Evaluarea credibilității financiare a autorităților administrației

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Evaluarea credibilitatii financiare a autoritatilor administratiei

publice locale in vederea obtinerii creditului municipal

Scopul principal al dezvoltarii pietei creditului municipal este cresterea volumului investitiilor necesare pentru modernizarea serviciilor publice locale.Intr-un moment in care administratia publica face fata unor constrangeri bugetare severe, o politica de indatorare prudenta poate inbunatatii capacitatea de realizare a investitiilor.

Inca de la inceput, pentru obtinerea creditului municipal, trebuie sa sa tina cont de anumite aspecte legate de evaluarea si imbunatatirea credibilitatii financiare a autoritatilor publice locale.

Contracararea pe datorie aduce dupa sine o serie de avantaje, cum ar fi : posibilitatea autoritatilor locale de a initia si derula proiectele atunci cand este nevoie la nivelul comunitatii, asigura o mai mare echitate intre generatii, esaloneaza in timp costurile investitiei..

Totusi, chiar si in cazul cunoasterii acestor avantaje, autoritatile locale trebuie sa fie constiente ca exista anumite limite privind supraindatorarea.

Principalele motive ce tin de necesitatea evitarii supraindatorarii se refera la faptul ca :

- Municipalitatea nu are experienta in domeniul datoriilor pe termen lung in ceea ce priveste gestionarea datoriei.

- Municipalitatea nu beneficiaza de sisteme adecvate de gestionare a datoriei.

- Municipalitatea are resurse limitate ce pot fi alocate finantarii proiectelor de investitii, derularii exploatarii si intretinerii investitiilor.

- Estimarile analistilor privind evolutia veniturilor si cheltuielilor sunt mult prea optimiste sau incerte.

Evaluarea credibilitatii financiare a administratiei publice locale are un impact major asupra decizieide a contracta sau nu credite pentru derularea proiectelor de investitii de catre autoritatea locala.Programul USAID pentru Administratia Publica Locala este un model de evaluare a situatiei financiare administratiei publice locale si are ca principal obiectiv dezvoltarea unei piete a creditului local in Romania.O componenta a eforturilor de creare a unei astfel de piete se axeaza asupra formularii unei metodologii complete de evaluare a credibilitatii financiare .Datorita faptului ca metodologiile utilizate sunt, in general, adecvate evaluarii situatiei financiare a organizatiilor private si datorita dificultatii de a accesa informatii refetritoare la administratia publica locala seajunge la imposibilitatea de instituire si dezvoltare a unei piete a creditului municipal.Drept urmare, efectuarea unei analize a credibilitatii financiare este posibila folosind un sistem de indicatori.Sistemul de indicatori :

ajuta pe analistii financiari sa evalueze calitatea creditului, acestia intelegand riscurile la care se supune un creditor cand imprumuta o administratie locala ;

permite intelegerea starii financiare a administratiei locale ;

mijloceste efectuarea unei analize financiare de cei ce sunt direct interesati de intelegerea modului .in care banul public este gestionat de catre oficialii locali.

Indicatorii necesari stabilirii credibilitatii financiare unei administratii publice locale se impart in patru mari grupe dupa cum urmeaza :

Capacitatea de a genera venituri

Inglobeaza indicatorii care arata existenta unui nivel corespunzator al veniturilor si masura in care administratia locala detine controlul asupra veniturilor locale.

Procentul de venituri din impozitul pe proprietate din totalul veniturilor

Impozitul pe proprietate este cel mai important impozit local din toate tarile in curs de dezvoltare. Veniturile din impozitul pe proprietate se refera la impozitele pe cladiri, terenuri si autovehicule prelevate de la persoanele fizice si juridice. Impozitul ofera analistului o imagine generala cu privire la economia locala

Procentul de venituri fiscale din totalul veniturilor

Veniturile fiscale sunt sub controlul administratiilor locale.Nu include sursele de venit care nu au caracterul taxelor si impozitelor.Analistii sunt interesati de totalitatea impozitelor si taxelor locale, acestea constituind sursele permanente de venituri la bugetul local.

Procentul veniturilor recurente din totalul veniturilor

Acest indicator ia in considerare veniturile fiscale, veniturile nefiscale, taxele speciale, cotele defalcate din impozitul pe venitul global.

Venituri operationale ca procent din totalul veniturilor

Veniturile operationale reprezinta suma tuturor resurselor recurente pe care administratia le poate utiliza pentru acoperirea cheltuielilor cu activitati curente si pentru cheltuielile cu capital

Observații:

una din temele de seminar folositoare studentilor de anul 1, management administratie publica-tsa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Credibilitatii Financiare a Autoritatilor Administratiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 217 cuvinte
Nr caractere:
8 155 caractere
Marime:
11.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!