Genealogia mântuitorului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Primul capitol din Evanghelia dupa Matei prezinta originea omeneasca si dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos: Fiul lui David dupa trup ( versetele 1-17) si Fiul lui Dumnezeu dupa Duh ( vesetele 18-25). Prin aceasta prezentare a descendentilor lui Avraam, Dumnezeu intra in istoria omului, iar omul devine <<partas dumnezeiestii firi>> ( 2 Petru 1,4 ).

Cel de al doilea capitol al Evangheliei vesteste atitudinea oamenilor fata de intruparea lui Dumnezeu: Va fi primit de cei straini si refuza de cei apropiati ( Matei 2,1-12 ) . Mantuitorul, ca om, traieste experientele poporului ales din perioada Sa de formare, motiv pentru care Sfantul Evanghelist Matei prezinta coborarea lui Iisus in Egipt si revenirea in tara fagaduita de Dumnezeu stramosilor lui Iisus dupa trup ( Matei 2,13-23 ). In aceste prime doua capitole, Sfantul Matei vorbeste de cinci ori despre implinirea Scripturilor (Matei 1,22; 2,5,15,17,23 ). Iisus este Mesia, despre Care vorbeste intreaga Scriptura si totodata , este Cel ce desavarseste planul de manturire al lui Dumnezeu. In concluzia genealogiei ( versetul 17) , Evanghelistul Matei ofera si criteriul de structurare a textului in trei parti. Aceasta structura tripartita indica faptul ca istoria prezentata de Sfantul Matei este completa. Cele trei sectiuni, de cate paisprezece generatii, evidentiaza felul cum istoria – despre care genealogia ne ofera o sinteza -, impartita in mod ordonat, reveleaza prezenta constanta si fidela a lui Dumnezeu, Cel ce o proniaza si o conduce spre desavarsirea ei in Iisus Hristos,centrul si Domnul istoriei.

Dupa o inroducere ( versetul 1) care Ii atribuie lui Iisus titlurile de Hristos (ca si in versetul 17, la incheierea pericopei, formand o incluziune), Fiul lui David si Fiul lui Avraam, istoria lui Israel este astfel impartita:

- de la Avraam la David: paisprezece nume (treisprezece generatii) = Rut 1,18-22 ,rezuma aproximativ 750 de ani;

- de la David pana la deportarea in Babilon: paisprezece nume si paisprezece generatii = 1 Paralipomena 3, 1-16 , rezuma aproximativ 400 de ani de istorie;

- de la Iehonia la Hristos: paisprezece nume ( treisprezece generatii) = 1 Paralipomena 3, 17-18 rezuma aproximativ 600 de ani de istorie.

Chiar daca in concluzie se afirma aceasta ritmicitate a generatiilor, in realitate, in prima si in cea de a treia sectiune, sunt enumerate treisprezece generatii. Regularitatea generatiilor ii foloseste autorului ca sa exprime interventia continua a lui Dumnezeu in istoria mantuirii. Unitatea pericopei este data de vocabularul si de ritmul folosit. Autorul apeleaza la cuvantul grecesc genesis = << origine >> la inceputul pericopei (versetul 1). Verbul << a da nastere, a procrea ( in limba greaca= gennao)>> este folosit de 39 de ori; in versetul 17 cuvantul <<neam, generatie (in limba greaca = genea) >> este repetat de patru ori. Formula folosita pentru a indica ritmul generatiilor este una stereotipa: << A l-a nascut pe B, B l-a nascut pe C>>.

Genul literar si istoricitatea

Genul literar al gealogiilor, potrivit mentalitatii semite, nu se referea numai la lista unor stramosi potrivit descendentei biologice, ci avea si scopul de a determina apartenenta unui individ, a unei familii sau a unui clan, sau de a clasifica diferitele popoare invecinate care aveau raporturi tribale, relatii politice si comerciale cu Israel. Din vremea lui Ezdra si Neemia, genealogiile dobandisera o importanta fundamentala pentru a demonstra puritatea rasei, ceruta cu rigurozitate evreilor pentru contractarea casatoriilor. In general, in Sfanta Scriptura genealogiile erau folosite in diferite situatii si cu scopuri diferite. Unele genealogii, pur si simplu, indica legaturile existente intre diferite perioade foarte mari, despre care nu exista date istorice(conform Facere 5,11, 10-27; Rut 4,18-22). Altele sunt folosite pentru a legitima asumarea de catre o persoana a unei functii ce nu putea fi exercitata fara o documentare prealabila. Un exemplu il constitue cazul preotilor din perioada de dupa exil, care trenuiau sa demonstreze ca au o descendenta sacerdotala(conform listelor din cartile lui Ezdra si Neemia). Alte genealogii sunt, de fapt, liste care erau folosite de fisc pentru a pastra evinenta colectarii taxelor la buget sau de catre autoritati pentru inrolarea militarilor (conform Iesirea 6, 14-20).

Observații:

a fost prezentat in cadrul Facultatii de Teologie-Ortodoxa Iasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Genealogia Mantuitorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 892 cuvinte
Nr caractere:
20 453 caractere
Marime:
18.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Lect. Dr. Pr. Ilie Melenciuc-Puica
Sus!