Psihologia cognitivă - seminarii

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

SEMINAR 1

Plasarea în cadrul S.C. a dus la dezvoltarea unui nou aparat conceptual si a unui instrumentar metodologic nou, triada modelare- formalizare- simulare pe calculator. Putem exemplifica prin fenomenul perceptiei, respectiv detectarea contururilor obiectelor ; se prelucreaza informatia ce face posibila obtinerea contururilor ( out- put) din in – put ( variatile de luminozitate ale stimulului.) Se construieste astfel un model. Limbajul va fi cel formalizat, adica logico- matematic , de programare.

O data formalizat procesul cognitiv se implementeaza pe calculator si daca modelarea a fost corecta si formalizarea de asemenea, calculatorul va simula procesul respectiv, adica va avea aceleasi performante ca si subiectul uman.

{ Modelul este unitatea care detine suficiente informatii, despre care avem nevoie; necesita formalizare – transpunerea în formule si teoriile matematice; ATENTIE : se extrage informatia esentiala, maxima – de ex.: strada unui oras configurata pe genomi, simboluri ce contin suficienta informatie pentru a ne lamuri întelesul, toate acestea sînt bazate pe fenomene de senzatie , perceptie etc}.

Cele 2 axe metodologice : experimentul pe de o parte si modelarea- formalizarea- simularea pe de alta parte nu epuizeaza întregul repertoriu al P.C.

Ea ramîne si o stiinta orientata spre celelalte ramuri al psihologiei, prin urmatoarele aspecte :

1.toate sau aproape toate ramurile psihologiei în masura in care sînt interesate de modul în care personalitatea umana proceseaza informatia sint marcate de psihologia cognitiva , de ex. psihologia clinica cu problemele depresiei, fobiei, anxietatii, schizofreniei ; psihologia industriala si organizationala cu luarea deciziilor, rezolvarea problemelor; psihologia educationala cu memoria de lucru, strategiile rezolutive, reprezentarea cunostintelor .

2. Aparitia de noi directii de specializare : psihologia terapiei cognitive cît si proiectarea interfetei om- calculator în partea de industrie.

3.P.C formeaza un cuplu metodologic cu fiecare dinttre ramurile psihologiei clasice. Comportamentul uman nu este reductibil la procesarea informatiei.Componenta cognitiva nu epuizeaza complexitatea fenomenelor psihice. Influenta intrarilor pozitive sau negative asupra comportamentului în cazul emotiilor, trebuintelor, relatiilor interpersonale, creativitatii nu pot fi reduse la structurile cognitive . In rezumat P.C. cauta sa satisfaca un dublu standard : de a oferi A) modele formalizate si implementabile pe calculator si B) de a constri modele valide si relevante pentru comportamentul uman ( atentie = orice predictie trebuie sa aiba o validitate).

ANALIZA SISTEMULUI COGNITIV.

Un sistem cognitiv este un sistem fizic care prezinta doua proprietati :

3 a) de reprezentare ;

4 b) de calcul.

Orice sistem cognitiv reprezinta un element din realitatea fizica, ceea ce sustine teza dependentei informatiei de substratul sau material si energetic.

Creierul si calcuatorul sînt sisteme cognitive realizate pe structuri fizice diferite ( nu exista informatie pura, toate au un substrat, în acest fel se poate cunoaste orice tip de inteligenta , spre exemplu ).

Rezulta ca acelasi sistem cognitiv sau tip de procesare a informatiei poate fi implementat în sisteme fizice total diferite.

a) reprezentarea , înteleasa ca reflectarea in mediul intern a realitatii exterioare, esentiala fiind relatia sistematica între domeniul ce trebuie reprezentat si mediul intern ( versus reflectarea subiectiva a realitatii obiective din definitia clasca a R.). O problema se rezolva prin reprezentarea datelor care se dau si acelor care se cer precum si a procedurii prin care ajungem la solutie.

FACTOR OBIECTIV à problema ;

REPREZENTAREA à este similara dar nu identica cu enuntul problemei ;

RELATIA SISTEMICA à este cea dintre variabilele interne ( deci ale celui care rezolva ) si factorul extern.

Reprezentarile pot fi simbolice ( imagini cu continut semantic) si subsimbolice ( neuromimetice = modele de activare a retelelor neuronale à calculator).

b) calcul : manipularea reprezentarilor pe baza unor reguli.

Ex.: la reprezentarile simbolice combinatiile de simboluri se pot efectua pe baza regulilor matematice, semantice, sintactice.

La reprezentarile subsimbolice se foloseste regula de modificare a valorii de activare. Corespunzator celor 2 tipuri de reguli s-au dezvoltat 2 tipuri de modelari :

5 clasic simbolice ( ale oamenilor) ;

6 neuromimetice ( calculator).

Determinante pentru un sistem cognitiv sint capacitatea de reprezentare si calcul si NU caracteristicile fizice. Reprezentarea si calculul sînt trasaturi necesare si suficiente ca un sistem fizic sa posede inteligenta.

P.C. devine o stiinta de întîlnire cu 4 niveluri de analiza à baza – hard, programare – algoritm, feed-back .

seminar 2

3. Modelul calchierii tiparelor

1 se bazeaza pe ideea ca recunoasterea e punerea in corespondenta a imaginii vizuale a unui obiect cu intiparirea sau

2 urma sa din memorie

Observații:

4 seminarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihologia Cognitiva - Seminarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
411 cuvinte
Nr caractere:
2 410 caractere
Marime:
12.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!