Posterul ca modalitate de prezentare a rezultatelor științifice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Comunicarea ştiinţifică permite transmiterea cunoştinţelor ştiinţifice între indivizi şi este o necesitate practică a cercetătorilor, fiind în acelaşi timp o sursă, dar şi un mijloc de control, de verificare, de analiză si de acumulare a cunoaşterii.

Comunicarea şi cercetarea ştiinţifică sunt strâns legate între ele, şi pe bună dreptate, se afirmă că, fără cercetare nu este nimic de comunicat iar fără comunicare, cercetarea nu progresează. Comunicarea ştiinţifică se situează în centrul activităţii de cercetare şi prin urmare orice cercetător trebuie să ştie să comunice altora rezultatele sale şi să participe activ la discuţii şi la lămurirea unor „controverse”.

Comunicarea ştiinţifică se situează în:

Amonte de cercetare: pentru a începe cercetarea

Aval de cercetare: pentru a comunica şi valida rezultatele

În timpul cercetării

Rezultatele cercetărilor ce se adresează cercetătorilor sunt publicate în lume în cca. 24000 de reviste cu comitete de lectură (peer reviewed journals), în toate disciplinele şi în toate limbile, cu o producţie de cca 2,5 mil articole pe an. În afara acestora care apar pe suport de hârtie, există un număr din ce în ce mai mare de reviste electronice care de regulă au şi ele comitete de lectură. Publicaţiile electronice sunt din ce în ce mai răspândite prin faptul că sunt mai ieftine, acoperă o arie geografică enormă, apar mai rapid şi ca urmare informaţiile un se perimează până la apariţie.

Cu privire la calitatea şi prestigiul publicaţiei, orice cercetător le poate aprecia după factorul de impact (Fi) asociat acesteia. Cu cât factorul de impact este mai mare cu atât numărul de lucrări admise spre publicaţie, din totalul de lucrări trimise este mai mic, selecţia fiind caracterizată printr-o exigenţă deosebită.

Pe lângă comunicarea prin intermediul revistelor de specialitate, anual în lume, au loc mii de manifestări ştiinţifice (conferinţe, congrese, etc.) de diferite niveluri, care diseminează informaţiile ştiinţifice. Deşi în aceste cazuri comunicarea se face oral sau vizual (poster), majoritatea manifestărilor solicită şi un material sris, după un anumit tipar, material care de regulă se publică.

Posterul permite cercetătorului să îşi comunice rezultatele, înainte de a fi publicate într-un periodic ştiinţific de circulaţie obişnuită, unui cerc restrâns de specialişti, şi ulterior publicării în timpul coferinţelor sau congreselor.

Acest tip de prezentare a rezltatelor unei cercetării ştiinţifice are mai multe avantaje faţă de celelalte tipuri de comunicare ştiinţifică, şi anume:

1. Interactivitate: cu ajuorul posterului, cercetătorii au posibilitatea de a interacţiona cu autorul/autorii lucrării într-un cadru mai relaxat decât în cazul prezentării orale. Într-un fel se pun întrebări într-o sală, şi altfel atunci când sunt numai cu autorul/autorii lucrării. Autorul poate furniza şi alte informaţii care, din raţiuni de timp, nu le poate comunica la sesiunile prezentărilor orale. El poate nuanţa aspectele metodologice, poate expune dificultăţile cu care s-a confruntat;

2. Economie de timp: avantajul este că într-un timp relativ scurt vizionezi un număr mai mare de lucrări decât dacă ai asista la anumite secţiuni din comunicărilor orale. Chiar şi atunci când timpul este foarte scurt, poţi găsi un poster în miniatură si ulterior poţi nuanţa şi de asemenea poţi să revi cu întrebări asupra unor aspecte;

3. Selecţie: cercetătorii pot selecta doar acele lucrări care îi interesează. La sesiunile de prezentare unele lucrări îi pot interesa mai mult, iar altele mai puţin. În plus, sunt anumite lucrări care pot să stârnească interesul iniţial, iar modul în care sunt susţinute pot să plictisească sau să piardă din audienţă.

4. Vizibilitate: posterul poate fi văzut cu uşurinţă de un număr mai mare de oameni decât cel al oamenilo ce asista într-o sală la o prezentare orală.

Realizarea şi prezentarea unui poster:

Posterul este un tip de prezentare vizuală a rezultatelor cercetării prin care cercetătorii comunică datele obţinute prin afişare. În mod simplist, se poate spune că posterul este un tip de afiş. Seziunile poster ale manifestărilor ştiinţifice au început să ocupe un spaţiu din ce în ce mai mare în cadrul manifestărilor ştiinţifice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Posterul ca Modalitate de Prezentare a Rezultatelor Stiintifice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
1 868 cuvinte
Nr caractere:
9 662 caractere
Marime:
5.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!