Proiect de lecție

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

- Dezvoltarea capacitatii de a promova o gestiune eficienta a resurselor individuale.

OBIECTIVE DE REFERINTA:

- Familiarizarea cu unele concepte ale teoriei “homo oeconomicus”, adaptate pentru lumea adolescentei. Teoria nevoilor: nevoile reale vs. nevoile induse, nevoile materiale vs nevoile sociale.

- Relatia între nevoi si mijloace de satisfacere a acestora. Consumul de nevoi. Pretul consumului

OBIECTIVE OPERATIONALE:

- Sa diferentieze nevoile colective ale familiei de nevoile individuale.

- Sa constientizeze mijloacele de satisfacere a nevoilor individuale.

- Sa exerseze abilitati de gestionare a banilor de buzunar.

STRATEGII DIDACTICE

1.Materiale: creta, tabla, pixuri, hârtie, creioane, tabele privind nevoile si consumurile.

2.Metode didactice: observatia, explicatia, conversatia, discutii de grup, brainstorming, investigatia.

3.Forme de organizare: frontal si individual.

EVALUAREA: Modul în care se realizeaza obiectivele stabilite se urmareste prin:observatia directa la clasa, tehnici autoevaluative, tema de lucru in clasa.

Scenariul activitatii:

Moment organizatoric: se noteaza absentele, se pregatesc materialele, se imparte clasa pe grupuri.-1min

Reactualizarea cunostintelor insusite anterior: elevii sunt solicitati sa raspunda la urmatoarele intrebari:

- Care a fost subiectul discutat ora trecuta?

- Exista diferente intre oameni? De ce?

- Ce s-ar intmpla daca am avea cu totii aceleasi opinii/puncte de vedere?

Captarea atentiei: Se comenteaza cu elevii afirmatia comuna: “îti dau de mâncare, te îmbrac, casa ai, tu doar trebuie sa înveti si sa fii cuminte”…

Anuntarea temei : astazi la ora de Decizie vom vorbi despre nevoile individuale si despre nevoile familiei, despre “banii de buzunar” si modul de gestionare a acestora.

Desfasurarea lectiei:

Se introduce, pe fondul discutiei despre nevoi si cheltuielile pentru satisfacerea acestora, urmatoarea sarcina: sa evaluam împreuna care sunt nevoile colective, ale familiilor si sa încercam sa determinam care sunt nevoile individuale ale fiecarui adolescent. Pentru a face sarcina mai clara avem nevoie de un tabel (anexa 1). In partea lui stânga se va gasi coloana“nevoile familiei”. Ea va fi cea care se va completa prima. Pe rânduri se va mentiona tot ceea ce adolescentul crede ca are nevoie o familie (parinti + copil/copii) pentru o viata decenta. Inainte de a trece la completarea coloanei se precizeaza ca referintele nu sunt teoretice si ca acele nevoi sunt realmente ale familiei lui, asa cum le cunoaste el. Daca unul din parinti, de exemplu, este fumator, este evidenta nevoia de tigari. Daca mama îsi vopseste parul, este evidenta nevoia periodica de coafor. Daca exista masina, trebuie mentionat daca ea este folosita zilnic sau doar ocazional, la sfârsit de saptamâna sau mai rar, ca nevoie de benzina si piese de schimb etc.etc. Elevii trebuie sa înteleaga ideea ca în majoritatea cheltuielilor pe care le impun aceste nevoi se regaseste si el în calitate de consumator de resurse banesti din bugetul familiei. Se poate chiar identifica marcînd cu un semn acel capitol de nevoi în care se recunoaste ca participant la cheltuielile generale(*). Dupa ce a fost completata coloana din stânga, se trece direct la coloana din dreapta, “nevoile mele”. Aici, fiecare din elevi este rugat sa-si mentioneze propriile nevoi, individuale, asa cum le constientizeaza el însusi. Acestea, evident, sunt diferite de cele care îi sunt asigurate deja prin consumul familial, evidentiat în stânga. De exemplu, daca este pasionat de muzica, are nevoie de un aparat propriu, radiocasetofon sau CD Player, si de înregistrari, casete audio si compact-discuri. Sau, daca face sport, joaca fotbal în mod organizat la vreun club sportiv, are nevoie de echipament. Sau, daca apreciaza ca varietatea de haine cu care se îmbraca este prea saraca, are nevoie de câteva piese noi în garderoba. Evident ca aici poate fi vorba de foarte multe nevoi. Toate cele mentionate înainte au expresie financiara. Exista însa si nevoi care nu solicita cheltuieli banesti, precum nevoia de timp liber de petrecut cu prietenii sau nevoia de afectiune, de dragoste. Se sugereaza, însa ca este vorba doar de acele nevoi care ar putea fi satisfacute în termeni concreti, care au expresie în bani. De asemenea, se pot identifica, prin marcarea cu un semn particular, nevoile care sunt acceptate si finantate de parinti (**)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect de Lectie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 471 cuvinte
Nr caractere:
7 361 caractere
Marime:
11.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!