Pius al XII-lea

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Acţiunea Papei Pius al XII-lea pe timpul celui de al Doilea Război Mondial este destul de controversată şi a declanşat mai multe dispute, chiar şi în legătură cu beatificarea Papei. Acest proces a fost oprit, sub motivul că Papa Benedict al XVI-lea verifică acuzaţiile venite din partea evreiilor. În 2007, un decret al Vaticanului i-a recunoscut lui Pius „virtutea eroică”, un pas major către canonizare, dar Benedict nu a aprobat încă actul. La începutul lunii octombrie, Papa a afirmat că Eugenio Pacelli a lucrat „în secret şi în tăcere” pentru a salva evreii de prigoană şi că speră că procesul de beatificare va continua fără probleme. Pe de altă parte evreii l-au acuzat pe Pius al XII-lea, al cărui pontificat a durat din 1939 până în 1958, că a închis ochii la Holocaust, era indiferent faţă de cele întâmplate.

Prin următoarele aş vrea să analizez puţin cele întâmplate, ce a făcut şi ce nu a făcut Papa în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Oare a ştiut despre Holocaust şi ce motive a avut, care au determinat să rămâne în linişte, căci putem spune, că în public nu prea l-a acuzat pe Hitler şi faptele acestuia, deşi referiri sunt, vorbea general despre discriminarea rasială dar nu preciza că este vorba despre evrei.

Eugenio Pacelli când a preluat conducerea Bisericii Catolice, deja avea o experienţă diplomatică destul de mare. Din 1917 el era nunţiul apostolic în Germania, deci cunoştea foarte bine situaţia de acolo, nazismul era foarte cunoscut pentru El. Deja ca şi cardinal hotărârile lui erau destul de contoroversate faţă de Hitler. După ce Hitler a ajuns la putere, Pacelli a semnat un contract cu el, ce garanta practicarea liberă a religiei catolice. Un caz contrar este când Biserica este de acord cu separarea religiei de politică, ceea ce diminua puterea de influenţare a Bisericii. Inainte de papalitatea sa el vorbeşte despre ideologia lui Hitler, în 1935, ca fiind “o plaghizare nereuşită, încearcă să acoperă defectele vechi cu podoabe neînsemnate“

Pontificatul lui Pacelli a început în 2 martie 1939 până la moartea sa în 9 octombrie 1958. Pacelli s-a născut la Roma, la 2 martie 1876, într-o familie devotată slujirii papale. În timpul primului Război Mondial Pacelli a dobândit o experienţă preţioasă ajutându-l pe papa Benedict al XV-lea şi pe cardinalul Gaspari în eforturile lor

umanitare. În zilele triste ale celui de-al doilea Război Mondial papa Pius al XII-lea a încercat din greu să menţină deschise porţile păcii.

Pentru a înţelege atitudinea Papei, neutralitatea statului papal pe durata războiului trebuie să vorbim puţin şi depsre circumstanţele care erau atuncea. Hitler persecuta şi pe creştini nu doar pe evrei, deci Papa trebuia să acţioneze în aşa fel încât să ţină cont şi de acesta. De pildă în Olanda când episcopii catolici l-au ajutat pe evrei, Hitler ca răspuns l-a invadat şi pe catolici, acest fapt l-a marcat foarte tare pe Papă, îi era frică ca răzbunarea a lui Hitler să nu atingă comunitatea catolică. După luarea puterii de către Hitler şi rapida converire la nazism a unei mari părţi a poporului german, a avut loc o invadare a parohiilor, a societăţii laice şi a clerului de către naziştii catolici. La începutul celui de al Doilea Război Mondial, oficial Vaticanul era o ţară neutră, era izolată. În legătură cu Vatican Hitler plănuia că o să-l manipuleze pe Pius, chiar o să transfere administraţia în Germania, dacă lucrurile decurg în favoarea nazismului. Bineînţeles acest lucru nu s-a întâmplat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pius al XII-lea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 728 cuvinte
Nr caractere:
18 394 caractere
Marime:
20.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Ioan Marius Bucur
Sus!