Alegeri prezidențiale 1992

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Sistemul electoral: aspecte legislative 3
Scena politica: formatiuni politice si candidati 5
Campania electorala 7
Rezultatele alegerilor 9
Bibliografie 12

Extras din seminar:

Sistemul electoral: aspecte legislative

Alegerile pentru Presedintele Romaniei din 26 septembrie – 11 octombrie 1992 s-au desfăşurat in conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Alegerile prezidentiale se organizeaza si se desfasoara pentru alegerea presedintelui tarii - seful statului. Presedintele tarii este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conditiile legii nr. 370/2004, lege ce a inlocuit legea nr. 69/1992, ce a fost abrogata.

Aceasta modalitate de alegere a Presedintelui Romaniei direct de catre corpul electoral, specifica unei republici semi-prezidentiale, este mai adecvata exigentelor democratiei si mai corespunzatoare rolului si functiile institutiei prezidentiale, alegerea Presedintelui de catre Parlament ar avea ca rezultat asezarea lui in campul magnetic al confruntarilor dintre partidele politice, facandu-l, totodata dependent de acestea.

In principiu, mai multe operatiuni electorale, privind organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale sunt aceleasi ca si in cazul organizarii si desfasurarii, alegerilor parlamentare.

Organizarea alegerilor prezidentiale se face de catre guvern, ori sub indrumarea acestuia. In functie de opiniile politice nationale, alegerile prezidentiale pot fi concomitent cu cele parlamentare, ori separate de acestea din urma, fiind organizate la o alta data fata de ele. Data alegerilor este adusa la cunostiinta publica de catre Guvern cu cel putin 45 de zile lucratoare, pana in ziua votarii si pana la implinirea a 5 zile de la expirarea mandatului Presedintelui in functie. Aceste au loc numai duminica, intr-o singura zi.

Biroul Elctoral Central este cel care vegheaza la respectarea dispozitiilor legale si a prevederilor legii privitore la Alegerea Presedintelui Romaniei, tot aici se rezolva contesatiile trimise de birourile elctorale de crcumscriptie, prin solutii definitive, centralizeaza rezultatele alegerilor, constata candidatul ales si prezinta Curtii Constitutionale documentatia necesara validarii mandatului de Presedinte al Romaniei.

Candidaturile pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor. Candidaturile se depun in scris si trebuie sa fie insotite de semnatura formatiunii politice din partea careia a fost propus sau, dupa caz de candidatul independent si sunt insotite de declaratia de acceptare a candidaturii de catre candidat, de declaratia de avere si de o declaratie autentica privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, precum si de listele sustinatorilor, al caror numar nu poate fi mai mic de 200.000 de alegatori, in formula noii legi din 2004 . Semnele electorale se declara la Biroul Electoral Central o data cu depunerea candidaturii.

Legea nr. 69/1992 prevede ca, in cazul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la campania electorala pentru alegerea deputatiilor si senatorilor, daca nu sunt reglementate prevederi specifice .

Dispozitiile specifice sunt urmatoarele:

• presedintele in functie poate participa la camapania elctorala a partidului sau a formatiunii politice care l-a propus sau ii sustine candidatura, aparent aceasta dispozitie intra in contradictie cu art. 84(1) din Constitutie, potrivit caruia “in timpul mandatului Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid politic si nu poate indeplini nici o functie publica sau privata” ;

• accesul egal si gratuit al candiatilor la functia de Presedinte al Romaniei la serviciile publice de televiziune si radio;

• orarul pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena pentru accesul egal si gratuit al candidatiilor se fac, dupa incheierea perioade de depunere a candidaturilor, de birourile permanente reunite ale celor doua Camere parlamentare.

Alegerea Presedintelui Romaniei se poate desfasura in doua tururi de scrutin, daca in primul tur nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea votului alegatorilor inscrisi in listele electorale. La cel de al doilea tur participa doar primii doi candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi, valabil exprimate pe intreaga tara la primul tur. Acest al doilea scrutin va avea loc la doua saptamani dupa primu tur, in aceleasi sectii de votare si dupa aceleasi liste de alegatori. Confirmarea celor doi se face de catre Curtea Constitutionala, in maxim 24 de ore de la primirea proceselor verbale de la Biroul Electoral Central.

Observații:

Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, Fcultatea de Filozofie si Stiinte Social Politice, Sectia Sociologie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alegeri Prezidentiale 1992.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 910 cuvinte
Nr caractere:
17 782 caractere
Marime:
21.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
S. Lupescu
Sus!