Transportul Paletizat și Containerizat

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

CONSTITUIREA UNITĂŢII DE SARCINĂ ÎN TRANSPORTUL DE MĂRFURI

Cei care au intuit, creşterea volumului de schimburi comerciale, eficienţa transportului pe mare, perfecţionarea, diversificarea, modernizarea şi specializarea continuă a navelor, urmărind permanent rentabilitatea crescută, au fost promotorii transportului containerizat.

Această rentabilitate se asigură printr-o staţionare cât mai mică a navelor sub operaţiuni de încărcare sau descărcare, adică printr-o optimizare a operaţiunilor de manipulare şi deplasare a mărfurilor. Astfel s-a ajuns la necesitatea constituirii unităţii de sarcină (unitized cargo), care poate fi definită ca o încărcătură, de dimensiuni şi greutate care pot să fie manipulate de mijloacele specifice.

Unitatea de sarcină asigură o manipulare în flux continuu a mărfurilor. Concomitent cu crearea danelor (zona a unui port situata de-a lungul unei chei pentru acostara navelor) specializate şi prin perfecţionarea instalaţiilor şi utilajelor portuare, s-a ajuns la raţionalizarea şi optimizarea transportului maritim, care anterior prezenta o serie de carenţe. Iniţial acest deziderat a fost împlinit prin folosirea în aceste operaţii a paletului, ulterior a containerului.

Paletizarea mărfurilor (palletization of cargoes)

Este procedeul prin care o cantitate de marfă poate fi ansamblată / pachetizată, putând fi manipulată şi deplasată ca un singur colet cu ajutorul utilajelor mecanice, în vederea stivuirii în magaziile sau containerele navei, paletele fiind manipulate cu autostivuitoare de mare capacitate (peste 30 tone), care încarcă cu mare eficienţă un container de 20 de tone într-un timp scurt (aproximativ 20- 30 minute).

Paletul nu este altceva decât o platformă de dimensiuni mici, confecţionată cel mai adesea din dulapi de lemn fixaţi la intervale de nişte bare suport. Cel mai frecvent, paleţii se construiesc din lemn, material plastic, aluminiu şi permit manipularea lor cu autostivuitorul cu furcă şi stivuirea lor în magaziile de pe uscat şi ale navei.

Pe această platforma se stivuiesc mărfurile generale cu caracter cât mai omogen, iar ansamblul format din palet şi mărfurile stivuite pe el, urmează operaţiunile ulterioare de ridicare la bord, de stivuire în magaziile navei şi de descărcare în portul de destinaţie. În timpul operaţiunilor, marfa rămâne pe palet, ceea ce duce la scurtarea duratei de manipulare şi evitarea avariilor. Unele nave specializate în transportul încărcăturii paletizate au fost construite cu porţi în bordaj (invelis exterior al scheletului unei ambarcatiuni) care asigură manipularea şi încărcarea orizontală a paleţilor.

Paleţii au dimensiuni determinate de mărimea, forma şi categoria mărfii transportate (saci, butoaie etc.). Astfel, construcţia paletelor a fost adaptată la specificul mărfurilor transportate, ca urmare, întâlnim paleta plană cu una sau două feţe inferioare; paleta cutie; rol paleta, paleta reversibilă cu aripi sau cu montanţi (piese de sustinere asezate vertical).

ISO recomandă 5 tipuri de paleţi cu dimensiunile:

1000 mm x 800 mm (40" x 32")

1200 mm x 800 mm (40"x 32") tipul E;

1200 mm x 1000 mm (48"x 40") tipul A.

1200 mm x 1600 mm (48"x 64")

1200 mm x 1800 mm (48"x 72")

Stivuirea mărfii paletizate în magaziile navei trebuie să se facă cu multă atenţie, asigurându-se amararea (schelet pentru sustinerea unui obiect pe nava) paleţilor cu marfă şi învelirea lor cu muşamale sau cu foi de polivinilin pentru asigurarea mărfii. Un stivaj incorect poate duce la avarierea mărfurilor, respectiv la reclamaţii şi pretenţii din partea primitorului.

Containerizarea

Containerizarea a fost un concept total necunoscut cu câteva decenii în urmă, a devenit un procedeu comun începând cu anul 1950, fiind folosit în desfăşurarea traficului internaţional de mărfuri, pentru prima dată în anul 1966 prin transformarea unui petrolier în navă transportatoare de containere. Primele transporturi internaţionale cu containere s-au realizat între SUA – Jamaica. În România containerizarea a fost impusă de SUA şi ţările dezvoltate cu care aveam comerţ începând din 1971.

Cel care a lansat ideea containerizării a fost McLean şi a produs o adevărată revoluţie în istoria industriei de transport. Avântul înregistrat de procedeul containerizării şi de folosirea containerelor este unic în istoria transporturilor. La ora actuală, containerizarea reprezintă una dintre cele mai flexibile modalităţi de transport.

Containerizarea în contextul transportului internaţional, reprezintă plasarea încărcăturii în containere de marfă, în concordanţă cu specificaţiile Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (ISO) şi transportarea acestora de la producător la consumator, realizându-se transportul operativ de tipul door - to - door.

Paletizarea şi containerizarea mărfurilor, se completează reciproc şi constituie astăzi tehnologii de transport cărora li se acordă o importanţă deosebită, atât în traficul intern, cât şi în cel internaţional, datorită multiplelor avantaje tehnice şi economice pe care acestea le oferă.

Pentru a exemplifica eficienţa economică a paletizării şi containerizării se prezintă o stivă de 1000 unităţi de încarcatură stivuite manual respectiv mecanizat (prin lise, cărucioare manuale, benzi transportoare, utilaje cu furcă şi stivuitor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Paletizat si Containerizat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 671 cuvinte
Nr caractere:
14 731 caractere
Marime:
84.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!