Seminarul Teologic de la Râmnicul Vâlcea în secolul XIX

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea a fost infiintat in anul 1837. Din cauza Revolutiei pasoptiste, la 1848 a fost inchis. Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica l-a redeschis la 1851, mai intai la Craiova, apoi, din 1854, la Ramnic. In perioada 1904-1911, Seminarul a functionat la Manastirea Bistrita. La 1948, Seminarul a fost desfiintat. Seminarul a fost reinfiintat la 1990.

La 8 noiembrie 1837, se deschid si cursurile Seminarului din Ramnicu Valcea. Primul ,,inspector" si profesor a fost protopopul Radu Tempea (c. 1796-1850), al saselea slujitor al bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, din tata in fiu, cu acest nume. A activat la Seminarul din Ramnic pana in 1845,cand s-a retras la schitul Flamanda-Arges. A tiparit cateva brosuri si a intocmit manuale didactice,ramase in manuscris. Paralel cu el a functionat ca profesor preotul Vasile Teodorovici sau Teodorescu(+ 1842), tot un transilvanean. In 1845, postul lui Tempea a fost ocupat pentru trei ani de Gavriil Munteanu, care functionase pana atunci la Buzau si la Bucuresti. Din cauza unui incendiu, intre anii 1847-1848, Seminarul a functionat in Manastirea Bucovat langa Craiova, din 1851 la Craiova, iar in 1854 episcopul Calinic cel Sfant l-a readus la Ramnic.

De notat ca toate seminariile aveau patru ani de studii. Se primeau absolventi de scoli primare, ai scolii de gramatica si chiar candidati cu pregatire mai putina, dar care cunosteau scrisul, cititul si randuielile bisericesti. Intretinerea lor o faceau eparhiile respective.

Din lipsa de preoti, in Tara Romaneasca au functionat - paralel cu Seminariile - si cursuri de gramatica, cu o durata de cateva luni. Nevoia lor s-a simtit mai ales dupa 1848, cand cursurile Seminariilor s-au intrerupt pentru trei ani, in urma intrarii ostilor straine in tara, cat si datorita faptului ca aproape toti profesorii lor participasera la revolutie.

Starile critice prin care treceau toate Seminariile teologice (schimbari frecvente de profesori,incorectitudini in administratie etc.) au determinat Guvernul din Tara Romaneasca sa le puna sub supravegherea Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, in anul 1860.

La Seminarul din Ramnicu Valcea au functionat, intre altii, arhimandritul Gherasim Saffirin, un timp director (1878-1885), cu studii la Facultatea de Teologie din Atena, ales apoi episcop la Roman, Vasile Ghejan, venit de la Arges, la Romana si Latina (1870-1887), profesorul de Muzica bisericeasca Oprea Dumitrescu (1871-1891), profesorul de Stiinte Naturale Dimitrie Radovan, cu studii in Belgia (1867-1885), preotul Meletie Raut (1888-1901), preotul Nicolae Filip, cu studii la Academia duhovniceasca din Kiev, fost si director (1895-1901).

Dupa anul 1860, dar mai ales dupa 1864, cand Seminariile au trecut sub controlul Ministerului Cultelor si Instructiunii, numarul manualelor scolare a fost in vadita scadere. Lucrul este explicabil, caci multi dintre profesorii din generatia veche au fost promovati in ierarhia superioara, iar locul lor a fost ocupat in multe cazuri de profesori laici, fara pregatire teologica sau de teologi nehirotoniti, profesorii-preoti ramanand numai la disciplinele teologice. Cativa dintre fostii elevi ai lui Filaret Scriban si Melchisedec Stefanescu de la Socola au prelucrat unele din manualele acestora. Asa a fost cazul cu Inochentie Moisiu (Morala crestina, dupa Filaret Scriban si Compendiu de teologie pastorala, dupa Melchisedec), Policarp Popescu (Istoria sacra a Vechiului si Noului Asezamant), Ieronim Butureanu (Manual de Arheologie biblica), August Scriban (Teologie morala ortodoxa), Moise Pacu (Manual de explicarea invataturilor moralo-evanghelice) si altii.

