Stresul Psihic

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Din punct de vedere istorico-lingvistic, prima folosire scrisa a termenului englez „stress” apare în Oxford English Dictionary, în secolul al XV-lea, desemnând o „solicitare” sau presiune fizica, sens care s-a pastrat actualmente în limbajul tehnic. Într-un dictionar din 1704, termenul dobândeste si sensul de „dificultati, strâmtorari sau adversitati” adresate unei persoane (nu unui lucru). În secolul al XIX-lea, el desemna „o solicitare asupra unui organ al corpului sau unei puteri a mintii”. Webster’s New Collegiate Dictionary (1981) defineste stresul ca fiind „un factor fizic, chimic sau emotional care produce tensiune corporala sau mintala si poate fi un factor în cauzarea bolilor”.

Termenul „stress” se foloseste în forma sa netradusa în toate limbile de pe glob.

Potrivit definitiei lui Selye, stresul este definit ca „raspunsul nespecific al corpului la orice solicitare facuta asupra sa” si ca el este o „stare manifestata printr-un sindrom” (Sindromul general de adaptare). Roger Guillemin (1977) defineste stresul ca fiind: „Stare tradusa printr-un sindrom specific, corespunzând tuturor schimbarilor nespecifice induse astfel într-un sistem biologic”.

„Stresul general” este definit actualmente (A. von Eiff) ca: „reactie psiho-fizica a organismului generata de agenti stresori ce actioneaza pe calea organelor de simt asupra creierului, punându-se în miscare – datorita legaturilor cortico-limbice cu hipotalamusul – un sir întreg de reactii neuro-vegetative si endocrine, cu rasunet asupra întregului organism”.

Sindromul general de adaptare, al lui Selye, se desfasoara în trei stadii: alarma, rezistenta si epuizare, caracterizate prin modificari fiziologice complexe, centrate pe activarea sistemului hipotalamus-hipofiza-suprarenala si secretia de hormoni corticoizi. Acestea au sens adaptativ, de crestere generala (a tuturor sistemelor) si nespecifica (pentru stresori de orice tip) a rezistentei organismului. Cannon a descris un caz particular al reactiei de alarma, reactia de urgenta, care este un caz hiperacut al primeia. În cazul reactiei de urgenta, un stresor foarte puternic este urmat de o faza de soc (alterarea brutala a homeostaziei), si nu de alarma, dupa care urmeaza faza de contrasoc (restabilirea partiala sau totala a homeostaziei, prin mobilizarea extrema a resurselor organismului). Dupa aceasta, se trece la stadiul al doilea, de rezistenta la actiunea stresorilor.

Stresul propriu-zis nu este Sindromul general de adaptare (GAS), ci ceea ce ramâne dupa GAS. Din punct de vedere psihologic, stresul este reziduul emotiilor respective.

Lazarus si Folkman definesc stresul drept un „efort cognitiv si comportamental (cu exprimare afectiva pregnanta) de a reduce, stapâni sau tolera solicitarile externe sau interne care depasesc resursele personale”.

În ceea ce priveste stresul psihic, acesta a fost demonstrat printre primii de catre Cannon, în experimentele asupra animalelor, în cadrul carora a evidentiat existenta unui stres psihic experimental la animale.

P.Fraisse defineste stresul psihic ca „totalitatea conflictelor personale sau sociale ale individului care nu-si gasesc solutia”. O definitie mai larga a acestuia este data de M.Golu, dupa care stresul psihic este „o stare de tensiune, încordare si disconfort determinata de agenti afectogeni cu semnificatie negativa, de frustrare sau reprimare a unor stari de motivatie (trebuinte, dorinte, aspiratii), de dificultatea sau imposibilitatea rezolvarii unor probleme”.

Termenul de stres psihic, în definitia lui obisnuita, reprezinta stresul psihic primar (rezultat al unei agresiuni receptionate în sfera psihicului (conflicte si suprasolicitari psihice induse de stimuli verbali, dar si realizate prin concentrarea atentiei, cu evocarea sau persistenta unor imagini, sentimente); în cazul sau, agentii stresori psihici sunt posesori ai unei semnificatii (ex: termenul „razboi”, capabil sa declanseze instantaneu reactia de stres). Exista si „stres psihic secundar”, care este tot o reactie de stres psihic, dar care survine ca o reactie de însotire sau chiar de constientizare a unui stres fizic, biologic, caruia i se acorda o semnificatie de amenintare sau de alta natura. Pentru practica medicala, ne intereseaza stresul psihic secundar reprezentat de boala, în care sindroamele psihice sau somatice genereaza stres psihic secundar nou, cauzat de disconfortul psihic si somatic, dar si un stres psihic primar prin semnificatia de pericol pentru viata sau integritatea individului sau pentru insertia lui socio-profesionala.

Iamandescu considera ca stresul psihic reprezinta „un sindrom constituit de exacerbarea, dincolo de nivelul unor simple ajustari homeostatice, a unor reactii psihice si a corelatelor lor somatice (afectând cvasitotalitatea compartimentelor organismului), în legatura cu excitatia externa si interna exercitata de o configuratie de factori declansanti (agenti stresori) ce actioneaza intens, surprinzator, brusc si/sau persistent si având un caracter simbolic, „de amenintare”, alteori un rol extrem de favorabil pentru subiect (perceputi sau anticipati ca atare de subiect). Alteori, agentii stresori reprezinta excitanti psihici cu rezonanta afectiva majora (pozitiva – eustres sau negativa – distres) sau surse de suprasolicitare a proceselor cognitive (atentie, gândire etc.) si volitionale, dar cu mentiunea ca stresul psihic are la baza în primul rând o participare afectiva pregnanta”.

Stresul poate fi pozitiv (eustres) sau negativ (distres).

Eustresul („stresul pozitiv”) are efecte benefice asupra organismului uman, aparând în cazul în care agentii stresori au o semnificatie favorabila pentru individ. Acestia declanseaza afecte pozitive (bucurie intensa, extaz, triumf, râsul în hohote), iar aceste afecte se repercuteaza pozitiv asupra asupra organelor si aparatelor organismului. Eustresul mai apare în cursul unor stari emotionale pozitive cuplate sau nu cu efort fizic moderat (ex. actul sexual sau jogging-ul). Eustressul este prin excelenta acut. Repetarea frecventa a eustresurilor contribuie la cresterea imunitatii antiinfectioase si antitumorale), devenind o premisa a longevitatii.

Distresul („stres psihic negativ”) este recunoscut unanim ca patologic. El produce, de obicei, suferinta si dezadaptare, ca urmare a contactului cu un agent stresor.

Observații:

seminar 4 - psihologie medicala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stresul Psihic.rtf
  • Stresul Psihic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, rtf
Nota:
6.7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 465 cuvinte
Nr caractere:
8 185 caractere
Marime:
59.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!