Psihologie Medicală

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Psihologia medicala are in centru corelarea modificarilor obiectiv-biologice pe care le induce boala cu modificarile subiective, de traire a situatiilor de boala si cu modificarile de ordin relational.

Politzer arata ca psihologia medicala este „psihologia care pune in centrul ei drama persoanei umane (aflate in situatia de boala”).

P.Popescu-Neveanu – psihologia medicala este „stiinta care studiaza psihologia bolnavului si a relatiilor sale cu ambianta, legaturile sale subiective cu personalul medico-sanitar si cu familia; ea priveste bolnavul nu numai din punct de vedere al organismului dereglat, ci si din punct de vedere al subiectivitatii sale, al naturii sale umane”.

Ea studiaza, de asemenea, coeficientul de psihogenie al fiecarui bolnav, reflex al reactiei sale fata de agresiunea somatica/psihologica, ca si mijloacele psihologice de tratament”.

- Coeficientul de psihogenie se refera la particularitatile psihologice premorbide ale individului, atât sub aspectul „rezistentei”, cât si al structurii reactiei patologice.

Sahleanu si Athanasiu – adauga celor precizate mai sus, ca si problematica a psihologiei medicale, si:

-problematica psihologica a profesiunii medicale;

-problematica relatiei interpersonale medic-pacient: „Drama existentei umane proiectata pe coordonatele bolii, suferintei si interactiunii filantropice” („antropofile”).

G.Ionescu – psihologia medicala vizeaza omul aflat sub incidenta bolii, abordându-l intr-o perspectiva dinamica si comprehensiva.

Dictionarul de Psihologie (Doron, R.; Parot, Fr.) defineste psihologia medicala „... studiul psihologic (la care constituie toate subdisciplinele psihologiei) ale intregului domeniu medical, in special al relatiei bolnav-medic (si de o maniera mai generala, al relatiei bolnav-personal de ingrijire), ca si al aspectelor psihice ale comportamentelor si proceselor morbide si ale metodelor terapeutice”. Formatia psihologica a medicilor (in special in cadrul grupurilor Balint) si abordarea psihosomatica in medicina figureaza printre principalele aplicatii ale psihologiei medicale (J.M.Petot).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • seminarul 4 - stresul.rtf
  • seminarul 5 - tulburarile de constiinta.doc
  • seminarul 6 - relatia medic-pacient.doc
  • seminarul_1___obiect__metode__relatii.rtf
  • seminarul_2___psihologia_persoanei_concrete.rtf
  • seminarul_3___situatia_de_suferinta.rtf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, rtf
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
8 513 cuvinte
Nr caractere:
46 692 caractere
Marime:
126.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Rodica Pantelie
Sus!