Drept Administrativ

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

TEMA 1

ORGANIZAREA SI FUNTIONAREA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE:

- CRITERIILE DE CONSTITUIRE IN SISTEM; SARCINILE SI ATRIBUTIILE AUT ADTIEI PUBLICE; COMPETENTA SI CAPACITATEA AUT ADTIEI PUBICE ?

- REGIMURILE ADM SI SERVICIILE PUBLICE

- AUTORITATILE ADTIEI PUBLICE

Criteriile de constituire in sistem a administratiei publice:

ADMINISTRATIA constituie un corp intermediar, creat in vederea actiunii, ea este facuta pt a actiona si de aceea este subordonata, ierarhizata, ordonata, remunerata, civila, laica, egalitara, formalista, scrisa si birocratica.

Regimul din România este semiparlamentar.

Autorităţile administraţiei publice alcătuiesc în statul de drept un subsistem în cadrul sistemului autorităţilor publice, astfel cum acesta a fost stabilit prin Constituţie, pe criteriul separaţiunii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească şi cărora le corespund trei categorii de autorităţi publice.

1. Dpdv al competenţei teritoriale (criteriul teritorial), găsim următoarele autorităţi:

- Autorităţi centrale, pentru care, competenţa se întinde asupra întregului teritoriu al ţării: Guv, ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei publice;

- Autorităţi teritoriale, pentru care competenţa se întinde asupra unei părţi din teritoriul naţional. Acestea sunt serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale;

- Autorităţi locale, pentru care competenţa se întinde asupra unei unităţi adm-teritoriale (judeţ, oraş, comună). Acestea sunt consiliile locale şi primariile.

2. Dpdv al competenţei materiale (criteriul funcţional), întâlnim:

- Autorităţi cu competenţă generală, care exercită administraţia publică în orice domeniu de activitate: Guvernul, consiliile locale şi primarii;

- Autorităţi ale administraţiei publice de specialitate, care realizează administraţia publică într-o anumită ramură sau domeniu de activitate: ministerele şi celelalte organe centrale de specialitate ale administraţiei publice subordonate Guvernului sau autonome, precum şi serviciile publice descentralizate ale acestora, din teritoriu;

3. Dpdv al interesului promovat de aceste tipuri de autoritati – autoritati ale administratiei de stat si autoritati ale administratiei colectivitatilor locale

Sarcinile si atributele autoritatilor adtiei publice:

Caracterizand adtia publica drept o activitate in principal organizatorica, desprindem pozitia de intermediar pe care o are intre planul conducerii politice si planul unde se realizeaza valorile politice -deciziile politice.

Sarcinile adţiei publice reprezintă obiectivele pe care aceste autorităţi adm trebuie să le realizeze în cadrul activităţii executive pe care o desfăşoară.

Sarcini: de executie si de elaborare

După natura lor: sarcini de conducere, organizare şi sarcini de prestaţie.

După sfera de cuprindere: sarcini generale: sarcini de concepţie (de informare, prevedere, planificare şi organizare); sarcini de direcţie; sarcini speciale; sarcini economico-financiare

Atributele aut. adtiei publice:

- previziunea si programarea

- organizarea calitativa si cantitativa

- de comanda (adtia colaboreza la adaptarea deciziilor politice prin pregatirea acestora)

- coordonarea (armonizarea si sincronizarea tuturor actiunilor care se realizeaza la nivelul sistemului)

- de control (se masoara rezultatele actiunilor aut adtiei publice in aplicarea deciziilor politice)

Competenta administratiei publice:

Competenţa este ansamblul activităţilor cu şi fără semnificaţie juridică săvârşite de o autoritate în vederea realizării atribuţiilor sale.

0. Competenţa materială este forma de competenţă ce are în vedere sfera si natura atributiilor unui organ al adtiei publice.

Competenta materiala generala = competenta aut adtiei publice de a actiona in orice domeniu sau ramura de activitate (ex: guvernul, primarul)

Competenta speciala sau de specialitate a aut adtiei publice este cea atribuita pt ca acestea sa actioneze numai intr-un anumit domeniu sau ramura de activitate (ex: acţ ministerelor (intr-o ramura) si serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere ca aut ale adtiei publice teritoriale.

1. Competenţa teritorială desemnează limitele spaţiale sau geografice în care se manifestă competenţa materială a unei autorităţi publice – adtia centrala si adtia locala.

2. Competenţa personală este determinată de calitatea persoanei sau a subiectului de drept în funcţie de care se declanşează incidenţa acţiunii normei şi a autorităţii.

3. Competenţa temporală desemnează limitele în timp între care o autoritate îşi desfăşoară activitatea.Trăsăturile competenţei: caracter legal; caracter propriu; caracter obligatoriu; caracter permanent.

Conflictul de competente intre autoritatile adm se solutioneaza de catre autoritatea ierarhica comuna sau de organele prevazute de lege.

Conflicte pozitive - situatie in care 2 sau mai multe aut adm se declara competente sa desfasoare aceeasi activitate.

Conflicte negative - situatiile in care nici o aut adm nu se declara competenta sa desfasoare aceeasi activitate.

Actele adm pot fi emise/adoptate numai de pers adm competent in limita competentei pe care legea le-o confera.

Competenta adtiei publice reprezinta ansamblul atributiilor stabilite de Constitutie sau de lege, ce confera drepturi si obligatii pt a duce la indeplinire o anumita acţiune adm. Competenta este caracterizata prin: legalitate, obligativitate, autonomie si, mai ales, ce este dusa la indeplinire prin mijlocirea organelor de conducere si a functionarilor publici.

Capacitatea juridica a aut adtiei publice

Prin capacitatea juridica a aut adtiei publice se intelege aptitudinea acestor autoritati de a fi subiecte de drept in raporturile juridice adm pe care le presupune realizarea competentei lor

Observații:

Sinteza pentru licenta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
93 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
53 538 cuvinte
Nr caractere:
311 993 caractere
Marime:
205.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Crina radulescu
Sus!