Sindroame Autozomice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.Sindromul Down este determinat de trisomia 21 (47, +21). A fost descris in 1866 de catre John Longdon Haydon Down. Este una din cele mai raspandite maladii cromozomiale, avand o frecventa de 0,5 % din produsii de conceptie si o incidenta de 1/700 nasteri. Dpdv genetic, cariotipul prezinta cromozomul G21 in triplet, in stare omogena sau in mozaic (2n=46; 2n= 47, +21). Dpdv simptomatologic, persoanele afectate prezinta cateva particularitati mai importante:

-fata rotunjita, mare, aplatizata

-ochii au o cuta caracteristica a pielii- fanta palpebrala-oblica in sus (tip mongolian)

-nas mic, cu radacina infundata si mai jos situata

-gura micam constant deschisa-intredeschisa; buza interioara uneori crapata, care lasa o scurgere de saliva; limba este protuberanta (atarna din gura)

-maxiarul superior este ingust, scurt

-cavitatea bucala redusa- dovedeste o hipogeneza a intregului etaj mijlociu al scheletului facial, prezinta anomanii dentare

-urechile sunt mici, adesea asimetrice, diferite ca forma, marime. De multe ori neconturate, chiar fara lobi.

-craniul este mic, cu brahicefalie (diametrul antero-posterior foarte scurt, regiunea occipitala plata)

-pielea este uscata, cutata pe palme si plante

-gatul scurt, gros, masiv

-maini, picioare scurte, groase, butucanoase, degete scurte divergente, degetul mare este foarte redus si implantat mai sus; pliul palmar transversal unic- asa numitul pliu simian

-crestere nesatisfacatoare, nanism relativ- ajunge la max 1,5 m

-hipoctomie musculara accentuata si precoce (tonus muscular slab); noul nacut nu striga, ramane moale si inert; se remarca cianoza, ceea ce inseamna ca are anomalii cardiace

-majoritatea prezinta malformatii cardiace (defect septul interatrial, interventricular, leziuni cardiace)

-devieri ale formei normale leucocitare; bolnavul este usor anemic cu hiperleucocitoza

-prezinta deficienta mentale (in copilarie IQ d50); bolnavii sunt debili, lenti si apatici. Au comportament instabil, f rar sunt agresivi.

Mongolianul adolescent prezinta semnele pubertatii intarziate; mongolianul adult imbatraneste repede, devine urat, isi pierde devreme parul, sprancenele, genele, este adesea steril.

Durata vietii variaza de la saptamani la decade. Un bolnav fara afectiuni cardiace severe, bine ingrijit, poate avea o experienta de viata aproape normala. Dintre cei cu boli cardiace si respiratorii, 50 mor pana la varsta de 5 ani; sub 3% supravietuiesc peste 50 de ani. Speranta medie de viata la nastere este de 16 ani.

Cauza aparitiei trisomiei rezida in nondisjunctia cromozomilor din perechea 21 in cursul meiozei; se formeaza gameti neechilibrati- unii cu ambii cromozomi 21, altii lipsiti de acesti cromozomi. Fecundarea acestor gameti cu gameti normali conduce la zigoti trisomici (2n= 47, +21) si monozomici (2n=45), ultimii avortoni.

S-a observat ca risul acestui sindrom creste la mamele cu varsta mai mare de 35 de ani; la 45 de ani, circa 3% din copiii nascuti vii prezinta trisomia 21. bolanii cu sindrom Down mozaicat prezinta o atenuare a atributelor clinice specifice.

O alta cauza este transmiterea de la parinti (forma ereditara)

Sindromul mai poate fi declansat prin dereglari cromozomiale in timpul vietii intrauterine (mitoze embrionare)= zigopatii, embriopatii.

Sindromul mai poate fi declansat si de o translocatie robertsoniana realizata prin fuziune centrica inttre cromozomii acrocentrici 14 si 21. se formeaza cromozomul translocat 14/21. purtatorul este fenotipic normal, insa prezinta un risc de procreere a copiilor cu sindrom Down de 33%

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sindroame Autozomice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 427 cuvinte
Nr caractere:
15 384 caractere
Marime:
12.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
ANDREI VASILE
Sus!