Recenzie - Daniel Goleman - Inteligență emoțională

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

“Bine nu poţi vedea decât cu sufletul;

ceea ce este esenţial este invizibil pentru ochi.”

Antoine de Saint Exupéry, Micul Prinţ

Autor al bestseller-ului mondial Inteligenţa Emoţională, publicat în anul 1995, Daniel Goleman (n. 7 martie 1946) jurnalist de formaţie, a devenit un reputat cercetător în domeniul psihologiei clinice şi ştiinţelor comportamentale, cu doctoratul obţinut la Harvard.

A lucrat ca reporter pe teme ştiinţifice la The New York Times, fiind nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer pentru articolele pe care le-a scris.

A colaborat cu publicaţii de prestigiu, cum ar fi: People, Time, Journal of Social and Clinical Psychology, Psychology Today, Journal of Transpersonal Psychology, Journal of Consulting and Clinical Psychology, Journal of Applied Behavioral Science şi American Journal of Psychoterapy.

A susţinut cursuri în calitate de profesor invitat la Harvard University şi a primit un premiu pentru întreaga sa carieră: Career Achievement, din partea APA (Asociaţia Americană de Psihologie).

În prezent este copreşedinte al Consorţiului de Cercetare pentru Inteligenţa Emoţională din cadrul Rutgers University – o instituţie care se ocupă cu identificarea celor mai bune metode de dezvoltare a competenţelor emoţionale.

Ca o recunoaştere a eforturilor sale de a populariza ştiinţele comportamentale pentru publicul larg, a fost numit membru onorific al American Association for the Advancement of Science (Asociaţia Americană pentru Progresul Ştiinţei).

Ideea cărţii are la origini un articol citit de autor la începutul anilor 90, publicat într-un jurnal academic de doi psihologi: John Mayer de la University of New Hampshire şi Peter Salovey de la Yale, aceştia oferind prima formulare a unui concept pe care ei l-au numit “inteligenţă emoţională”.

“În acele zile, supremaţia IQ-ului ca standard de definire a excelenţei în viaţă era incontestabilă; peste tot se dezbătea cu încrâncenare problema dacă acesta era înscris în genele noastre sau dobândit prin experienţă” spune însuşi autorul, însufleţit de o posibilitate nouă “de a analiza ingredientele care alcătuiesc reţeta succesului în viaţă”.

De-a lungul anilor de documentare premegătoare apariţiei cărţii, Daniel Goleman a reunit direcţii de cercetare care până atunci fuseseră separate, coroborând o largă varietate de inovaţii ştiinţifice interesante, cum ar fi neurologia afectelor, care explorează felul în care creierul controlează emoţiile.

Autorul a dorit de la bun început să contribuie la explicarea, înţelegerea şi popularizarea conceptul de inteligenţă emoţională - IE (EQ) - astfel încât acesta să pătrundă în cultura generală a oamenilor. Noţiunea de EQ s-a răspândit într-adevăr cu repeziciune pe toată planeta, ea devenind omniprezentă, fiind întâlnită în situaţii, locuri şi utilizări neaşteptate.

Cea mai mare recompensă pentru autor a fost, însă, pătrunderea conceptului de IE în rândurile celor care se ocupă de domeniul educaţional din Statele Unite, prin intermediul programelor de “educaţie socială şi emoţională” (SEL – Social and Emotional Learning).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Daniel Goleman - Inteligenta Emotionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 645 cuvinte
Nr caractere:
8 321 caractere
Marime:
14.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Mihaela Macovei
Sus!