Viața și Lucrările Părintelui Profesor Iacob Lazăr

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Introducre – Date biografice despre Pr. Lazăr Iacob:

- Omul de o rară modestie și discreție, însușiri pe care nu le egala decât acea omenie nedesmințită pe care o reprezenta chiar și numai simpla lui prezență fizică, profesorul Lazăr Iacob s-a dus dintre noi în același mod discret în care a trăit și a muncit o viață întreagă.

- A fost un exemplu de cărturar, de profesor dedicat misiunii sale, un exemplu de coleg și de om. Amintirea lui se păstrează vie în cercurile cunoscuților, a colegilor, a foștilor săi studenți și a prietenilor, de parcă nu s-ar fi produs aievea acea dureroasă desprindere a lui din legăturile cu viața pământească.

2. Cuprins – Lucrările Pr. Lazăr Iacob:

- Căsătoria a doua a preoților.

- Reorganizarea învățământului teologic și a educației seminariale.

- Istoria Bisericii Române din Transilvania.

- Dreptul Bisericesc Ortodox.

- Regimul Cultelor în România.

- Cultul catolic în România. Concordatul cu Vaticanul.

- Politica scaunului papal.

- Biserica dominantă și egala îndreptățire a cultelor.

- Natura juridică a patrimoniului suprem și drepturile suverane ale statului român.

- Ordinele și congregațiunile religioase mai noi.

3. Încheiere – Ordinile și congregațiunile religioase mai noi:

- 2 lucrări, apărute la București în anul 1940.

- În aceste două lucrări autorul s-a ocupat pe larg de natura prozelitistă și anti-națională a activității desfășurată de ordinele și congregațiile religioase catolice de pe teritoriul patriei noastre, dezvăluind caracterul lor de agenturi ale politicei antipopulare a Vaticanului, și relevând netemeinicia privilegiilor care s-au acordat acestora în statul român, nu numai prin textul Concordatului ci și prin recunoașterea, implicită prin acest text, a valabilitătii dispozițiilor Codexului canonic al papalității privitoare la ordine și congregații.

1. Date Biografice:

Omul de o rară modestie și discreție, însușiri pe care nu le egala decât acea omenie nedesmințită pe care o reprezenta chiar și numai simpla lui prezență fizică, profesorul Lazăr Iacob s-a dus dintre noi în același mod discret în care a trăit și a muncit o viață întreagă. Trecerea lui neașteptată la cele veșnice a surprins dureros. Într-adevăr, nimeni nu se aștepta ca omul de excepțională vigoare fizică și morală, să ne părăsească brusc la o vârstă și într-o stare de sănătate, care i-ar fi putut îngădui să își continue încă timp îndelungat munca în domeniul Dreptului Public și a Dreptului Bisericesc. Profesorul Lazăr Iacob a crescut în cultul muncii și al omeniei, a trăit întreaga sa viață muncind din greu, conștiincios și de o corectitudine fără reproș. A fost un exemplu de cărturar, de profesor dedicat misiunii sale, un exemplu de coleg și de om. Amintirea lui se păstrează vie în cercurile cunoscuților, a colegilor, a foștilor săi studenți și a prietenilor, de parcă nu s-ar fi produs aievea acea dureroasă desprindere a lui din legăturile cu viața pământească.

Născut dintr-o familie de preot ardelean, la 28 martie 1884, în comuna Peșteș-Bihor, după ce a urmat prima clasă elementară în școala confesională ortodoxă română din comuna natală, a continuat învățătura de cartea la școala confesională reformată maghiară din Aleșd, unde a isprăvit ciclul elementar, pe atunci de 4 clase. Fiindcă școla secundară cea mai apropiată de satul său se găsea la Beiuș, a urmat cele 8 clase ale ciclului secundar la fostul liceu greco-catolic român din acest oraș, unde și-a trecut în 1902 examenul de bacalaureat clasic (matura). Isprăvind școala secundară s-a înscris îndată la Institutul Teologic Ortodox din Ardeal, ale cărui cursuri le-a absolvit in 1905. Fiind un element cu tragere de inima pentru carte și în toată vremea premiat și în școala secundară, după ce și-a luat diploma de absolvire a Institutului Teologic din Ardeal, s-a înscris în 1905 la Facultatea de Teologie din Cernăuți pentru studii de doctorat și în același timp la Facultatea de Drept a Universității din acel oraș.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata si Lucrarile Parintelui Profesor Iacob Lazar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 593 cuvinte
Nr caractere:
18 006 caractere
Marime:
21.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!