Rezolvări subiecte marketing

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.Explicati urmatorul aspect al mrk: "Mrk presupune intelegerea nevoilor si dorintelor consumatorilor".

Compania AT&T a dezvoltat o nouă tehnologie ce a stat la baza noului său produs lansat cu mare entuziasm pe piaţa americană cu mulţi ani în urmă, este vorba de telefonul cu imagini, produs ce dădea posibilitatea celor două persoane ce aveau o convorbire telefonică să se şi vadă Acest produs a fost considerat o idee extraordinară de către managerii companiei şi viabil din punct de vedere tehnologic. După ce noul telefon a fost lansat pe piaţa, AT&T a descoperit că mulţi consumatori nu doreau să fie preocupaţi de aspectul fizic în momentul în care vorbeau la telefon. Mulţi subiecţi chestionaţi au considerat acest produs o invadare a intimităţii. Majoritatea potenţialilor clienţi l-au considerat prea scump. În final acest produs nu a avut succes pe piaţă.

Un alt exemplu este cel al compania Rainold’s Nabissco Tabacco care a lansat pe piaţa americană cu mare “tam-tam” ţigareta care nu face fum. Deşi majoritatea fumătorilor erau foarte încântaţi de un astfel de produs, noua ţigaretă nu a avut succes pe piaţă. De ce? Pentru că Rainold’s a neglijat un lucru, gustul ţigaretei fără fum nu a fost pe placul consumatorilor.

Cele doua exemple prezentate arată foarte clar care sunt efectele necunoaşterii nevoilor şi dorinţelor reale ale consumatorilor.Nevoile reprezintă cerinţele fundamentale ale fiinţei umane. De exemplu, oamenii au nevoie de hrană, de aer, apă, locuinţe etc. Ei simt nevoia să se recreeze, să se instruiască, să se distreze.Atunci când oamenii exprimă modalităţi concrete de acoperire a nevoilor lor, ei îşi exprimă de fapt dorinţele. Nevoile oamenilor sunt relativ limitate deoarece ele se referă la cerinţele de bază ale acestora.Dorinţele oamenilor sunt nelimitate şi sunt modelate de societatea în care trăieşte fiecare persoană. De exemplu, o persoană are nevoie de un mijloc de transport pentru a se deplasa între două oraşe şi va alege să meargă cu bicicleta în timp ce altă persoană va alege să parcurgă acelaşi traseu cu automobilul personal, iar o a treia persoană va opta pentru o motocicletă. Iată cum aceeaşi nevoie a fost acoperită în trei feluri diferite.

2.Explicati urmatorul aspect al mrk: "Mrk presupune proiectarea unui produs pt o piata anume".

Înţelegerea nevoilor şi dorinţelor consumatorilor nu foloseşte la nimic dacă nu este corelată cu ceea ce produce compania.O companie poate încerca să deservească cât mai multe grupuri de consumatori de pe o piaţă, cu acelaşi produs dar să descopere că produsul respectiv nu este pe placul nici unui grup. O astfel de companie, la întrebarea „ Cui încercaţi să vindeţi ceea ce faceţi?” – ar răspunde probabil „La toată lumea”. Conducerea companiei respective ar trebui să răspundă mai departe la simpla întrebare „ De ce nu încercaţi să vă concentraţi eforturile către cei cărora le place marfa dvs.” . Multe firme nu răspund, cu „toată lumea” la prima întrebare. Ele ştiu că piaţa unui produs este alcătuită din indivizi foarte diferiţi între ei – sex, vârstă, nivel de venit etc.- ce au trebuinţe, preferinţe şi valori diferite şi care caută avantaje dintre cele mai variate. Ele identifică segmente de piaţă diferite şi pregătesc oferte şi programe de marketing specifice adaptate segmentelor de piaţă-ţintă.

3.Explicati locul si rolul mrk in viziunea ingusta de mrk.

