Psihologia educației

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Exercitiul 1: Realizeaza portretul profesorului model pe care l-ai intalnit pe parcursul scolaritatii (scoala generala,liceu) facand referire la trasaturile de personalitate invatate (temperament, aptitudini, caracter).

A fi profesor inseamna in primul rand a fi destept, a fi cumpatat inseamna sa stii sa te adaptezi oricarei situatii si sa stii sa daruiesti educatie, credinta si incredere.

Profesorul model este cel care reuseste sa isi tina elevii si studentii atenti iar acestia sa plece de la el cu ceva in cap. Este profesorul care poate face ca orice materie, oricat de grea ar fi ea, sa fie interesanta. Este acel profesor, a carui ora nu ti-ai mai dori sa se sfarseasca. Un profesor bun trebuie sa fie si prieten cu elevii, nu numai "superior", sa stie cum sa le vorbeasca de aproape. Sa nu uitam ca un bun profesor trebuie sa aprecieze adevarata valoare a elevului, sa nu cedeze vaicarelilor, dar sa nu faca exces de autoritate, sa nu se consume pentru toate prostiile elevilor, si

nu trebuie sa reactioneze la suparare , cu stiloul in catalog

Dupa parerea mea “profesorul perfect”, daca as putea spune asa, este acela a carui trasaturi de personalitate sunt urmatoarele: un temperament activ un caracter onest si altruist iar ca aptitudini spiritul de observatie si nu in ultimul rand inteligenta.

In concluzie, profesorul model este un om care iti este prieten, te ajuta sa inveti, sa intelegi ce inveti si sa-i urmezi exemplu, care este un exemplu bun de urmat,fara indoiala.

Exercitiul 2 – cunoasterea elevilor

Identifica aspecte care pot influenta negativ cunoasterea psihologica a elevilor.

- nerespectarea conditiilor necesare pentru o buna desfasurare a observatiei :

- neprecizarea comportamentului vizat;

- nestabilirea unui plan de observare;

- notarea informatiilor dupa o perioada mai lunga de timp de la observatia, ceea ce duce la trecerea cu vederea peste anumite informatii importante;

- observarea nu este realizata discret iar elevul dandu-si seama de acest lucru devine rigid si retras;

- nerespectarea conditiilor prielnice unei convorbiri eficiente :

- un climat incordat si nesigur;

- necastigarea increderii elevului sau pierderea interesului din partea acestuia pe parcursul convorbirii;

- formularea unor intrebari mai putin clare ceea ce duce la rapunsuri neclare sau evazive;

- in cazul metodei anchetei psihosociale [interviu, chestionar] pot aparea probleme privind formularea intrebarilor, pozitionarea lor in chestionar sau interviu si interpretarea raspunsurilor / rezultatelor. (intrebari neclare, pozitionate incorect si ilogic, raspunsuri interpretate gresit).

- un alt aspect ce poate influenta negativ cunoasterea psihologica a elevului este o analiza sistematica gresita a datelor privind trecutul persoanei sau modul actual al acesteia de existenta. De asemeni, nevalidarea datelor si neinterpretarea lor pe baza unor criterii stiintifice poate influenta cunoasterea psihologica a elevilor, in cadrul metodei biografice.

- si in privinta metodei testelor pot aparea aspecte de acest gen; un exemplu: acest tip de teste sa nu fie create de specialistii psihopedagogi;

- ultima etapa, cea a experimentului, este metoda prin care se provoaca anumite fapte in conditii bine determinate cu scopul de a verifica o ipoteza. Daca etapele experimentului sunt pozitionate incorect sau ilogic sau daca aceasta metoda ar fi utilizata de catre altcineva in afara de specialistul psihopedagogic ar putea crea aspecte care ar influenta negativ cunoasterea psihologica a elevului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Educatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 207 cuvinte
Nr caractere:
14 087 caractere
Marime:
26.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!