Corpusculul Sexual

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Mary Lyon propune primul model de inactivare intamplatoare a unui cromozom X la sexul feminin in 1961.

Cromatina X rezulta la indivizii XX prin inactivarea unuia dintre cei 2 cromozomi X, care prin condensare (heterocromatinizare), va forma corpusculul Barr, astfel incat atat la femeie cat si la barbat, ramane functional decat un cromozom X.

Ipoteza Lyon ( 1961) afirma ca inactivarea cromozomului X este totala, se produce precoce in perioada embrionara si este definitiva.

Procesul de inactivare a unuia dintre cei 2 cromozomi X apare la intamplare si independent in fiecare celula.

Condensarea si inactivarea genetica a comozomului X la femeie est eo forma de adaptare a organismelor pentru a asigura echilibrul genetic functional intre doua sexe pentru genele « pseudoautozomale » localizate pe cromozomul X.

Cromatina X se poate vizualiza pe frotiuri realizate cu celulele diferitelor mucoase ( de obicei cea bucala) , pe frotiuri de sange, in bulbul pilos, in celulele amniotice si in cele obtinute prin biopsia diferitelor organe.

Termenul de corpuscul sexual X defineste o formatiune heterocromatica cu aspect eliptiform , prezenta in nucleul celulelor somatice.

Dimensiunea corpusculului sexual depinde de forma sa si de ciclul celular. In nucleul premitotic (G2) marimea lui este de 2 ori mai mare decat in nucleul postmitotic (G1).

Observații:

Termenul de corpuscul sexual X defineste o formatiune heterocromatica cu aspect eliptiform , prezenta in nucleul celulelor somatice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Corpusculul Sexual.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
494 cuvinte
Nr caractere:
2 973 caractere
Marime:
217.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Andreea Nane
Sus!