Fabricare Cognac-ului

Extras din seminar:

TEHNOLOGIA DE OBTINERE A CONIAC-ULUI

Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrare in industria vinicola,fiind folositi la obtinerea unor produse ca:must,vin,distilate,suc.

Stiinta care se ocupa cu studiul strugurelui ca materie prima pentru transformarea lui intr-un produs oarecare se numeste uvologie(uvo=strugure,logie=vorbire).

Uvologia intregeste studiul soiurilor precizand partile componente ale strugurelui.

Studiul uvologic permite sa se compare indicii cantitativi si calitativi ai produsului finit, cu cei ai strugurilor din care au provenit.

Tehnologia de obtinere a distilatelor de vin

Distilatele de vin sunt produse obtinute ,dupa cum ii spune si numele din distilarea vinului.

Produsul de referinta il constituie coniacul,obtinut prima data in Franta.Coniacul este un distilat invechit de vin,cu o tarie alcoolica de 38-50 %,caracterizat printr-o culoare galben-aurie-chihlimbarie si cu aroma de vanilie.Pentru obtinerea unor distilate invechite de inalta calitate se folosesc numai vinuri albe, tinere si perfect sanatoase,fara defecte de natura fizico-chimica,biochimica sau de miros.

Vinurile destinate distilarii trebuie sa prezinte un grad alcoolic sub 10% vol(de preferat intre 8-9% )si sa aiba o aciditate volatila scazuta ( sub 0.4g/l)iar cea fixa sa fie cat mai mare(6-7g/l)sa nu fie bogat in taninuri,iar extractul nereducator sa nu depaseasca 16-17g/l,continutul de zahar rezidual sa fie sub 2g/l,continutul de fier sa nu depaseasca 4 mg/l.

Sunt favorabile zonele viticole mai nordice,unde aciditatea din struguri nu este diminuata prea mult prin combustionarea respiratorie.

taninuri= Produs vegetal cu gust astringent, solubil în apă, care are proprietatea de a tăbăci pielea, cu întrebuinţări în industrie; acid tanic.

Denumirea de “cognac” o poarta numai produsul invechit obtinut prin distilarea vinurilor din regiunea viticola COGNAC.

In celebra podgorie Cognac se folosesc in principal soiurile :folle blanche,saint emillion si colombard acestea dau vinuri cu grad scazut de alcool.

Calitatea distilatului invechit de vin ca produs finit depinde de:calitatea materiei prime,procedeul de distilare a vinului si modul de invechire a distilatului.La noi distilatul invechit de vin este cunoscut sub numele de vinars.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricare Cognac-ului.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
800.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Mihaiu Monica
Sus!