Tumori Pancreatice Rare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Carcinoidul este o tumort neuroendocrint ce apartine APUD-oamelor si este localizat cel mai frecvent in intestinal subtire si apendice, originea pancreatict fiind foarte rart. Diagnosticul clinic se bazeazt pe triada flushing cutanat, diaree, boalt cardiact valvulart; mai rar, pot apare telangiectazii, wheezing, hipertensiune arterialt paroxistict. Unii pacienti, chiar cu metastaze hepatice, pot avea la prezentare doar durere abdominalt, ftrt sindrom carcinoid. Examenele biochimice relevt nivel crescut al serotoninei in sânge si a 5-hidroxitriptaminei in urint[106].

Microscopic sunt formate din celule mici regulate, cu citoplasmt clart si nucleu rotund, ftrt atipii sau nucleoli proeminenti.Punctia biopsie percutant cu examen histologic dupt coloratii specifice (Grimelius, Fontana Masson) sau examen imunohistochimic demonstreazt prezenta serotoninei in celule[106].

Ecografia abdominalt evidentiazt mase mari polichistice sau solide la nivel pancreatic, ce pot avea calcifictri grosolane si in inel.

Computer-tomografic, tumorile sunt hiperdense, hiperfixante uneori avind aspect asemtnttor cu al tumorilor insulare. in momentul diagnosticului sau ulterior pot exista adenopatii regionale, metastaze hepatice, osoase si rar cerebrale, oculare, mamare. Metastazele hepatice pot fi solide, cu hiperfixare importantt postcontrast in faza arterialt (datoritt caracterului hipervascular) sau necrotice (uneori cu aspect pseudochistic). Dupt chimioterapie metastazele hepatice pot calcifica[204].

Tumorile carcinoide sunt invazive local, cresc lent si supravietuirea postrezectie este indelungatt.

Pacientt in vârstt de 69 ani, care prezintt icter, flushing cutanat si 5-hidroxitriptamina crescutt in urint este examinatt ecografic si computertomografic, evidentiindu-se:

--tumort de 4 cm la nivelul capului pancreasului, izodenst, cu hiperfixare neomogent postcontrast

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tumori Pancreatice Rare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 524 cuvinte
Nr caractere:
10 173 caractere
Marime:
2.77MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!