Cum Vedeți Dumneavoastră Aplicarea în Practica Educațională Curentă a Sintagmei Educația pentru Toți

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Motto: "Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi" (John Dewey).

Toţi cetăţenii români au drept egal la educaţie, la toate nivelurile şi toate formele, indiferent de gen, rasă, naţionalitate, religie sau afiliere politică şi indiferent de statutul social sau economic. Acest drept este prevăzut în Legea învăţământului nr. 84/1995. În instituţiile de învăţământ publice educaţia este gratuită şi statul garantează dreptul la educaţie în interesul individului şi al societăţii.

Vorbind despre cultură ne referim în primul rând la educaţie şi la gradul de educabilitate care poate fi raportat la un popor, la o comunitate, la un grup, la un individ. Acest grad de educabilitate este influenţat de factori de mediu cum ar fi contextul socio-cultural, economic, politic ca factori externi, dar şi de numeroşi factori interni, capacitate de gândire, abilităţi fizice şi psihice. In momentul când unul dintre aceşti factori este perturbant, constatăm o schimbare în cadrul procesului de învăţământ şi astfel în cadrul educaţiei, în mod implicit.

Obiectivul general al educației este acela de a conduce la o dezvoltare armonioasă și sănătoasă atât a individului cât şi a societăţii, în ansamblul ei. Şcoala este responsabilă pentru reuşita tuturor elevilor, indiferent de capacităţile şi de abilităţile acestora. Colaborarea şcoală-familie este o cheie a succesului în educaţie, iar cooperarea dintre elevi, solidaritatea şi ajutorul reciproc sunt noţiuni care stau la baza educaţiei în general şi a educaţiei speciale. în mod particular.

Conceptul de ”Educaţie pentru toţi” a fost lansat în anul 1990 cu prilejul Declaraţiei mondiale adoptată în cadrul conferinţei miniştrilor educaţiei din Jomtien, Thailanda. La această dată se propune de asemenea o abordare complexă a educaţiei de bază, ce poate fi concretizată în cinci orientări: universalizarea accesului la educaţie şi promovarea echităţii, punerea accentului pe însusirea de cunoştinţe, lărgirea mijloacelor şi ariei educaţiei de bază, îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare, întărirea parteneriatelor. Prin această declaraţie se promovează necesitatea de a crea o structură a educaţiei care să-i sprijine şi să-i ajute pe toţi copiii, fără a face diferenţe. Educaţia pentru toţi pune accentul pe cooperare, parteneriat, învăţare socială şi valorizare a relaţiilor pozitive, umaniste în cadrul procesului educaţional. Educatia pentru toti se refera atât la acceptarea copiilor cu CES în şcolile de masă, cât şi la stoparea excluderii acestora din şcolile de masă. Prin cadrul acestei forme de educaţie se promovează sprijinul copiilor indiferent de capacităţile şi competenţele de adaptare şi deci de integrare într-un cadru instituţionalizat.

Sintagma educația pentru toți ar putea fi pusă în practica în momentul în care vom ține cont de anumiți factori și anumite condiții care nu sunt greu de îndeplinit, cum ar fi:

• recunoaşterea valorilor diversităţii umane şi culturale;

• înţelegerea deplină a dimensinilor procesului de integrare şcolară;

• favorizarea unui climat accesibil, flexibil, democratic care să răspundă aşteptărilor şi necesităţilor copiilor;

• cooperarea cu întregul personal al şcolii, cu părinţii copiilor cu CES, cu persoanele din domeniu; cu membrii comunităţii locale;

• perfecţionarea permanentă a personalului şcolii în acest domeniu al educaţiei speciale;

• asigurarea învăţării individualizate şi a accesului fiecărui elev la informaţie, la cunoaştere, la formarea de deprinderi.

• Creara unor scoli care se raportează la aceptarea diversităţii elevilor şi la valorizarea acestei diversităţi şi valorizarea diversităţii personalizate a elevilor.

• Dezvoltarea unor politici incluzive prin care toţi elevii unei insituţii şcolare trebuie să fie implicaţi şi integraţi în procesul de învăţământ, indifent de problemele sociale, culturale, economice si fizice pe care le au unii dintre elevi.

• Adaptarea curriculumului şi utilizarea unei metode şi strategii performante şi eficiente pentru cazuri speciale. Încurajarea cooperarii între elevi, lucrul în echipă.

Educatia pentru toti trebuie sa se ghideze dupa: principiul drepturilor egale; principiul egalizării şanselor; principiul accesului şi participării la orice formă de educaţie; principiul intervenţiei timpurii; principiul cooperării şi parteneriatului; principiul asigurării serviciilor de sprijin în comunitate, toate acestea desfăşurându-se pe fundalul principiului diversităţii şi al unicităţii fiinţei umane, şi implicit a elevului.

Observații:

UNIVERSITATEA “ AL.I.CUZA” IAŞI

FACULTATEA DE FILOSOFIE ŞI ŞTIINŢE SOCIAL-POLITICE

SPECIALIZAREA: POLITICI PUBLICE ȘI MANAGEMENT INSTITUȚIONAL

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cum Vedeti Dumneavoastra Aplicarea in Practica Educationala Curenta a Sintagmei Educatia pentru Toti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 133 cuvinte
Nr caractere:
11 041 caractere
Marime:
26.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!