Devieri de Comportament

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

– Seminar I –

Influenţa factorilor de personalitate asupra

comportamentului prosocial de ajutorare al indivizilor

A. Obiectivul general şi ipotezele cercetării

Scopul acestui demers ştiinţific este de a observa măsura în care factorii de personalitate aşa cum au fost ei construiţi de către McCrae şi Costa influenţează adoptarea unui comportament pro-social de către indivizi .Pentru a atinge obiectivul propus s-au emis următoarele ipoteze:

IPOTEZĂ GENERALĂ

Factorii de personalitate (Nevrozismul, Deschiderea, Extraversiunea, Agreabilitatea şi Conştiinciozitatea ) influenţează disponibilitatea indivizilor de a se angaja într-un comportament pro-social, respectiv, un comportament de într-ajutorare.

IPOTEZE DE CERCETARE

1. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul nevrozism în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Nevrozism sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Nevrozism sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

2. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul deschidere în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Deschidere sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Deschidere sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

3. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul agreabilitate în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Agreabilitate sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Agreabilitate sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

4. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul extraversiune în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Extraversiune sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Extraversiune sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

5. Există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul conştiinciozitate în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Conştiinciozitate sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Conştiinciozitate sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

B. Variabilele cercetării şi operaţionalizarea lor

1. Variabile independente

Factorii de personalitate – Nevrozism – nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Deschidere- nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Agreabilitate - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Extraversiune - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Conştiinciozitate - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

2. Variabila dependentă – Angajarea în comportamente pro-sociale;

Operaţionalizarea variabilelor

1. Factorii Nevrozism şi Extraversiune

- pentru măsurarea factorilor Nevrozism şi Extraversiune putem folosi în paralel Eysenck Personality Questionnaire ( 1991) şi NEO- Personality Inventory –Revised ( Costa & McCrae , 1992a);

2. Factorul Agreabilitate

- pentru măsurarea agreabilităţii indivizilor putem folosi scala pentru Agreabilitate din NEO- Personality Inventory revised ( Costa & McCrae, 1992a).

3. Factorul Deschidere

- pentru măsurarea deschiderii indivizilor putem folosi Scala pentru Deschidere din NEO- Personality Inventory Revised ( Costa & McCrae, 1992a).

4. Factorul Conştiinciozitate

- pentru măsurarea conştiinciozităţii indivizlor putem folosi Chestionarul celor 16 factori de personalitate – 16 PF5 ( Conn& Rieke, 1994) înc are trăsătura G măsoară conştiinciozitatea şi perseverenţa şi Scala pentru Conştiinciozitate din NEO- Personality Inventory Revised ( Costa & McCrae, 1992a).

Observații:

seminariile Cursului de Psihologie comporamentala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Devieri de Comportament.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 440 cuvinte
Nr caractere:
8 573 caractere
Marime:
12.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
asist Ionut Bangal
Sus!