Tehnici și tehnologii de măsurarea mărimilor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.PROCESUL DE MÃSURARE

Mãsurarea este un proces foarte important pentru cã orice mãrime se poate mãsura dar important este sã se cunoascã instrumentul , aparatul sau instalaþia . Procesele de mãsurare sunt importante pentru cã o mãsurare bunã asigurã o funcþionare bunã a unui ansamblu , la un cost eficient cu pierderi mici ºi fiabilitate pentru o lungã perioadã de timp . Procesul de mãsurare se clasificã astfel :

a) Proces de mãsurare ºi verificare în laboratoare experimentale - care au ca scop determinãri cantitative ale unei mãrimi ºi în acest scop se efectueazã un numãr de mãsurãtori cu exactitate .

b) Proces de mãsurare în domeniul controlului tehnic - care au ca scop mãsurarea preciziei de prelucrare .

c) Proces de mãsurare în domeniul încercãrii instalaþiilor. Inainte de a fi date în folosinþã, instalaþiile trebuiesc supuse unor încercãri pentru a fi depistate eventualele dereglãri ºi remediate. În acest scop se supun la trei încercãri:de rezistenþã, de etanºeitate ºi de precizie.

d) Proces de mãsurare în domeniul industrial - care urmãreºte evoluþia unor parametrii în domeniul industrial în timp. Este cunoscut faptul cã dupã un timp aparatele ºi intalaþiile îºi pierd precizia datoritã modificãrii unor parametri.

e) Proces de mãsurare în unitãþile individuale. Acest proces vizeazã în principal exactitatea mãsurãtorilor .

Elementele care intervin în procesul de mãsurare sunt:

. Mãsurandul

. Etalonul

. Mijoace de mãsurare

1.1.MÃSURANDUL

Mãsurandul este obiectul de mãsurat ºi înseamnã a compara o mãrime notatã cu M cu o mãrime de aceeaºi naturã consideratã convenþional drept unitãþe de mãsurã notatã cu U ºi a vedea de câte ori unitãþea de mãsurã se cuprinde în obiectul mãsurat .

Mãsurarea este operaþia prin care se determinã cu ajutorul unor mijloace de mãsurat, valoarea numericã a unei mãrimi în raport cu o unitãþe de mãsurat datã

Procesul de mãsurat se poate exprima prin raportul dintre mãsurandul M ºi unitaþea de mãsurã U, iar rezultatul mãsurãrii reprezintã valoarea numericã V a mãrimii de mãsurat .

1.2.ETALONUL

Etalonul este un mijloc de mãsurare simplu destinat definirii , reproducerii, determinãrii ,conservãrii sau generãrii uneia sau mai multor valori cunoscute ale unei mãrimi , pentru a servi drept referinþã în operaþia de comparare a etalonului cu alte mijolace de conservare. Clasificarea etaloanelor;

. Dupa destinaþie :

- etaloane de definiþie care servesc la definirea unitãþilor de mãsurã fundamentale: metrul , kilogramul, secunda, amperul.

- etaloane de conservare sunt dispozitive precise stabile în timp, care furnizeazã unitãþea de mãsurã corespunzãtoare ºi necesitã calibrare în raport cu etaloanele absolute.

- etaloane de tranfer sunt dispozitive care permit transferul unitãþilor de mãsurã între domenii sau regimuri de functionare.

. Dupa precizie :

- etaloane internaþionale care sunt pãstrate la Biroul Internaþional de Mãsuri ºi Greutãþi BIMG de la Serves , Franþa.

- etaloane naþionale (primare ) care sunt pãstrate la Biroul Naþional de Metrologie Legalã (B.N.M.L.) al fiecãrei þãri ºi servesc la verificarea etaloanelor secundare.Acestea se considerã ca fiind cele mai precise din þara respectivã ºi se verificã periodic cu etaloanele internaþionale.

- etaloane secundare care servesc la verificarea etaloanelor de lucru ºi sunt pãstrate la filialelor regionale ale B.N.M.L.

- etaloane teþiale (de lucru) sunt pãstrate în laboratoarele metrologice uzinale ºi sunt untilizate la verificarea aparatelor de mãsurã de precizie.

. Dupa modul de folosinþã :

- etalon de bazã care formeazã baza legalã ºi ºtiinþificã în tehnica mãsurãrii într-o anumitã þarã, independent de unitãþile stabilite .

- etalon derivat care reprezintã reproducerea concretã a unitãþilor derivate.

- etalon de lucru folosit la lucrãri curente de metrologie.

Observații:

Lucrarea tratează procesul de masurare definind masurandul, etalonul si unitatea de masura. Tratează mijloacele de masurare respectiv: aparatul de masura, instalatia de masurare si sistemul de masurare precum si caracteristcile mijoacelor de masurare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici si Tehnologii de Masurarea Marimilor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 294 cuvinte
Nr caractere:
27 919 caractere
Marime:
422.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Baltaretu Cerasela
Sus!