Psihologie Cognitivă

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Seminar1- Tehnici de investigare a proceselor automate

1. Percepţia subliminală

Percepţia subliminală sau percepţia inconştientă se refera la stimulii prezentaţi sub limita conştiinţei. Se presupune de asemenea ca aceştia ar putea influenţa gândurile indivizilor, sentimentele, acţiunile etc. Posibilitatea ca o persoana sa înmagazineze o cantitate de informaţie fără a fi conştienta de acest lucru, are implicaţii pentru studiul conştiinţei si al setului mai larg de procese care au legătură si cu inconştientul.

Daniela provine dintr-o familie credincioasă. Aceasta se căsătoreşte cu Alex, care este ateu. După o perioadă de căsnicie, soţia constată că Alex are un comportament diferit de cel pe care îl avea la începutul căsniciei referitor la religie, acum evaluând majoritatea situaţiilor cu care se confruntă dintr-o perspectivă religioasă. Acesta nu este conştient de schimbarea produsă, totul întâmplându-se treptat datorită influenţei indirecte a comportamentului soţiei faţă de religie. Stimulul neconştientizat (soţia) i-a afectat comportamentul observabil al soţului.

2. Percepţia supraliminală

Percepţia supraliminală aceleaşi efecte, atunci când subiecţii nu sunt conştienţi de influenţa stimulului.

De exemplu, dacă într-un liceu profesorul de română are un stil democratic, iar elevii empatizează foarte bine cu acesta, fiind mulţumiţi de modul în care predă şi se comportă cu elevii ,aceştia vor percepe şi materia respectivă ca fiind una uşoară. Dimpotrivă, dacă profesorul de chimie are un stil autoritar, iar elevii nu îl prea simpatizează, aceştia vor percepe şi materia ca fiind una grea şi dificil de înţeles.

Seminar 2- Euristici cognitive inferenţiale

1.Euristica reprezentativităţii

Euristica reprezentativităţii este tendinţa de a presupune ca, daca ceva seamăna cu un membru al unei anumite categorii, acel ceva face parte din categoria respectiva, indiferent de datele statistice aflate la îndemâna.

De exemplu, Andreea este o fată ce provine dintr-o familie normală de români, dar care din cauza că culoarea pielii ei este mai închisă majoritatea persoanelor cu care a avut contact au presupus că este de etnie rromă. Ea a avut mereu dificultăţi de relaţionare din cauza prejudecăţilor oamenilor. Majoritatea persoanelor cu care aceasta întră în contact au tendinţa să presupună că Andreea are trăsăturile unei persoane ce face parte din etnia rromă din cauza culorii pielii ei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologie Cognitiva.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 158 cuvinte
Nr caractere:
5 417 caractere
Marime:
14.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!