Individuation and Intimacy în Intergenerational Relationschip and Health

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Factorul Intimitate/Individualitate intergeneraţională a copilului nu are o relaţie, conform predicţiei, cu factorul Proria intimitate si cu factorul Stresul psihologic. Totuşi, factorul Individualitate/Fuziune a copilului este semnificativ influenţat; este direct legat de factorul Intimitatea proprie a copilului (0,23), şi aşa cum se s-a preyis, are o legatura negativa cu factorul Stresul psihologic al copilului (-0,31). Contrar aşteptărilor, legatura dintre factorul Intimitatea proprie a copilului şi Stresul psihologic nu este semnificativă.

Modelul final pentru mame şi copii lor, explica 58% din varianţa variabilei Stresul psihologic al mamei, 12% din varianţa variabilei Comportamentul sănătos de creştere a mamelor, 45% din varianţa variabilei Efectul stresului asupra sanătatii. De asemenea explică 38% din varianţa variabilei Efectul stresului asupra vieţii mamei şi , la fel de bine, explică 31% din varianţa variabilei Intimitatea familiei nucleare. In cazul factorilor copiilor, explică un procent mai mic din varianţă: 4% pentru factorul Individualitate/intimitate intergeneraţională, 5% pentru Propria intimitate, 14% Individualitate/fuziune şi Stres psihologic.

Eşantionul alcatuit din taţi si copii lor. Ca şi in cazul mamelor, corelaţia dintre factorii Individualitate/Fuziune si Intimitate/individualitate pentru taţi nu este semnificativă. Totuşi, factorul Intimitate/Individualitate intergeneraţională a părinţilor şi un nivel important al variabilei Individualitate/Fuziune este relaţionat semnificativ cu factorul Individualitate/Intimitatea familiei nucleare a tatălui (0,37, respectiv 0,30).

Din cei trei factori legaţi de relaţia familială, numai factorul Intimitatea/Individualitate familiei nucleare are o legatură directă şi semnificativă cu factorul Efectul stresului asupra vietii (-0,44), Comportamentele sanatoase de creştere (0,34), si Stresul psihologic (-0,28). Ceilalţi doi factori au legaturi indirecte in relaţie cu factorul Intimitatea/Individualitate familiei nucleare. Conform ipotezei, factorul Individualitatea/fuziune tatălui are o relaţie negativa cu factorul efectul stresului asupra sănătăţii (-0,52), deşii ceilalţi doi factori nu au o relaţie directa. Tabelul 6, care prezinta corelaţiile dintre factori, arata ca , asa cum e şi in cazul eşantionului alcatuit din mame, in ciuda corelaţiilor negative, (-0,34), intre factorii familiei nucleare si factorul Efectul stresului asupra sănătăţii, legatura lor pare a fi explicată de relaţia dintre factorul Efectul stresului asupra vieţii si Efectul stresului asupra sănătăţii, (0,41). Contrar predicţiilor (şi contrar concluziilor trase in cazul eşantionului format din mame), factorul Efectul stresului asupra vieţii in cazul taţilor nu are o legatură directa cu nivelul factorului Stresul psihologic. Corelatia pozitiva dintre cei doi factori, (0,39) poate fii explicata prin relaţia cu factorii legaţi de relaţia familiala si prin medierea relaţiei dintre Efectul stresului asupra tatălui si Stresul psihologic.

Aşa cum s-a prezis, Efectul stresului asupra sănătaţii corelează pozitiv cu factorul Stresul psihologic (0,56), dar are o relaţie negativă cu factorul Comportamentul de crestere sănătoasă (-0,23). Din nou nivelul factorului Comportamentul de crestere sănătoasa al tatalui nu are o corelaţie semnificativă cu nivelul factorului Efectul stresului asupra sănătătii. Cei doi factori au fost corelatii (-0,26), insă corelaţia aceasta nu poate fi explicată prin conexiunile cu factorii legaţi de relaţia familiala.

In acest eşantion format din tatal si copilul, se regasec diferite aspecte ale ipotezei. Factorul Individualitate/Fuziune la tată nu corelează cu factorul Individualitate/Fuziune la copil, nici factorul Intimitate/Individualitate intergeneraţională al tatălui nu coreleaza cu acelaşi factor la copil. Totuşi, in cazul taţilor, calitatea relaţiilor familiei nucleare coreleaza intr-o anumita masura cu nuvelul factorului Individualitate/Fuziune la copil (0,31). Efectul factorului Intimitate/Individualitate a fost mediat de influenta factorului Stresul psihologic la tată (care se afla in corelaţie cu factorul intergeneraţional la copil).

Nici factorul Efectul stresului asupra sănătăţii sau Comportamentul de creştere sănătoasă la tată nu corelează direct cu factorii copilului. Cu toate acestea, factorul stresul psihologic la tată are o influenţă semnificativă directă asupra factorului Intimitate/Individualitate intergenerationala la copil (-0,18). Factorul stresul psihologic la tata, nu corelaza conform predicţiei cu factorul Individualitate/fuziune şi Stresul psihologic la copil. Factorii Intimitate/Individualitate intergeneratională a copilului şi Individualitatea/Fuziunea la copil sunt conforme cu ipoteza şi au relaţia prezisa cu factorul Intimitatea proprie a copilului (0,19 respectiv 0,20) si numai actorul Individualitae/Fuziune are o influenţă semnificativă asupra nivelului stresului psihologic la copil (-0,37).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Individuation and Intimacy in Intergenerational Relationschip and Health.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 790 cuvinte
Nr caractere:
11 820 caractere
Marime:
14.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Elena Hendres
Sus!