Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Interviul este un gen ziaristic, prevalent informativ, dar cu largi tendinţe de explorare a elementului analitic, care relatează sau comentează informaţii, evenimente, idei, în urma unei întâlniri cu un scop precis, provocată de jurnalist, cu unul sau mai mulţi interlocutori aleşi de către acesta, şi care apare în presa scrisă, se difuzează prin radio sau televiziune sub forma unor discuţii.

Trei sunt perspectivele din care poate fi abordat:

1. Abordare generica apartinand comunicarii(relatie interpersonala-relatie institutionala) in care interviul reprezinta un instrument de lucru al managerului.

2. Abordare sociologica-in ocurenta, ancheta sociologului si sondajul de opinie

3. In jurnalism: a) tehnica de colectare a informatiei

b) gen redactional: in presa tiparita

in radio si televiziune (interviul in direct si interviul inregistrat)

In mod ideal, interviul este un dialog intre 2 persoane:una pune intrebari, iar cealalta raspunde prompt, complet si coerent.In realitate insa, lucrurile sunt ceva mai complicate.Pentru ca, de fapt, <Interviul este o comunicare in care nici unul dintre interlocutori nu detine controlul exclusiv asupra comportamentului de comunicare al celuilalt, iar unul dintre ei poate sa alege sa blocheze comunicarea>(Carl W.Downs).

Autorii considera ca Interviul devine o forma eficienta de comunicare daca ea se desfasoara in ambele sensuri.Acest lucru presupune ca rand pe rand, cei doi devin emitatori si receptori, ceeea ce( numai in acest punct) apropie interviul de conversatie.Pe de alta parte, interviul se deosebeste de <simpla> conversatie, prin aceea ca se desfasoara cu un scop(obtinerea unor informatii), dupa un plan. In masura in care in relatia jurnalist-interlocutor, in principiu,cel de-al doilea nu este obligat sa raspunda intrebarilor, interviul poate fi considerat ca o forma aparte de negociere.In acelasi timp, in masura in care interviul este o comunicare in dublu sens, relatia interpersonala care se stabileste in aceasta situatie, poate fi descrisa ca rol.Evident avem doua roluri: cel care adreseaza intrebarile si interlocutorul intervievat.Asadar, oricare ar fi tipul de interviu si in orice domeniu s-ar inscrie, un interviu reuseste in masura in care intervievatorul controleaza discutia.

Etapele realizarii interviului:

- Predocumentarea:stabilirea subiectului-temei discutiei; familiarizarea cu tema-domeniul.Alegerea interlocutorului este esentiala.Subiectul este acela care impune alegerea lui.Interlocutorul trebuie sa fie competent, adica sa detina informatiile de care are nevoie publicul; cunoasterea dinainte a interlocutorului:declaratii anterioare, detalii biografice, detalii despre om(temperament, puncte sensibile care trebuie evitate, sau, dimpotriva, exploatate)

- Stabilirea scopului interviului

- Planul orientativ al interviului:succesiunea intrebarilor, locul intrebarii-cheie neplacute pentru interlocutor; anticiparea reactiilor posibile; anticiparea directiilor in care ar putea evolua discutia.Totdeauna se impune existent unui numar de intrebari de rezerva.

Interviul propriu-zis.Tipuri de interviu

a) Curtis D. MacDougall distinge << I. factual[de informare] ,de opinie si I. portret (de personalitate).In esenta, acestea sunt tipurile fundamentale de interviu.In esenta, acestea sunt tipurile fundamentale de interviu.

b) In functie de scopul investigarii: interviu de context.Este sau un interviu factual pentru obtinerea unor informatii suplimentare, fie de opinie, fie portret. Este un text adiacent care complteaza textul principal.

- Interviu magazin-destinat magazinelor, text in care se combina cele trei tipuri fundamentale.

- Interviu cheie(tinta)

Ar fi dificil de sustinut ca fiecarui tip de interviu ii sunt specifice anumite tipuri de intrebari, deoarece, in realitate, tactica jurnalistului trebuie adaptata in functie de interlocutor, de particularitatile lui sau/si de circumstante(criza de timp, de exemplu).

Alte clasificari ale interviurilor (intrebarilor):

Din tipologia intrebarilor propusa de John Colbun, retinem urmatoarele segmente:

- <<Interviul explicativ are drept scop sa largeasca discutia, sa dezvolte informatia>>. Exemple de intrebari: Cum ar rezolva acest lucru problema?Ce alte aspecte ar mai trebui avute in vedere? Cum s-ar putea face acest lucru?

- <<Interviul de justificare este menit sa puna in incurcatura idei vechi, sa dezvolte idei noi, sa-l faca pe interlocutor sa rationeze.>> Exemple de intrebari:De ce credeti asta? De unde stiti? Ce dovezi aveti? Cum argumentati?

INTERVIUL DE TELEVIZIUNE

La fel ca in presa scrisa sau in radio, si in televiziune interviul are un rol important:este o sursa majora de informatii.Pe langa principiile comune celor 3 media, audio-vizualul adauga acestui gen o serie de particularitati ce privesc deopotriva conceperea interviului, forma in care va fi prezentat, precum si modul concret de realizare.

Interviul de televiziune si celelate genuri apropiate:

- Declaratia de presa este facuta de catre o institutie, organizatie sau de catre o persoana privata in legatura cu un eveniment, situatie, etc si consta in afirmarea publica, formala , mai mult sau mai putin clara , a propriei pozitii, atitudini sau interpretari.

- Interviul

- Discutia este o convorbire intre doua sau mai multe persoane pe o anumita tema sau subiect.Jurnalistul isi poate depasi rolul strict de moderator:dupa ce a lansat dezbaterea, el are posibilitatea de a interveni cu idei si opinii personale, pastrandu-si si in acelasi timp rolul de moderator.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interviul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 685 cuvinte
Nr caractere:
9 927 caractere
Marime:
11.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!