Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Doua calculatoare sunt interconectate daca pot face schimb de informatie .

Observatie : Conectarea calculatoarelor se poate face prin fir de cupru , fibra optica sau chiar prin unde radio . Dispozitivele suplimentare care ajuta la contruirea unei retele sunt :

-hub-uri

-switch-uri

-routere

Avantajele folosirii retelelor de calculatoare :

1. Partajarea resurselor prin aceasta intelegandu-se ca oricine face parte dintr-o retea de calculatoare are acces la echipamentele, programele si datele existente in retea .

2. Asigurarea unei fiabilitati mari . Fisiere , date importante pot fi copiate , stocate pe doua sau mai multe calculatoare astfel incat in cazul defectarii unui calculator , datele sa poata fi recuperate . Pe de alta parte sunt domenii (domeniul bancar , militar , controlul traficului aerian , nuclear ) in care un proces odata inceput trebuie continuat si dus la finalizare . Acesta siguranta poate fi asigurata intr-o retea , procesul interupt – din diverse motive - pe un calculator putand fi preluat de un alt calculator .

3. Economisirea fondurilor . Spre deosebire de calculatoarele obisnuite , sistemele mari de calcul , ultraperformante , desi de zece ori mai rapide , sunt de o mie de ori mai scumpe . De aceea tot mai multi proiectanti de retele aleg solutia sistemelor formate din mai multe calculatoare personale , cate unul pentru fiecare utilizator , datele pastrandu-se pe calculatoare mai puternice numite servere de fisiere .

4. Scalabilitatea . Posibilitatea ca , in functie de necesitati , in retea sa se adauge calculatoare fara ca acesta sa afecteze functionalitatea retelei .

5. Viteza schimbului de informatii . In cazul folosirii retelelor , orice modificare facuta de unul dintre utilizatori este observata de toti ceilalti utilizatori ai retelei . Reteaua ofera suportul necesar pentru transmiterea rapida a fisierelor , a informatiei , exemplul cel mai bun in acest sens fiind Internetul ( cea mai larga retea ) .

Clasificare :

a) dupa aria de raspandire

-retele locale (Local Area Network sau LAN) sunt retele raspandite , de regula , intr-o cladire sau intr-un campus

-retele metropolitane (Metropolitan Area Network sau MAN ) reprezinta un LAN cu o localizare mai larga acoperind uneori un oras intreg

-retea larg raspindita geografic ( Word Area Network sau WAN ) reprezinta o retea a carei raspandire acopera o tara sau chiar un continent

b) dupa topologie

-magistrala

-inel

-stea

-arbore

c) dupa mediul de interconectare

-fir de cupru

-fibra optica

-radio

O alta clasificare se poate face din punct de vedere a existentei unui server in retea . Un server este un calculator dedicat care nu este folosit pe post de client si care raspunde la cererile clientilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
79 pagini
Imagini extrase:
79 imagini
Nr cuvinte:
4 805 cuvinte
Nr caractere:
27 950 caractere
Marime:
8.03MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Matematică
Predat:
la facultate
Materie:
Matematică
Profesorului:
Ariel Alexa
Sus!