Marketingul nu a avut din totdeauna un rol central în cadrul unei afaceri. La începutul societăţii industrializate, firmele erau concentrate pe ceea ce produceau şi ofereau pe piaţă, dorinţele oamenilor erau legate de nevoile de bază şi relativ omogene, fiind limitate de veniturile mici. Pe măsură ce a apărut producţia de masă costurile de producţie au scăzut şi veniturile muncitorilor au crescut, cererea a crescut atât sub aspect cantitativ cât şi sub aspectul varietăţii produselor oferite. Competiţia a crescut în timp pe măsură ce oferta a depăşit cererea. Pe măsura ce veniturile consumatorilor au crescut, pieţele au început să se segmenteze. Noi pieţe apar, iar consumatorii încep să ceară servicii, educaţie, transporturi, şi alte lucruri ce aparţin unei societăţi înfloritoare.

4.Explicati locul si rolul mrk, in cadrul organizatiei, in viziunea moderna de mrk.

Pornind de la acest mod de a privi marketingul, specialiştii de la A.S.E. consideră că „el reprezintă: o concepţie modernă, o atitudine în orientarea întreprinderilor, concretizată într-un ansamblu concret de activităţi practice, programate şi organizate prin utilizarea unor metode şi tehnici ştiinţifice, respectiv a unui instrumentar specific”.

Ca o concluzie personală, marketingul poate fi privit ca:

• un mod de gândire şi în această situaţie discutăm de o filozofie de afaceri ce începe şi se termină cu clientul şi care poate fi implementată eficient în cadrul unei organizaţii doar prin intermediul unei atitudini constructive faţă de clienţi la nivelul tuturor departamentelor organizaţiei.

• gamă de activităţi curente – (departamentul de marketing), prin care firma utilizând metode şi tehnici specifice marketingului reuşeşte să satisfacă cerinţele clienţilor săi. Este vorba de o diversitate de activităţi legate de managementul celor 4P – produs, preţ, promovare şi poziţie în lanţul de distribuţie.

5.Descrieti evolutia mrk prin prisma celor 4 orientari :

Orientarea spre piaţă. Acoperă perioada dintre anii 1950-1970 şi s-a caracterizat prin creşterea flexibilităţii întreprinderii de a înţelege şi reacţiona la schimbările din cadrul pieţei. Creşterea semnificativă a veniturilor consumatorilor în această perioadă a condus la formarea cererii pentru noi produse şi servicii.

Orientarea socială. Atunci când managerii au adoptat conceptul de marketing, aceştia nu au putut să prevadă problemele legate de mediu sau modificările ce urmau să apară în valorile sociale, ceea ce a condus la apariţia unor întrebări legate de filozofia conceptului de marketing.

6.Care sunt functiile mrk :

Functiile Mk sunt:

1.Investigarea pietei,a nevoilor de consum;

2.Conectarea dinamica a intreprinderii la mediul eco-social;

3.Satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum;

4.Maximizarea eficientei economice.

7.Mrk vs. Vanzari:

Aceasta este cea mai des întâlnită confuzie cu privire la ce înseamnă marketingul. Ea este făcută nu numai de publicul larg dar chiar şi de oamenii de afaceri. Evident că vânzarea face parte din marketing, însă aceasta reprezintă doar o mică parte din ceea ce înseamnă astăzi marketingul. Să nu uitaţi că pe parcursul acestui modul am stabilit că marketingul începe înaintea producţiei şi ca urmare înaintea vânzării. El începe înainte de a exista produsul, cu evaluarea nevoilor şi dorinţelor consumatorilor, cu măsurarea intensităţii şi întinderii lor pentru a identifica oportunităţi profitabile. Vânzarea intervine în lanţul valoric după ce produsul a fost fabricat. Peter Drucker spunea că “scopul marketingului este de a face vânzarea inutilă”. Marketingul este prezent pe tot parcursul vieţii produsului, găsind noi cumpărători pentru acesta, realizând diferite modificări astfel încât acesta să corespundă în continuare nevoilor pentru care a fost conceput, să obţină vânzări repetate. “Oamenii de marketing îi critică pe oamenii din conducere, pentru că nu consideră cheltuielile de marketing ca pe o investiţie, pentru că pun accent pe rezultatele pe termen scurt, nu lung, şi pentru că se opun riscurilor”.(P. Kotler, Kotler despre marketing, 2003, p.28)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezolvari Subiecte Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 095 cuvinte
Nr caractere:
32 892 caractere
Marime:
29.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Gradinaru
Sus!