Ședință terapeutică cu focalizare pe modelul ABC cognitiv

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In cadrul acestei sedinte , s-a convenit cu pacientul, ca sa se analizeze problema de la serviciu, de relationare cu deful.

Daca pacientul prezinta A ( adica evenimentul activator , problema practica) atunci incercam sa identificam C ( problema emotionala ).

Terapeut: Ce probleme aveti?

Pacient: Am probleme cu seful

T: Ce simtiti in legatura cu aceasta?

P: Furie.

O eroare comuna facuta de novici este ca prin intrebarea pusa sa sugereze legatura dintre A si C ( de exemplu , Si cum te face sa te simti aceasta probleme?) Aceasta eroare pune la risc intregul demers terapeutic care se baseaza pe faptul ca nu A cauzeaza C , ci B care se impune intre ele. Daca pacientul prezinta C , atunci incercam sa identificam A .

T: Ce probleme sunt?

P: Sunt foarte furioasa .

T:In legatura cu ce anume esti furioasa?

P: Am probleme cu seful meu.

Asadar, lasam pacientul sa ne descrie A atat cat sa avem o imagine generala despre ce se intampla si cat simte pacientul sa vorbeasca.Vom reveni la A atunci cand vom aborda problema practica . Daca pacientul intra in prea multe detalii referitoare la A , il oprim intr-o maniera constructiva:

T : Bun , hai sa ne oprim deocamdata din descrierile interactiunilor cu seful tau.Vom reveni asupra lor mai incolo .Spune-mi , considerand aceste probleme cu seful ( A) , ce simti ( C ) in legatura cu ele?

Ceea ce il aduce pe pacient la terapeut nu era de fapt probleme practica ( probleme cu seful ) , ci emotia ( problema emotionala ) care apare in legatura cu aceasta problema practica,Dupa identificarea lui C , trebuie sa vedem structura sa , spre exemplu pot sa apara mai multe C-uri.

T : Ce altceva mai simtiti in situatia respectiva, in afara de furie?

P: Tristete..

Apoi , este important sa identificam matenutia ( care poate sau nu sa apara ) .

T : Ce simti in legatura cu furia ta ?

P : Ma simt vinovata.

Asadar, din analiza de pana acum a acestui exemplu , problema de pe lista terapeutica – problema cu seful – poate fi descompusa clinic in :

- O problema practica – interactiunea cu seful

- Doua probleme emotionale primare, furia si tristetea, si o problema emotionala secundara ( metaproblema ) , vinovatia ( metaemotia ).

T: Din ceea ce mi-ai spus , eu vad mai multe probleme,Una as numi-o practica , in sensul ca ea se manifesta in viata de zi cu zi, in interactiunile pe care le ai, si se refera la problema de interactionare cu seful tau. Asociate acestei probleme practice , apar mai multe probleme emotionale , unele pe care noi psihologii, le numim primare, furia tristetea , iar altele legate de ele, adica secundare, vinovatia asociata starii de furie. Am inteles bine? Este ceva ce ne-a scapat? Vezi lucrurile altfel?

P : Nu. Este foarte clar asa. Chiar asa stau lucrurile .

T : Evident ca toate aceste probleme sunt importante . Din pacate, dupa cum cred ca iti dai seama , nu pot fi abordate toate simultan. O sa le luam pe rand. Cu ce problema doresti sa incepem?

P : Pai sa vedem cum pot sa imi rezolv problema cu seful meu , sa il fac sa fie mai intelegator.

T : Bine , hai sa ne centram putin asupra dorintei tale de a-ti imbunatatii interactiunea cu seful . Banuiesc ca si pana acum ai mai incercat sa faci asta , nu-i asa?

P : Da , chiar de mai multe ori .

T : Asta inseamna ca ceva nu a mers bine , din moment ce problema persista si ai adus-o in discutie la intalnirile noastre.

P : A mers prost de fiecare data .

T: In ce sens a mers prost? Spre exemplu, ce s-a inatmplat ultima oara?

P : Pai, am incercat sa-i spun ca ma deranjeaza , el m-a repezit ,iar eu m-am infuriat si i-am raspuns cam nepotrivit. Pe urma m-am simtit vinovata ca am facut asta.

T : Sa inteleg ca , daca nu te infuriai , situatia cu seful ar fi mers ceva mai bine?

P : Da, probabil ca da. As vrea sa fac ceva sa ne intelegem mai bine.

T : Vad ca acest lucru este foarte important pentru tine. O sa il abordam la

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sedinta Terapeutica cu Focalizare pe Modelul ABC Cognitiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 286 cuvinte
Nr caractere:
10 891 caractere
Marime:
10.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!