Sociologia organizației - etapele procesului decizional

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

DECIZIA ÎN ORGANIZAŢIE

INTRODUCERE

Definirea deciziei în general:

„ A decide înseamnă a alege dintr-o mulţime de variante de acţiune, ţinând cont de anumite criterii, pe cea care este considerată cea mai avantajoasă pentru atingerea unor obiective”

Definirea deciziei de management:

„ Decizia de management reprezintă procesul de alegere a unei căi de acţiune, din mai multe posibile, în vederea realizării unor obiective, a carei aplicare influenţează activitatea şi/sau comportamentul a cel puţin unei alte persoane decăt decidentul”

Definirea procesului decisional

Procesul decizional este definit ca ” un ansamblu de activităţi pe care le desfăşoară un individ şi/sau un grup, confruntaţi cu un eveniment care generează mai multe variante de acţiune, obiectivul activităţii fiind alegerea unei variante care corespunde sistemului de valori al individului şi/sau grupului” [DOBR99]

COMPONENTELE PROCESULUI DECIZIONAL :

- Decidentul – este individul sau mulţimea de indivizi, care urmează să aleagă varianta cea mai avantajoasă din mai multe posibile; acesta trebuie să deţină în procesal decizional următoarele elemente:

Logică Experienţă

Intuiţie

- Variante decizionale ( sau de acţiune) – pot fi finite sau infinite şi constau în ansamblul alternativelor ( soluţiilor) posibile pentru realizarea unui obiectiv.

- Criteriile decizionale ( sau de analiză) – reprezintă punctele de vedere ale decidentului, cu ajutorul cărora se izolează aspecte ale realităţii în cadrul procesului decizional; Din acest punct de vedere există:

-decizii unicriteriale

-decizii multicriteriale

- Obiectivele decizionale –sunt reprezentate de nivelurile criteriilor decizionale, care se pot realiza prin aplicarea variantelor decizionale în fiecare stare a naturii sau a condiţiilor obiective.

- Mediul ambiant ( factorii de influenţă) – e reprezentat de ansamblul condiţiilor interne şi externe organizaţiei care sunt influenţate şi influenţează decizia. In raport cu starile naturii există:

- decizii in condiţii de certitudine ( Sau relativa certitudine)

- decizii in condiţii de incertitudine şi de risc

- Mulţimea consecinţelor – cuprinde ansamblul rezultatelor potenţiale ce s-ar obţine fiecărui criteriu decizional

Calitatea deciziei

În orice domeniu de activitate soluţionarea problemelor are drept deziderat îmbunătăţirea funcţionării sistemului, rezultatele fiind dependente de calitatea deciziilor luate.

Exista 4 cerinte de calitatea deciziei:

ETAPELE PROCESULUI DECIZIONAL

Luarea unei decizii la nivel organizaţional este foarte importantă deoarece deciziile greşite pot genera pierderi în organizţie; pagubele pot fi cu atât mai mari cu cât greşelile sunt asociate nivelurilor superioare ale conducerii, putand duce la disparitia întreprinderii (Ex: iei credite pe care nu le mai poţi inapoia)

În literatura de specialitate există multe teorii despre structura procesului decizional din punctul de vedere al elementelor, etapelor, momentelor şi rolurilor actorilor (factorul uman). Dintre acestea prezentăm următoarele:

- Procesul decizional al abordarii normative de fundamentare şi de elaborare a deciziilor strategice şi tactice :

1. Identificarea şi definirea problemei

Rolul decidentului în această etapă constă în a identifica o problemă decizională şi a o diferenţia de una nedecizională prin operaţia de constatare a existenţei a mai multor căi de acţiune în realizarea unui obiectiv.

După identificarea problemei decizionale, decidentul va prezenta într-un scurt rezumat, principalele sale caracteristici. O scurtă stabilire a situaţiei permite o mai bună comunicare a ideilor între membrii grupului decident.

2. Stabilirea variantelor posibile

Aceste variante sunt cercetate în amănunt prin inventarierea alternativelor posibile de realizare a obiectivelor decizionale. Inventarierea se face în funcţie de gradul de participare al decidentului:

- inventariere pasivă când decidentului îi sunt prezentate variantele, fără ca el să depuna un efort pentru a le obţine

- inventariere activă când însuşi decidentul stabileşte variantele

Mulţimea variantelor decizionale poate fi finită sau infinită, decidentul alegând varianta optimă.

3. Stabilirea criteriilor şi obiectivelor decizionale

Criteriile de decizie sunt puncte de vedere ale decidentului. La elaborarea deciziilor pot fi elaborate numeroase criterii precum: profitul, calitatea, gradul de încărcare a capacităţii de producţie, durata de realizare a unui obiectiv, volumul de investitii, etc.

Obiectivul unui proces decizional, din punctul de vedere al unui criteriu, este nivelul propus a fi realizat pentru acel criteriu. De exemplu daca criteriul de decizie este profitul, se poate stabili ca obiectiv maximizarea profitului.

Înaceastă fază, decidentul trebuie să ţină cont de proprietatea de independenţă al criteriilor şi de posibilitatea divizării criteriilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sociologia Organizatiei - Etapele Procesului Decizional
    • etapele procesului decizional.doc
    • Sociologia Organizatiei - Etapele procesului decizional.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
9.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 511 cuvinte
Nr caractere:
20 815 caractere
Marime:
286.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Gheorghe Onut, Manea Carmen
Sus!