Deficiențe mintale

Extras din seminar:

Deficienţa mintală reprezintă o deficienţă globală care vizează întreaga personalitate a individului: structură, organizare, dezvoltare intelectuală, afectivă, psihomotrica, comportamental-adaptativă.

Exista două tipuri mari de handicap mintal:

- handicap rezultat din organizarea mintală şi a personalităţii, ca reflecţie a acesteia;

- handicap mental de funcţionalitate, când cauza este funcţionarea deficitară şi nu organizarea în sine.

1. Functii si procese psihice

Toate funcţiile şi procesele psihice sunt afectate, într-un fel sau altul, de existenţa handicapului mintal. Astfel:

în planul senzorial-perceptiv, se remarcă dificultăţi de analiză, ceea ce determină perceperea globală a obiectului sau a imaginii acestuia în detrimentul sesizării elementelor componente.

In ceea ce priveşte planul reprezentării, se constată imposibilitatea deficientului mintal de a structura un câmp de reprezentare pe bază de simboluri, fapt ce dovedeşte funcţionalitatea slabă a structurii semiotice şi absenţa, aproape totală, a limbajului interior.

Gândirea deficientului mintal cu gradul de debilitate este deficitară la nivelul proceselor superioare ale gândirii, putându-se evidenţia anumite trăsături definitorii: gândire concretă, situativă, bazată pe clişee verbale, pe imitarea mecanică a acţiunilor şi a limbajului celor din jur, lacune majore în achiziţia conceptelor abstracte şi o slabă capacitate de discernământ, dezordini intelectuale etc.

Imaginaţia la toate formele de nedezvoltare cognitivă este săracă, neproductivă, intensitatea ei fiind invers proporţională cu gradul de gravitate a handicapului, mergând până la absenţa ei.

La toate formele de deficienţă mintală apar frecvent tulburări ale imaginaţiei, sub forma minciunii şi a confabulaţiei.

In ceea ce priveşte nivelul mnezic al deficitului mintal se poate afirma că, în majoritatea cazurilor (exceptând deficienţele severe, grave), acesta nu este modificat în mod evident.

Memoria - în formele uşoare şi medii ale deficienţei mintale - este considerată ca având funcţie compensatorie, suplinind insuficienta dezvoltare a proceselor cognitive superioare.

Atenţia deficientului mintal diferă de cea a normalului nu atât sub aspectul performanţelor, cât prin modalitatea organizării.

Limbajul deficientului mintal poartă amprenta caracteristicilor de concretism, rigiditate şi inerţie specifice nivelului gândirii.

Cele mai frecvente manifestări ale tulburărilor limbajului pe fondul deficienţei mintale sunt cele de tipul : dislaliei, disgrafiei şi dislexiei.

Din punctul de vedere al afectivităţii, structurile specifice deficientului mintal sunt specifice psihopatologiei marginale, fiind uşor de depistat fenomene de emotivitate crescută, de puerilism şi infantilism afectiv, sentimente de inferioritate şi anxietate accentuate, caracterul exploziv şi haotic al reacţiilor în plan afectiv, controlul limitat al acestora.

Diferenţe sesizabile între normal şi deficientul mintal se observă şi dacă ne raportăm la planul motivaţional. la deficientul mintal predominând interesele şi scopurile apropiate, trebuinţele momentane, capacitatea redusă de concentrare a atenţiei şi ne­putinţa de a prevedea momentele mai importante ale activităţii făcându-1 pe deficientul mintal să aibă dese insuccese.

Observații:

documentul a fost prezentat in cadrul facultatii de psihologie si asistenta sociala

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deficiente Mintale.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
5.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
38.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Andrei Besleaga
Sus!