Gestalt Terapia

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Gestalt terapia face parte din grupul psihoterapiilor experientiale, de tip umanist. Acestea au la baza filozofia existentialista preocupata de trairea si devenirea fiintei umane. Demersul experiential reprezinta o valorificare a disponibilitatilor fiintei umane,o realizeaza a universalitatii sale si are drept obiectiv contracararea alienarii.

Scopul pshioterapiei il reprezinta constientizarea maximala a propriului eu sau atingerea unui nivel superior de constiinta,prin care omul sa devina constient de semnificatia lumii sale interne si externe si in acelasi timp-capabil sa o construiasca.

Gestalt-teoria sau psihologia formei a fost elaborata in Germania, in secolul al XIX-lea, sub impulsul lui Wertheimer, al lui Kohler si al lui Koffka. In realitate “Gestalt-ul” este mult mai complex decat teoria formei, ceva ce nici un cuvant nu-l traduce exact in nici o limba. In limba germana verbul gestalten inseamna “a pune in forma, a da o structura cu sens”. Rezultatul numit Gestalt este o forma structurala, completa, care pentru noi capata sens.

Gestalt–teoria are la baza legile perceptiei: astfel o totalitate(ex.figura umana)nu poate fi redusa la suma stimulilor perceputi.Apa este alceva decat combinatia de oxigen si hidrogen,o simfonie este alceva decat o succesiune de note muzicale.Constatam astfel ca intregul este diferit de suma partilor sale.

O parte ce apartine unui intreg este altceva decat aceeasi parte izolata sau inclusa in alt intreg, intrucat dobandeste proprietatile specifice in functie de locul si de functia sa in fiecare dintre ele. Pentru a intelege un comportament sau o situatie este important nu numai sa le analizam, ci mai ales sa avem o viziune sintetica asupra lor, sa le percepem intr-un ansamblu mai vast al contextului global, sa avem o privire nu doar punctuala, ci una mai larga: contextul este adesea mai semnificativ decat textul.

Gestalt terapia este o terapie fenomenologic-existentiala fondata de Fritz si Laura Perls prin anii ’40. Ii invata pe terapeuti si pacienti metoda fenomenologica a starii de awarness (prezenta, atentie extinsa, constiinta extinsa), in care a percepe, a simti si a actiona sunt distincte de a interpreta si a te eschiva in atitudini preexistente. Explicatiile si interpretarile sunt considerate mai putin valide decat ceea ce este perceput si simtit direct. In gestalt terapie ;pacientul si terapeutul dialogheaza ,adica isi comunica fiecare perspectiva lui feneologica. Diferentele dintre perspective- devin tinta experimentarii si a dialogului continuu. Scopul pentru clienti este de a deveni constienti pentru ceea ce fac,de cum fac un anumit lucru,de cum se pot schimba si totodata de a invata sa se accepte si sa se valorizeze pe ei insisi.

Gestalt-terapia se axeaza mult mai mult pe proces (ce se intampla) decat pe continut(ce sa discutat). Accentul se pune mai degraba ce s-a facut ,gandit si simtit intr-un anumit moment decat pe ceea ce a fost , ar fi putut sa fie sau ar fi trebuit sa fie.

In Gestalt terapie pacientul invata sa-si foloseasca la maxim simturile interne si externe pentru a deveni responsabil de sine si pentru a se autosustine. Gestalt terapia ajuta pacientul sa regaseasca cheia propriei stari/conditii/dispozitii si sa fie prezent in procesul de constientizare.

Gestalt terapia urmareste sa inteleaga situatia prin intermediul prezentei active, vindecatoare a terapeutului si a clientului intr-o relatie bazata pa un contact autentic. In Gestalt terapie se foloseste in mod activ experienta imediata a pacientului.

CONCEPTE de BAZA

Perspectiva fenomenologica

Fenomelogia este disciplina care ii ajuta pe oameni sa se dezbare de modul lor obijnuit de a gandi,astfel incat sa poata face diferenta intre ceea ce este perceput si simtit de fapt in situatia curenta si ceea ce reprezinta un reziduu din trecut (Idhe,1977). O exlporare gestaltista respecta, utilizeaza si clarifica perceptia “naiva”, imediata, “nealterata de invatare”. Scopul explorarii fenomenologice din Gestalt este starea de awarness( constiinta extinsa, atentie extinsa, prezenta de aici si acum) sau obtinerea unei intelegeri immediate profunde (insight). In Gestalt terapie insight-ul reprezinta intelegerea clara a structurii situatiei studiate.

Starea de prezenta sau atentie extinsa (awarness)fara o explorare sistematica nu este suficienta, de obicei, pentru a dezvolta intelegerea profunda a insight-ului. De aceea, Gestalt terapia foloseste atentia focalizata si experimentarea pentru a ajunge la intelegerea profunda (insight). Fenomenologul nu studiaza numai constientizarea personala ci si procesul constientizarii in sine. Pacientul devine constient de constientizare.

Teoria campului

Viziunea stiintifica asupra lumii care sta la baza perspectivei fenomenologice gestaltiste este teoria campului. Teoria campului este o metoda de explorare care descrie campul global din care face parte evenimentul in momentul prezent, mai curand decat sa analizeze evenimentul in termenii categoriei din care acesta face parte prin natura sa sau pornind de la o secventa neliniara, istorica de tip cauza-efect. Campul este un intreg in care partile se afla in relatii nemijlocite si reactioneaza una fata de cealalta si nici o componenta nu ramane neinfluentata de ceea ce se intampla intr-o alta zona a campului . “Campul” inlocuieste notiunea de particule izolate, separate. Persoana aflata in contextul sau de viata constituie un camp. In teoria campului nicio actiune nu este izolata; terapeutii lucreaza aici si acum si sunt atenti la modul in care ceea ce se afla aici si acum este afectat de ramasite din trecut, cum ar fi postura corpolara, obiceiurile sau credintele. Campul fenomenologic este definit de observator si capata sens numai atuncicand este cunoscut cadrul de referinta al observatorului. Abordarile din perspectiva campului sunt mai mult descriptive decat interpretative, speulative sau clasificatorii. Accentul cade pe observarea, descrierea si explicarea structurii exacte a ceea ce este studiat. Datele inaccesibile observabile observatiei directe a terapeutului sunt studiate prin focalizare fenomenologica, experimentare, prin ceea ce raporteaza participantii si prin dialog.

Perspectiva existentialista

Existentialismul se bazeaza pe metoda fenomenologica. Fenomenologii existentialisti se focalizeaza pe existenta umana pe relatiile cu celalalt, bucurii si suferinte, asa cum sunt ele traite direct. Gestalt terapia ofera un mod de a fi autentic, plin de sens si responsabil fata de noi insine. Devenind constienti, prezenti, devenim capabili sa alegem si/sau sa ne organizam propria existenta intr-o maniera plina de sens. Viziunea existentiala arata ca oamenii se reconstruiesc si se descopera pe ei insisi fara incetare. Nu exista o esenta a naturii umane care sa poata fi descoperita “odata pentru totdeauna”. Intotdeauna exista orizonturi noi, probleme noi si oportunitati noi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestalt Terapia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 159 cuvinte
Nr caractere:
18 576 caractere
Marime:
13.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Claudia Marian
Sus!