Dinamica grupurilor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Principalele formatiuni sociale:

1.Grupurile sunt acele formatiuni sociale in care indivizii relationeaza in mod direct intre ei pe baza unor reguli si norme in urma carora ei se recunosc ca apartinand unei entitati distincte.

2.Colectivitatile sunt formatiuni sociale ce au la baza aceeasi recunoastere unor norme care nu presupun interactiuni directe intre membrii-cazul etniilor, cultelor.

3.Organizatiile sunt formatiuni sociale ce sunt deliberat constituite in vederea atingerii unui scop, ce folosesc strategii explicite de control si decizie.

Caracteristici specifice

1. Tipul grupului tine de nr. de membrii, relatiile dintre ei, natura activitatii desfasurate.

2. Marimea grupului influenteaza semnificativ o serie de indicatori: performanta sau creativitate.

3. Compozitia grupului reflecta caracteristicile psihosociale ale membrilor de la varsta, sex, nivel de educatie, statut profesional.

4. Structura grupului reliefeaza modul de configurare a relatiei interpersonal dintre membrii. Pot fi: relatii socio-afective, relatii de comunicare, relatii de influenta, relatii de coordonare, relatii de control.

5. Sarcina grupului consta din obiectivul propriu-zis ce urmeaza sa fie realizat in urma activitatilor comune. Are capacitatea deosebita de a structura viata membrilor.

6. Coeziunea exprima ansamblul fortelor care mentin unitatea grupului. Este o rezultanta a caracteristicilor psihosociale ale membrilor, complexul social in care se desfasoara activitatile grupului , relatiile dintre membrii.

7. Nivelul de integrare reprezinta exprimarea gradului de maturizare a relatiilor psihosociale in cadrul grupului si a masurii in care fiecare membru se identifica cu grpul din care face parte. Indirect, nivelul de integrare exprima gradul de elaborare a constiintei collective, devine un element de fond pentru coeziunea de grup.

8. Eficienta grupului exprima sintetic parametrii calitativi si cantitativi de realizare a sarcinii dar sip e cei ce se refera la mentinerea grupului si la satisfacerea nevoilor membrilor. Grupul social constituie un mediu interactiv in care au loc armonizarile trebuintelor indivizilor cu mediul social dar si un mediu ce creeaza indivizilor noi nevoi, trebuinte, reprezentari, comportamente, conduit si atitudini. Fenomenul de remodelare psihologica in context grupal se realizeaza prin: ajustari/adaptari, restructurari in plan obiectiv motivational, atitudinal, relational, comportamental.

Clasificarea grupurilor sociale

a) In functie de caracterul relatiilor dintre membrii

1. grupuri primare/de contact face to face

2.grupuri secundare-predomina relatiile indirect=relatii de releu

b)Modul in care se formeaza

1. grupuri naturale(iau nastere spontan)-4 grupe cu caracter universal in istoria umanitatii:familia, grupul de joc al copiilor, grupul de vecinatate si comunitatea de batrani.

2. grupuri artificiale(se formeaza in urma unui proiect):grupuri de laborator, grupuri de dezbatere a unor problem, grupuri terapeutice.

c)In urma activitatii desfasurate

1. grupuri scolare

2.grupuri de munca

3.grupuri militare

4.grupuri sportive

d)In functie de existent cadranului normativ a reglementarilor existente

1.grupurile formale(institutionale)

2.grupurile informale(spontane)-neexistente in cadrul institutional anterior,dinamica proceselor interrelationale va fi determinata preponderant de factorii socio-afectivi spontani.

e)In functie de relatiile existente intre membrii si grup.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dinamica Grupurilor
    • CURS 1-Problematica grupurilor sociale.docx
    • dinamica grupurilor curs 2.docx
    • dinamica grupurilor curs 3.docx
    • dinamica grupurilor curs 4.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 962 cuvinte
Nr caractere:
24 216 caractere
Marime:
58.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Coman Florina
Sus!