Consumul de Alcool și Droguri la Tineri

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Argument.4
Capitolul I. 5
Alcoolul  un drog legal .5
Alcoolismul.10
Consumul de alcool la tineri.20
Capitolul II.26
Drogurile ilicite. .26
Dependenta de droguri.35
Consumul de droguri la tineri.38 Capitolul III.42
Motivatia. .43
Stima de sine.43
Aspecte din profilul consumatorului.44
Capitolul IV.48
Obiective.48
Ipoteze.48
Capitolul V.49
Subiectii.49
Metodologia.49
Capitolul VI.54
Analiza cantitativa si interpretarea datelor.54
Capitolul VII.71
Concluzii.71
Bibliografie.73
Anexe.76

Extras din seminar:

Argument

Traim într-o societate care se schimba din ce în ce mai repede.Nu mai avem timp sa ne cunoastem pe noi însine pentru ca trebuie sa îndeplinim obligatii care de multe ori ne depasesc capacitatile.Acest lucru este cel mai evident la adolescenti si la tineri, care în plin proces de maturizare, trebuie sa-si formeze personalitatea, într-o lume fara repere si fara modele, dar, cu cerinte din ce în ce mai complexe.Pe cale de consecinta, refugiul este grupul de prieteni unde autoritatea parintilor si cea a profesorilor nu se manifesta, iar, în anumite cazuri, printre alte activitati consuma alcool sau droguri.Consecintele sunt evidente si extrem de mediatizate: accidente sau chiar decese în urma conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, agresiuni fizice în incinta scolii sau în afara ei, scaderea performantelor scolare, etc.

Motivele pentru care tinerii consuma alcool si droguri sunt diverse de la curiozitatea specifica vârstei, dorinta de a face parte dintr-un grup valorizat social, presiunea grupului de prieteni, modele din familie sau pur si simplu placerea de a consuma aceste substante.

Este dificil de a gasi remediul situatiei.Cele mai eficiente strategii includ mesaje care sensibilizeaza individul, grupul sau grupurile din care acesta face parte ori familia, aceste strategii, includ campanii mass-media.Publicitatea prin televiziune joaca un rol foarte important deoarece, televizorul este principalul mijloc de informare si totodata si cel mai eficient.

Cercetarea de fata îsi propune sa studieze motivele pentru care tinerii consuma alcool si droguri si sa identifice legatura între structura motivationala a personalitatii consumatorilor, stima de sine si anxietatea.Avem în vedere deasemenea diferentele ce pot sa apara între tinerii din mediul urban si cei din mediul rural.

Un alt motiv pentru care am ales sa studiez consumul de alcool si consumul de droguri este ca acestea sunt frecvent asociate.

Orice cercetare are limitele ei si aceasta nu face exceptie.Dintre limite amintim: nu se poate afirma ca structura motivationala a personalitatii, stima de sine, anxietatea sunt singurele variabile care detemina consumul de alcool sau de droguri.Pe lânga acestea pot sa intervina factori externi cum ar fi mass-media prin intermediul publicitatii sau a clipurilor muzicale cu mesaje pro-consum.Nu este de neglijat nici rolul factorilor inhibitori ai comportamentului de consum.

Concluzionam ca este necesara o atenta monitorizare a consumului de alcool si droguri pentru ca acest fenomen ia din ce în ce mai multa amploare în România.

Capitolul I

1. Alcoolul  un drog legal

Oamenii, în general, încearca sa influenteze mediul pentru a putea duce o viata mai placuta.Aceasta presupune ca individul va încerca pe cât posibil sa-si procure placerea si sa evite neplacerea.Aceste cai de a obtine placerea prin modificarea dispozitiei, a emotiilor, sunt diferite de la individ la individ.Una dintre cai este consumul unor substante denumite substante psihotrope.Acestea includ nu numai drogurile clasice cum sunt heroina sau marijuana ci si alcoolul, cafeaua sau tutunul.Aceste substante pot fi consumate înca din copilarie dar cei mai multi le descopera în perioada pubertatii sau a adolescentei.

Alcoolul este folosit concomitent ca aliment si ca substanta psihoactiva. Alcoolul este consumat în cantitati mici si de catre oameni care care beau numai pentru ca asa este obiceiul.Aceasta se datoreaza faptului ca bauturile alcoolice sunt usor accesibile, iar efectul alcoolului este resimtit într-o prima etapa ca fiind placut.Ca aliment, 1 g de alcool are o putere calorica de 29 kJ, având astfel, o valoare nutritiva apreciabila.Ca substanta psihoactiva, alcoolul este un sedativ, adica este o substanta care scade activitatea sistemului nervos central, alterând comportamentul, constiinta si dispozitia psihica.

Cea mai mare greseala facuta de consumatorii de alcool este ca percep alcoolul ca o parte integranta din viata, cultura si economia noastra si nu ca pe un drog.

Cuvântul alcool îsi are originea în limba araba  al - kohol "lucru subtil" - o traducere de care multi vor fi încântati.Dictionarul de droguri, toxicomanii si dependente (2005) descrie alcoolul ca fiind denumirea populara a etanolului.Alcoolul se obtine prin fermentarea vegetalelor bogate în zaharuri (struguri, mere, pere, sfecla, trestie de zahar, cereale precum orzul si orezul, cartofi, lemn) sau prin distilare.În timpul fermentarii are loc un proces chimic de catabolizare (descompunere) a zaharului.La produsele alcoolice obtinute prin fermentare concentratia alcoolica nu depepaseste 15%, cele cu o concentratie mai mare se obtin prin distilarea produsilor de fermentatie.Alaturi de alcoolul etilic, bauturile mai contin, în unele cazuri, alcooluri superioare sau esente care dau buchetul (Porot A. Si Porot M., 1999).

Alcoolul poate lua nastere în natura fara nici o interventie din partea omului. Anumite fructe cazute pe pamânt si intrate în fermentatie sunt consumate de diferite animale care prezinta apoi semne clare ale starii de ebrietate.Poate asa a cunoscut si omul alcoolul.

Observații:

A fost prezentat in cadrul facultati UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU, Resita 2007

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumul de Alcool si Droguri la Tineri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.4/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
32 667 cuvinte
Nr caractere:
170 677 caractere
Marime:
225.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Lect. Univ. Dr. DROBOT LOREDANA
Sus!