Atragerea de finanțări

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

În cadrul procesului de oferire de servicii profesionalizate la nivel individual, de grup sau comunitar, asistenþii sociali trebuie sã fie implicaþi în numeroase situaþii care presupun identificarea unor surse de finanþare.

Conform celor scrise de Joan 1991, sursele de finanþare în activitãþi sociale pot fi urmatoarele:

1. structuri guvernamentale de finanþare ( în România noua lege cu privire la Asociaþii ºi Fundaþii oferã chiar ºi instituþiilor neguvernamentale posibilitatea sã obtina finanþare mai ales dacã au obþinut statutul de instituþie de interes public. De asemenea consiliile judeþene ºi locale finanþeazã diferite proiecte cu caracter social )

2. donatori persoane fizice ( fie prin contactare directã fie prin campanii de strângere a fondurilor într-o anume comunitate.

Paºi de bazã în atragerea de fonduri de la persoane fizice:

- primul pas ar fi identificarea unor posibli finaþatori ºi pentru aceasta trebuie sã se ºtie necesarul de fonduri ºi pentru ce vor fi destinate ( fonduri generale de funcþionare, fonduri pentru desfãºurarea proiectelor, fonduri pentru dotari, etc ).

- în al doilea rând este necesarã cultivarea acestor posibili finanþatori. Odatã identificaþi se stabileºte un tip de relaþie profesionalã care include creºterea conºtientizãrii ºi interesului pentru eforturile asistentului social.

- un al treilea pas constã în gândirea ºi pregãtirea unui mesaj cât mai eficient pentru producerea unui mesaj favorabil.

- un al patrulea pas constã în transmiterea mesajului. S-a demonstrat cã eficienþa este cu atât mai mare cu cât comunicarea este mai directã ºi solicitarea mai clarã.

- al cincelea pas urmãrirea mesajului pentru a se vedea daca mesajul a fost recepþionat corect ºi dacã au fost þinute eventualele promisiuni de doanþie

- ultimul pas este acela de a mulþumi pentru un rãspuns favorabil dar ºi pentru unul nefavorabil

3. fundaþii ( anumite organizaþii neguvernamentale finaþeazã proiecte care variazã foarte mult în ceea ce priveºte populaþia tintã, domeniul, durata, etc). De obicei fondurile oferite de aceste instituþii se obþin prin licitaþii de proiecte deschise unui numãr mare de aplicanþi prin completarea unor cereri de finaþare .

4. corporaþii ( pot finanþa diferite proiecte sociale în funcþie de politica lor de funcþionare, resursele disponibile, facilitaþile oferite în schimb ex publicitate, înlesnirile fiscale oferite de legislaþie,)

Cele mai importante responsabilitãþi ale unui asistent social cu responsabilitãþi în atragerea de fonduri ar fi dupã Sandy Adirondak urmãtoarele:

- colectarea ºi urmãrirea informaþiilor cu privire la sursele de finanþare

- completarea ºi depunerea cererilor de finanþare

- coordonarea cererilor de finanþare

- menþinerea legãturilor cu finanþatorii

- coordonarea activitãþilor de colectare de fonduri

- asigurarea faptului cã sumele provenite pentru anumite proiecte sunt cheltuite în chiar acel scop

Metodele cele mai folosite pentru atragerea fondurilor folosite în România ºi cãrora o sã le facem o prezentare a componentelor practice sunt urmãtoarele:

1. redactarea ºi trimiterea unor cereri de finanþare

Asistenþii Sociali implicaþi în gãsirea unor surse de finanþare utilizeazã frecvent aceastã metodã încercând sã convingã de cele mai multe ori în scris diferite instituþii guvernamentale, neguvernamentale, corporaþii sã le finanþeze proiectele.

În general o cerere de finanþare poate fi definitã ca un document prin intermediul cãruia se cere o anumitã sumã de bani care sã fie folosiþi într-un anume mod, pe o perioadã de timp limitatã pentru realizarea unor anumite obiective care vor rãspunde unor anumite necesitãþi.

Pentru aceasta se pregãtesc solicitãri formale scrise prin care se descriu activitãþile organizaþiei, ce se intenþioneazã, cât va costa proiectul ºi cât va dura. O asemenea propunere de finanþare mai cuprinde ºi o descriere ( curriculum vitae ) a persoaneleor care vor coordona proiectul din care sã rezulte pregãtirea ºi experienþa sa în astefel de activitãþi. De cele mai multe ori aceste cereri de finanþare sunt însoþite de rapoarte de activitate ale aplicantului. Prin aceasta se vinde atât proiectul specific cât ºi capacitatea organizaþiei de a se ocupa cu succes de proiect.

Principalii paºi în redactarea ºi elaborarea unei cereri de finanþare sunt:

- identificarea subiectului pentru care se face finanþarea

- planificarea activitãþilor ºi bugetului

- identificarea surselor de finanþare

- redactarea propunerii de finanþare

identificarea subiectului pentru care se face finanþarea

acest punct are o importanþã deosebitã iar populaþia þintã sau a proiectului trebuie explicit prezentatã cu cât mai multe informaþii, statistici, imagini, etc

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atragerea de Finantari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 427 cuvinte
Nr caractere:
18 862 caractere
Marime:
21.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Gheorghe Dan
Sus!