Analiza comparativă - educația formală nonformală și informală

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In cursul existentei sale, fiecare persoana este supusa unor influente educative multiple, care se succed sau se imbina simultan, in forme variate. Unele actioneaza in mod spontan, incidental, altele au un character organizat, sistematizat, provenite din partea scolii sau a altor institutii extrascolare. Toate se structureaza in trei mari categorii: educatia formala, nonformala si informala.

Educatia formala este cea mai puternica in ceea ce priveste formarea personalitatii si a competentei profesionale, incluzand ansamblul actiunilor intentionat educative, organizate si realizate sistematic in cadrul institutiilor scolare si universitare prin intermediul sistemului de invatamant structurat si ierarhizat in cicluri scolare si pe ani de studiu. Educatia formala permite asimilarea cunostintelor ca sistem, oferind si un cadru metodic al exersarii si dezvoltarii capacitatilor si aptitudinilor umane, devenind un instrument al integrarii sociale depline a absolventilor. O alta caracteristica a educatiei formale o constituie actiunea de evaluare care este administrata in forme, moduri si etape anume stabilite pentru a facilita succesul elevilor, operatie ce ii revine cadrului didactic, care in cadrul educatiei nonformale si informale cade in sarcina celui care invata.

Educatia nonformala reuneste ansamblul actiunilor educatiei nescolare, structurate si ierarhizate totusi intr-un cadru institutionalizat (biblioteci, case de cultura, teatre, mass-media), dar situate in afara unitatilor de invatamant, incluzand actiunile de educatie si instruire extrascolare. Aceste actiuni se pot realize atat in vederea perfectionarii sau reorientarii profesionale, cat si sub forma unor activitati de loisir. Raportul acestei educatii cu educatia formala se defineste in mod traditional ca un raport de complementaritate, institutiile scolare tinzand sa-si extinda competenta dincolo de zidurile lor. Educatia nonformala atesta si insusiri precum varietate, flexibilitate sporita, character optional sau facultative, implicarea mai profunda in actul organizarii a insesi persoanelor educate.

Educatia informala ocupa ponderea cea mai mare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa - Educatia Formala Nonformala si Informala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 519 cuvinte
Nr caractere:
9 666 caractere
Marime:
15.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educatie, invatamant, psihologie, Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Otilia Bosorogan
Sus!