Infiintarea Seminarului din Ramnic

Seminarul Teologic Ortodox din Ramnicu Valcea a fost infiintat in anul 1837, cand a fost terminat de construit sediul acestuia. Cel mai vechi document privind existenta Seminarului il constituie o scrisoare semnata de Episcopul Neofit al Ramnicului, din 16 iulie 1837, prin care erau numite cadrele didactice.

Deschiderea oficiala a cursurilor a avut loc la 8 noiembrie 1837, cu o clasa de treizeci de elevi, toti fii de preot, si doi dascali. Scoala avea regim de internat. Cladirea, construita special pentru pregatirea slujitorilor Sfintelor Altare, era zidita in apropierea Resedintei Episcopale din Ramnic.

Din anul 1842, a fost adus profesor Ioan Procopie care va preda muzica bisericeasca, in perioadele 1842-1847 si 1857-1861, fiind un timp si inspector (director) al scolii.

Preotul Radu Tempea a condus scoala cu destoinicie pana in luna noiembrie 1845, cand s-a retras la Schitul Flamanda, din judetul Arges si, in luna martie 1850, a trecut la cele vesnice.Dupa retragerea acestuia, postul de inspector si profesor a fost incredintat lui Gavril Munteanu, acesta fiind adus de la Seminarul preotesc din Buzau si care va activa pana in anul 1847. In anii 1846-1847 a functionat ca profesor de muzica bisericeasca Ierodiaconul Chesarie de la Manastirea Hurezu.

La 7 aprilie 1847, un trasnet a aprins casele lui Stanciu Capataneanu din Ramnic. S- au prabusit atunci, mistuite de foc, Resedinta Episcopala, Biserica Toti Sfintii, Biserica Sfantul Dumitru si, odata cu ele, Seminarul Teologic.

Din lipsa unei alternative stabile la Ramnic, in luna mai, Seminarul s-a mutat pentru o vreme in metocul pe care Episcopia Ramnicului il avea la Craiova, functionand in chiliile Manastirii Bucovat.

In anul 1848, din cauza Revolutiei pasoptiste, Seminarul a fost inchis. La randul ei, o epidemie de holera a amanat si ea inceperea cursurilor Cursurile vor fi reluate abia la 1 septembrie 1851, la Manastirea Bucovat, manastire situata la vest de orasul Craiova, pe malul stang al Jiului; aici scoala nu poate functiona, pe de o parte din lipsa unor spatii corespunzatoare, iar pe de alta parte din pricina ,,diferitelor sicane ce le suferea de la egumenul grec Hrisant Penetis Hurezeanul".Din aceste motive, dupa doua luni, sediul Seminarului va fi mutat in Craiova, in niste cladiri ale serdarului Alecu Darzeanu care au fost inchiriate pe o perioada de trei ani.

La 15 septembrie 1850, in vremuri grele, Sfantul Calinic de la Cernica a fost ales in scaunul vacant de Episcop al Ramnicului-Noul Severin. Sfantul avea atunci 63 de ani. Hirotonia in arhiereu a avut loc la 26 octombrie 1850, iar inscaunarea s-a facut la Craiova, intrucat Resedinta Episcopala din Ramnic fusese parasita in urma incendiului din 1847.

Indata dupa inscaunare, Sfantul Ierarh Calinic a inceput rezidirea ansamblului episcopal din Ramnic. In anul 1851, el a redeschis Seminarul Teologic, cu sediul in Craiova. Insa dupa ce a rezidit din temelie Catedrala Episcopala din Ramnic si alte cladiri necesare vietii bisericesti, la 1854 el a readus acasa Resedinta Episcopala si Seminarul Teologic. Pentru o vreme, dascalii si elevii seminaristi au gasit adapost in casele boierului Nicu Vladescu.

In luna februarie 1853 episcopul Calinic obtine sprijin financiar din partea domnitorului Barbu Stirbei si ridica in Craiova un nou sediu episcopal si cladiri pentru scoala, astfel ca, in toamna lui 1853, Seminarul este instalat in noul sediu.

Din nefericire, incepuse razboiul Crimeii (1853-1856) si, in luna decembrie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Seminarul Teologic de la Ramnicul Valcea in secolul XIX.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 664 cuvinte
Nr caractere:
8 235 caractere
Marime:
14.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Predat:
Facultatea de Teologie Ortodoxa , Universitatea din Craiova din Craiova
Specializare:
Teologie si Cultura
Materie:
Religie
An de studiu:
I
Sus!