Europenizarea administrației publice din Republica Moldova

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Europenizarea Administraţiei publice din R.Moldova.

Lansarea ideii de integrare europeană în calitate de deziderat naţional, semnarea „Planului de acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova” şi faptul că Republica Moldova a devenit vecin imediat al UE,necesită un suport intelectual şi teoretic al proceselor de europenizare a Moldovei.

Cu toate că europenizarea Republicii Moldova provoacă ample dezbateri şi studii, conţinutul lor, la moment, nu reuşeşte să răspundă la multiplele probleme condiţionate de acest proces.Conceptul „europenizării” nu este elaborat şi utilizat, în Republica Moldova nu există instituţii de studii europene, acestea sunt doar cîteva din determinantele şi caracteristicile procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.Studiile realizate de autorii moldoveni se axează pe eforturile necesare pentru a apropia Moldova de standardele europene, pe conţinutul cerinţelor externe şi pe reuşitele pe care le-a atins şi nu se referă la o abordare profundă şi complexă a fenomenului. Abordarea europenizării ca proces presupune studierea actorilor acestuia şi a relaţiilor dintre ei, a etapelor acestui proces, a aspectului evolutiv şi static, a mecanismelor de europenizare etc

Un domeniu distinct al europenizării este administraţia publică. Aplicarea modelului european în administraţia publică atit la nivel central cit si local se caracterizează prin anumite trăsături distincte şi particulare. Administraţia publică reprezintă un element indispensabil al oricărui stat şi sistem politic. Ea, prin esenţa şi rolul său, determină calitatea funcţionării societatii. Fiind un element ce asigură relaţia dintre stat şi societate şi reprezentînd o formă a autoorganizării comunităţilor, administraţia publică asigură atingerea scopurilor, atît generale, cît şi particulare, ale societăţii.

Fiind într-o relaţie strînsă cu societatea şi statul, dinamismul proceselor politice, sociale, economice şi culturale impune administraţiei publice necesitatea adaptării la noile realităţi pentru a rămâne funcţională.Aplicarea ideilor europene in cadrul administraţiei publice din R.Moldova nu poate fi realizată fără un amplu proces de reformă în acest domeniu.Reforma administraţiei publice devine o dimensiune a administrării în statul contemporan şi o formă importantă a procesului politic.Reforma administraţiei publice este un fenomen complex cu particularităţi bine definite. Ea nu trebuie confundată cu evoluţia administraţiei publice sau cu însăşi administraţia publică.

Compatibilitatea administraţiei publice cu realităţile şi procesele din societate şi stat este imperios necesară pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Declararea integrării europene în calitate de prioritate naţională conduce la asumarea unor responsabilităţi de către societate şi stat. Acest scop are referinţă directă la administraţia publică. În acest context, administraţia publică se prezintă într-o postură dublă – ca obiect al europenizării şi ca un promotor al europenizării în raport cu celelalte domenii ale societăţii şi statului. Exigenţele europene trebuie aplicate şi afirmate în cadrul administraţiei publice în vederea integrării europene.Administraţia publică este vizată de criteriile europene ale unei guvernări eficiente, prin eficienţa şi profesionalismul său, asigură, alături de alţi actori politici şi sociali, integrarea europeană în domeniile sale de activitate.

Reorganizarea administraţiei publice în contextul integrării europene presupune o cunoaştere profundă a principiilor şi particularităţilor sistemului administrativ european. Raportarea administraţiei publice moldoveneşti, a practicilor, a mecanismelor de funcţionare şi luare a deciziilor, de elaborare şi implementare a politicilor la cele ale Uniunii Europene nu poate fi realizată fără a înţelege Uniunea Europeană şi administraţia publică europeană.

Un domeniu aparte din cadrul administraţiei publice care necesită o atenţie sporită atunci cînd se vorbeşte despre alinierea la valorile şi ideile europene este administraţia publică locală.Performanţa statului în domeniul reaorganizării şi reformelor administrative se observă cel mai bine la nivel local.Anume acolo se poate vedea cît de bine sînt promovate şi implementate principiile europene de administrare.

Europenizarea nu este decât un aspect şi o expresie a globalizării. Conexarea reformelor administraţiei publice din Republica Moldova la reformele realizate în Uniunea Europeană şi în plan mondial va duce la includerea ţării noastre în contextul administrativ european şi mondial. Doar prin remodelarea ,reorganizare şi reformă administraţia publică poate deveni performantă şi poate concura cu cea din ţările dezvoltate.

Pe baza celor expuse în cadrul lucrării Europenizarea Administraţiei publice din R.Moldova de catre autorul I.Osoian aș menționa următoarele concluzii:

-Problematica europenizării şi a procesului integrării europene, inclusiv cu referire laadministraţia publică, sunt puţin studiate în Republica Moldova. Aceasta creează impedimente în realizarea cu succes a europenizării administraţiei publice în general şi a administraţiei publice locale în special.

-Administraţia publică locală ocupă un loc special în cadrul administraţiei statului,fiind unitatea cea mai apropiată de cetăţeni şi problemele lor; prin modul în care ea este organizată se poate determina gradul de democratizare a societăţii şi gradul de implicare a administraţie centrale în treburile de nivel local.

-Deşi administraţia publică din statele europene pare atractivă şi performantă,structura ei nu este unică pentru toate statele membre;organizarea şi funcţionarea administraţiei publice în statele membre a UE se realizează pe baza unor principii comune însă nu există un model unic implementat în tot spaţiul european fiecare stat adaptindu-şi la politica şi necesităţile primordiale ale statului şi societăţii.

-O administraţie publică funcţională şi performantă trebuie să fie organizată şi să activeze în baza principiilor democratice (şi europene) de descentralizare,autonomie locală,descentralizare financiară şi desconcentrare a serviciului public.

-Reforma administraţiei publice locale în statele din fostul lagăr comunist este caracterizată de o evoluţie asemănătoare şi s-a infăptuit nemijlocit după caderea regimurilor totalitare eforturile principale fiind îndreptate spre democratizare şi implementarea principiilor europene de administrare.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA

FACULTATEA ''EGD''

CATEDRA ''Management Social''

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eseu.docx victor.doc
  • eseul2.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 809 cuvinte
Nr caractere:
15 837 caractere
Marime:
28.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!