Puncția Sternală

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Punctia sternala

-patrunderea cu un ac steril prin stratul cortical pâna în spongioasa, realizând o comunicare între cavitatea medulara si mediul extern.

Scopul

- Explorator –pentru maduva osoasa hematogena în vederea stabilirii structurii compozitiei maduvei, precum si studierii elementelor figurate ale sângelui în diferite faze ale dezvoltarii lor, în cursul îmbolnavirii organelor hematopoietice.

- Terapeutic-se face în vederea administrarii unor medicamente, transfuzii de sânge intraosoase(când celelalte cai de administrare nu sunt posibile, din cauza arsurilor, obezitatii, aparate ghipsate.

Punctia osoasa se poate executa si la oamenii sanatosi , pentru recoltarea de maduva în vederea transfuzarii ei la bolnavi cu patologii ale organelor hematopoietice.

Utilajul necesar:

- 2 ace de punctie (Casirschi), care este format dintr-un troacar confectionat din otel foarte rezistent, de lungimea circa 5 cm, cu un calibru de 1-2 mm si c-un vârf scurt dar foarte ascutit. Acu este prevazut cu mandren. Extremitatea externa a acului se lateste în forma de disc, pe care se adapteaza mandrenul, pe aceasta extremitate se va sprijini palma medicului, care executa punctia. Acul e prevazut c-un disc aparator, reglabil. Acest disc are rolul de a împiedica patrunderea acului dincolo de cavitatea medulara în compacta posterioara a sternului.

- Seringa de 10-20 ml pentru aspirarea tesutului medular, o sticla de ceasornic.

- Seringa de 2-5 ml cu ace pentru anestezie, novocaina, lame sau lamele.

- Materiale pentru dezinfectarea regiunii punctionate.

- Tifon steril pentru pansament , leucoplast

Daca punctia se face cu scop terapeutic, în loc de instrumente de laborator(sau pe lânga acestea) se vor pregati sol. medicamentoase care trebuie administrate. Instrumentele se pregatesc pe o masuta acoperita cu un câmp steril, în conditiile de asepsie perfecta ,întrucât maduva osoasa este foarte susceptibila la infectie.

Pregatirea bolnavului si alegerea locului pentru punctie.

1. Pregatirea bolnavului trebuie începuta prin ridicarea moralului, informându-l asupra necesitatii si esentei interventiei.

2. pentru punctia sternala bolnavul este culcat pe spate cu trunchiul usor ridicat. Asistenta medicala se îngrijeste ca patul bolnavului sa fie cât mai tare .

3. Sternul poate fi punctionat manombriului sau a corpului, sau la înaltimea coastei a-IV sau V, sau în spatiul al 2-lea sau al 3-lea intercostal, putin în afara de linia mediala

4. Locul ales pentru punctie va fi spalat, la nevoie ras, apoi dezinfectat cu alcool si badijonat cu tinctura de iod.

5. Asistenta medicala prezinta medicului solutiile de novocaina aspirata în seringa pentru anestezia tesuturilor moi de deasupra osului, inclusiv periostul.

6. Se badijoneaza din nou locul anesteziat cu tinctura de iod, se izoleaza regiunea dezinfectata cu câmpuri sterile si dupa 15-20 min , necesare pentru instalarea anesteziei, se poate executa punctia.

Îndeplinirea manipulatiei:

1) Punctia se executa în sala de tratament.

2) Asistenta medicala prezinta medicului instrumentele în timpul punctiei.

3) Prima data se ofera pensa, cu care medicul alege acul de punctie.

4) Medicul fixeaza discul aparator la distanta presupusa necesara (10-16 mm) si apoi strapunge vertical în locul ales pentru punctie, patrunzând prin lama exterioara a osului cu ajutorul presiunii exercitate asupra extremitatii manderenului cu podul palmei.

5) Dupa patrunderea acului în cavitatea medulara al sternului medicul extrage mandrenul din ac si-l da în mâna asistentei medicale, care îl pastreaza steril.

6) Asistenta medicala preda medicului seringa de 10 sau 20 ml pregatita pentru aspiratie si pe care medicul o adapteaza în ac si aspira cu ea continutul medular.

7) În timpul aspirarii bolnavul simte o senzatie dureroasa retrosternala, foarte penibila. Dupa 1-2 sec. dupa aspiratie apare în seringa maduva osoasa. Cantitatea de maduva osoasa necesara pentru examinari este de 0.5-1 ml .

8) Maduva rosie hematogena are aspectul sângelui, însa întinsa pe lama e vâscoasa, cu multe sfacele de tesut grasos.

9) Daca punctia sternala sa facut cu scop terapeutic sau daca o punctie exploratoare e continuata cu administrarea substantelor medicamentoase pe cale intramedulara, se va pregati din timp aparatul de perfuzie sau transfuzie cu sol. respective, care se va recolta la acul fixat în os. Pe cale intramedulara se pot administra numai solutii izotonice picatura cu picatura. Ritmul de administrare nu trebuie sa depaseasca 15-20 pic pe minut. Cu acest ritm se pot administra pâna la 1500-2000 ml de sol. în 24 ore, într-un singur loc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Punctia Sternala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 033 cuvinte
Nr caractere:
5 274 caractere
Marime:
6.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Elena Bedicov
Sus!