afara incercarii de a determina guvernul sa fie mai sensibil in relatia sa cu publicul, activitatea de lobby poate aduce si beneficii oficialilor guvernamentali. Acest lucru se concretizeaza in experienta, succes politic, publicitatea favorabila si sprijin politic. Daca lobbysti si grupurile de interes pot asigura beneficiile dorite factorilor decizionali politici, acestia ar putea fi capabili sa-si sporeasca influenta si sa stabileasca si sa sustina modele institutionalizate de comunicare si interactiune cu factorii politici decizionali.

Acest Ghid

Acest ghid enumera o serie de pasi si exercitii, pe care asociatiile din administratia publica locala, le pot urma in sporirea influentei asupra factorilor politici decizionali romani, indiferent unde se afla acestia : in ministerele de resort, Guvern sau Parlament.

Premiza de baza a acestui ghid este data de faptul ca lobbysti de succes identifica factori decizionali cheie in problemele importante care ii privesc pe acestia sau pe clientii lor si dezvolta strategii pentru a spori influenta asupra acestor factori. Aceste strategi vor avea succes in masura in care lobbysti inteleg ca stimulentele ii determina pe factorii decizionali sa ii asculte. Cu alte cuvinte, intrebarile cheie pe lobbysti trebuie sa le puna sunt:

• Cine ia deciziile in problemele care sunt importante pentru mine?

• De ce se iau aceste decizii?

• Cand se iau aceste decizii?

• Cum pot face sa le influentez deciziile?

Elementele unui proces de lobby eficient

Un efort de lobby eficient de catre asociatiile administratiei publice locale se concentreaza pe sase idei principale listate mai jos:

(1)Dezvoltarea unei agende pentru asociatii care sa reflecte prioritatile organizatiei si care poate servi ca un program legislativ flexibil;

(2)Prepararea si diseminarea materialelor de politica, care pot asista asociatia in intarirea structurilor acesteia, dezvoltarea de aliante si influentarea factorilor decizionali politici;

(3)Identificarea punctelor de decizie esentiale - cheie in procesul de luare al deciziilor;

(4)Identificarea persoanelor cheie care iau deciziile in procesul decizional si cercetarea opiniilor si trecutului acestora;

(5)Mobilizarea componentelor cheie prin recurgerea la membrii organizatiei si aliati potentiali;

(6)Dezvoltarea strategiei de reprezentare, tactici si calendare pentru activitatea de lobby pe probleme prioritare in organizarea agendei politice a organizatiei.

Pentru o claritate a prezentarii, acest ghid descrie procesul de lobby ca o secventa. In realitate, lobbyul este un proces dinamic, care se alimenteaza singur si nu un proces linear. Dar, cuprinsul de sarcini introdus aici ilustreaza ceea ce este de o maxima importanta pentru procesul de lobby: o mare parte din munca depusa este interna organizatiei de lobby si clientelei acesteia si trebuie sa se desfasoare inainte de inceperea eforturilor de convingere.

Prin turnarea fundatiei - dezvoltarea unei agende politice, pregatirea si diseminarea materialelor, identificarea punctelor de decizie cheie si a factorilor decizionali, precum si mobilizarea membrilor grupurlui si ai aliatilor acestuia - se face un pas esential in construirea unui efort de lobby de succes ca si dealfel in realizarea unei organizatii publice locale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Participarea Autoritatilor Locale in Procesul Decizional Politic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
9 486 cuvinte
Nr caractere:
56 573 caractere
Marime:
36.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!