Crearea unei strategii de depolitizare a instituțiilor publice și de creere a unui corp de funcționari publici independent în România

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Politizarea, reprezintă substituirea criteriilor bazate pe merit cu cele întemeiate pe considerente politice în procesul de selecţie, retenţie, promovare recompensare şi penalizare a funcţionarilor publici.

Precizări cu privire la definiţia politizării:

– în unele sisteme administrative există un număr de angajaţi care sunt numiţi pe criterii politice, acest fapt fiind considerat acceptabil

– uneori apartenenţa la un grup politic este înlocuită cu adeziunea la valori politice sau profesionale

– un anumit grad de interferenţă politică este acceptabilă dacă funcţionarea administraţiei în general este dominată de criteriile de performanţă

– voinţa politică poate să conducă la depolitizare

Un mijloc de politizare a administraţiei publice trebuie considerată şi impunerea de acţiuni partizane administraţiei publice.

Relaţiile politice-administraţie publică au fost considerate o problemă aflată într-o continuă dezbatere atât din partea teoreticienilor cât şi a practicienilor din administraţia publică încă de la apariţia sistemelor politice moderne.

Relaţiile politico-administrative reprezintă unul dintre cele mai importante şi în ultima perioadă cele mai studiate aspecte din domeniul administraţiei publice. În timp problema relaţiilor dintre funcţionarii publici şi politicieni a fost abordată din perspectiva a două paradigme diferite.

Mulţi autori printre care şi Woodrow Wilson, au afirnat că domeniile politic şi administrativ ar trebui sa fie total separate, astfel încât politicienii să fie responsabili cu procesul de formulare a deciziilor în timp ce funcţionarii trebuie să le implementeze. Din punct de vedere personal afirmaţia lui Woodrow Wilson este acceptabilă dat fiind faptul că în cazul în care un singur sector, fie el politic sau administrativ ar avea rolul suprem în luarea deciziilor şi aplicarea programelor administrative, ar exista riscul favorizării unor anumite personaje din sectorul administrativ, sau chiar mai rău, ar creşte gradul de coruptibilitate ceea ce ar duce în cele din urmă la apariţia unor mari dezechilibre în acest sector.

Realizându-se această separare dintre politic şi administrativ s-ar putea vorbi despre efectele pozitive şi anume faptul că se poate realiza o modalitate de protejare a administraţiei în faţa ilegalităţilor politicului, asigurându-se astfel profesionalism, imparţialitate, cât şi neutralitate a administraţiei în raport cu mediul politic si cetăţenii.

Modul în care relaţiile politică-administraţie publică se dezvoltă produc influenţă asupra percepţiei cetăţenilor despre administraţie publică şi guvern. Dacă relaţiile dintre acestea nu sunt de cooperare legitimitatea guvernului va fi limitată prin crearea unui mediu ostil şi non-operativ ce va conduce în final la o guvernare ineficientă.

Foarte des relaţiile dintre politicieni şi funcţionarii publici au fost analizate prin intermediul unor alte problematici cercetate de diferite discipline. Cercetarea utilizată de doctrina în domeniu se realizează, de cele mai multe ori, prin intermediul relaţiei democraţie – birocraţie.

Politicienii şi birocraţii din mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est sunt capabili de a lucra împreună pentru a guverna, sau concura peste putere în guvern.

Politizarea este văzută de cetăţean ca o caracteristică evidentă a aparatului administrativ românesc.

Politizarea excesivă este în mod evident o piedică în calea unei bune funcţionări a aparatului admi¬nistrativ, conducând la schimbări mult prea dese în privinţa personalului şi administraţiei, ceea ce generează o lipsă de continuitate şi promovarea unor funcţionari publici neprofesionişti.

In ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, deşi prin Statutul Funcţionarilor Publici li se asigură independenţa politică, mai este mult până la punerea completă în practică a acestui deziderat.

Modele teoretice privind relaţiile politico-administrative

De-a lungul timpului, autori precum Guy Peters, Hugh Heclo au elaborat o serie de modele teoretice pentru a explica modul în care se stabilesc şi se derulează relaţiile dintre politicienii aleşi şi funcţionarii de carieră.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea unei Strategii de Depolitizare a Institutiilor Publice si de Creere a unui Corp de Functionari Publici Independent in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 147 cuvinte
Nr caractere:
11 782 caractere
Marime:
18.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!