Inconștient și structura psihicului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Pana la aparitia psihanalizei, psihologia era doar o psihologie a constientului. Odata cu descoperirea clinica a inconstientului prima care se modifica din disciplinele umane e psihologia.

Psihicul este vazut pe doua nivele. In interiorul psihanalizei exista doua teorii ale psihicului in care inconstientul figureaza, numai ca viziunea asupra inconstientului e diferita. In Romania, nivelul de cunoastere al psihanalizei se opreste odata cu sfarsitul primei teorii.

Aceasta prima teorie asupra psihicului il vedea structurat pe trei nivele care erau: inconstientul, preconstientul si constientul. Cele trei nivele erau considerate de Freud a fi instante ale psihicului, inconstientul fiind una dintre aceste trei instante. In prima teorie inconstientul era net separat de constient si era un substantiv.

A doua teorie (formulata de Freud dupa 1920) aduce modificari importante de viziune si accent, fiind o teorie mai complexa, mai nuantata decat prima. Caracteristica principala a acestei a doua teorii este ca inconstientul nu mai este o instanta, nu mai este un substantiv, ci devine adjectiv, ceea ce inseamna ca distinctia dintre constient si inconstient nu mai este atat de transanta. Psihicul e impartit in trei instante: Eu, Supraeu si Sine / Se. Inconstientul ca adjectiv caracterizeaza toate cele trei instante (nu numai Sinele e inconstient, dar si Eul si Supraeul de asemenea primesc acest atribut al inconstientei).

O alta deosebire importanta intre cele doua teorii este urmatoarea: in prima accentul cadea in special asupra inconstientului ca instanta; in a doua interesul lui Freud se distribuie mai echilibrat, respectiv el se arata mult mai interesat si acorda mai mult spatiu Eului si Supraeului  instante superioare ale personalitatii. Inconstientul nu mai acapareaza intreg interesul lui Freud.

SINE/SE

Traducerea termenului german das Es  in germana este un pronume impersonal care se refera atat la actiunile umane, dar se refera si la fenomenele naturii. In franceza  soi, ca; in engleza  id; in romana  sine avantaj: descrie o lume interioara si suprapersonala (o forta ce depaseste individul), dezavantaj: creaza confuzii cu alti termeni psihanalitici (termenii jungieni); se  avantaj: reda exact sensul lui das Es.

Acest Sine/Se este un termen prin care se desemneaza polul instinctual/pulsional al personalitatii. Continuturile sale sunt reprezentantii psihici ai instinctelor sau pulsiunilor. Nu tot ceea ce e instinctual e respins de cultura si condamnat la a ramane in inconstient. Aceste continuturi sunt in parte ereditare, dar in acelasi timp datorita faptului ca asupra lor se aplica refularea ele sunt in parte dobandite.

Din punct de vedere economic, cantitativ al energiei psihice, Sinele reprezinta izvorul de energie al organismului.

Din punct de vedere dinamic, Sinele introduce in conflict Eul si Supraeul  exista intotdeauna din perspectiva psihanalitica o tensiune interioara intre instantele psihice superioare ce reprezinta cultura si instanta psihica ce reprezinta natura.

Din punct de vedere genetic, Eul si Supraeul se formeaza din Sine.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inconstient si Structura Psihicului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 369 cuvinte
Nr caractere:
8 138 caractere
Marime:
11.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!