Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Aceste puncte de fierbere sunt masurate la presiunea atmosferica. Asa cum vom vedea, punctele de fierbere variaza cu presiunea.

Zero grade Kelvin= -273,15 oC. Gradele Kelvin sunt des utilizate in stiinta si tehnica criogenica datorita faptului ca sunt mai practice.

PROPRIETATI ALE LICHIDELOR CRIOGENICE

AZOTUL SI ARGONUL

Azotul

- este pricipalul component al aerului atmosferic (78,1 % in volume)

- masa atomica de 14,008

- in conditii normale este un gaz incolor, fara gust si fara miros. In conditii fizice normale (0oC si 760 mmHg) un metru cub de azot cantareste 1,25 kg

- prin racire pana la 77,36 K, la presiunea atmosferica azotul se transforma intr-un lichid transparent si incolor, fluid care se evapora rapid la temperatura ambianta

- racirea azotului lichid pana la 63,15K conduce la solidificarea acestuia prin formarea de cristale incolore.

- Azotul este inactiv chimic, neexpliziv si fara actiune toxica. Insa o atmosfera bogata in azot provoaca o stare euforica care poate deveni fatala prin dizolvarea azotului in sange (scafandri)

- Obtinerea industriala a azotului

Se bazeaza pe lichefierea si separarea fractionata a aerului, in instalatii de tip Linde-Frankl sau Claude cand este obtinut impreuna cu oxigenul si alte gaze. Este stocat in rezervoare izolate sub vid, plasate in apropierea consumatorilor. Transportul se face cu camioane cisterna cu capacitatea 6300-23950 l sau cu vagoane cisterna.

- Utilizarea azotului

Azotul are o importanta considerabila in ingineria criogenica, fiind utilizat, fie pentru aplicatii la nivelul temperaturiii normale de vaporizare fie pentru preracirea hidrogenului sau a heliului.

Criocongelarea alimentelor sau a materilelor biologice, debavurarea materialelor plastice turnate, congelarea solului, in vederea executarii lucrarilor de constructii (galerii, tunele, puturi) in terenuri acvifere, instabile sunt cateva aplicatii ale azotului lichid la temperaturi scazute.

Azotul gazos este utilizat pentru realizarea unei atmosfere inerte in diferite procese chimice sau alimentare si pentru realizarea presiunii in zacaminte de gaze petroliere epuizate.

Observații:

seminarii pentru incepatori

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criogenie
    • seminar1tot.doc
    • seminar2tot.doc
    • seminar3tot.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 721 cuvinte
Nr caractere:
11 498 caractere
Marime:
113.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Ion Ionescu
Sus!