Impactul TIC în procesul educațional - Stagnare sau progres școlar

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Impactul TIC în procesul educațional - stagnare sau progres școlar

Trăim în era informaţiei, iar prezenţa calculatorului şi a tehnologiilor informaționale în viaţa noastră este deja un lucru firesc. Oricine are un PC, mai mult sau mai puţin performant, iar interesul pentru tehnologiile informaționale creşte constant, odată cu dezvoltarea exponenţială a acesteia. Deoarece cantitatea de informaţie pe care trebuie să o acumuleze în şcoală un elev a crescut semnificativ în ultimii ani, elevul din ziua de azi se orientează spre utilizarea calculatorui ca mijloc atît de informare, de asistare și ajutor în procesul de învăţare,cît și un mijloc de recreere și comunicare cu cei din lumea virtuală.

Calculatorul este foarte util atît elevului, cît şi profesorului, însă folosirea acestuia trebuie realizată astfel, încât să genereze un progres calitativ al procesului instructiv-educativ, nu să -l stagneze. Calculatorul trebuie folosit astfel încât să urmărească acumularea unor cunoştinţe şi formarea unor deprinderi care să permită elevului să se adapteze cerinţelor unei societăţi aflate într-o permanentă evoluţie. Sursele de informaţie , precum Internetul şi programele educaţionale, sunt din ce în ce mai folositoare, numărul de utilizatori ai Internet-ului şi solicitările pentru softurile educaţionale aflându-se în creștere.

De cîțiva ani încoace, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” se adaptează la cerințele inovatoare ale evoluției tehnologiei informaționale. Instituția noastră, la momentul respectiv, deține calculatoare, table interactive, televizoare , toate fiind puse la dispozitie atît profesorului, cît și elevului în timpul lecțiilor. Utilizarea internetului şi a tehnologiilor moderne în timpul orelor duce la schimbări importante în procesul de învăţare, iar obiectivele realizării acestei schimbări informațional-educaționale sunt:

- creşterea eficientă a activităţilor de învăţare;

- dezvoltarea competenţelor de comunicare şi studiu individual al elevilor.

Atingerea acestor obiective de-a lungul timpului a depins de mai mulți factori, precum gradul de pregătire a profesorului în utilizarea mijloacelor informaționale, de stilul de predare al profesorului, de numărul de elevi, de interesul, cunoştinţele şi abilităţile acestora, de atmosfera din clasa şi tipul programelor folosite, de timpul cît se integrează softul în lecţie, de sincronizarea explicaţiilor cu secvenţele utilizate, de metodele de evaluare, de fişele de lucru elaborate etc. Utilizarea la întâmplare, fără un scop precis, la un moment nepotrivit, a calculatorului în timpul lecţiei duce la plictiseală, monotonie și poate produce repulsie faţă de acest mijloc modern de predare-învăţare-evaluare, iar folosirea în exces a calculatorului și a altor resurse informaționale poate duce la pierderea dorinței elevilor de-a pune în executare abilitățile practice.

Instruirea elevilor asistată de un calculator sau oricare mijloc informațional este avantajoasă, din mai multe puncte de vedere şi constituie o cale eficientă de familiarizare atît a elevului-utilizator de orice vîrsta, cît și a profesorului, cu un instrument necesar în activitatea școlară din timpurile moderne. Iată câteva avantaje:

- stimularea capacităţii de învăţare rapidă;

- întărirea motivaţiei elevilor în procesul de învăţare prin aprecierea imediată a răspunsurilor;

- stimularea gîndirii logice, sistematizarea rapidă a ideilor şi dezvoltarea intuiţiei;

-menţinerea atenţiei prin interactivitatea şi atractivitatea conţinutului multimedia şi oferă un mod vizual de reprezentare a problemelor şi a soluţiilor acestora;

- facilităţi de prelucrare rapidă a datelor, de efectuare a calculelor, de afişare a rezultatelor, de realizare de grafice, de tabele ;

- determină o atitudine pozitivă a elevilor faţă de disciplina de învăţământ la care este utilizat calculatorul și faţă de valorile morale, culturale şi spirituale ale societăţii ;

-unele programe educative conţin mici teste la sfârşitul capitolelor sau a lecţiilor pentru recapitulare şi întărirea materialului studiat, pe care elevul le rezolvă individual, în ritmul propriu;

-softurile educaţionale oferă un suport motivaţional pentru elev, îl ajută să-şi găsească ariile de cunoaştere în care excelează.

De asemenea, calculatorul este extrem de util, deoarece stimulează procese şi fenomene complexe pe care nici un alt mijloc didactic nu le poate pune atât de bine în evidenţă. Permite realizarea unor experimente imposibil de realizat practic datorită lipsei materialului didactic, a dotării necorespunzătoare a laboratoarelor şcolare sau a pericolului la care erau expuşi elevii şi profesorul. Elevii au posibilitatea să modifice foarte uşor condiţiile în care se desfăşoară experimentul virtual, îl pot repeta de un număr suficient de ori astfel încât să poată urmări modul în care se desfăşoară fenomenele studiate, pentru a putea extrage singuri concluziile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul TIC in procesul educational - Stagnare sau progres scolar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 242 cuvinte
Nr caractere:
6 620 caractere
Marime:
17.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!