Piața Întreprinderii în Viziunea de Marketing

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Piaţa reprezintă mai multe întreprinderi, care îşi asigură vînzarea mărfurilor sau se asociaza cu “totalitatea cumparatorilor actuali şi potenţiali ai unei întreprinderi”. Prin prisma acestui concept se pot desprinde noţiunile de: piaţa reală, piaţa potentială, piata disponibila şi piata tinta.

- Piaţa reală (efectivă) se măsoară prin volumul vînzărilor efective ale mărfurilor.

- Piaţa potenţială reprezintă volumul maximal posibil pe care 1-ar putea atinge vînzările într-o perioadă determinată de timp

- Piata disponibila – cuprinde totalitatea persoanelor interesate de o anumita oferta concreta, care au acces la ea, acces conferit de puterea de cumparare si nivelul pretului practicat ( ex.: persoane dispuse sa calatoreasca in strainatate).

- Piata tinta - o constituie partea din piata disponibila calificata, adica acele persoane ce indeplinesc anumite caracteristici considerate importante pentru o intreprindere, careia intreprinderea se adreseaza prin activitatea sa.

Mai deosebim aşa noţiuni ca: piaţa totală, piaţa întreprinderii, piaţa produsului.

Ansamblul relaţiilor dintre cerere şi ofertă, determinate de prezenţa pe piaţă a tuturor producătorilor şi cumpărătorilor, care sunt relaţii de vânzare-cumpărare, alcătuiesc piaţa totală.

Întreprinderea cu produsele ei se află în una sau mai multe zone ale pieţei totale, satisfăcând o parte din cererea cumpărătorilor. Această zonă de piaţă, pe care acţionează fiecare firmă, reprezintă piaţa întreprinderii.

Piaţa produsului reprezintă o secţiune a pieţei totale, în care se manifestă şi se realizează cererea şi oferta pentru un anumit produs.

Piaţa totală reprezintă suma pieţelor produselor sau suma pieţelor întreprinderilor.

Există şi alte categorii de piaţă: piaţa controlată (planificată), reglementată (protejată), închisă (neagră ) etc.

Reieşind din relaţiile de vînzare-cumpărare şi din par¬ticularităţile mecanismului de interacţiune a întreprinderii şi a pieţei, evidenţiem trei tipuri de pieţe de întreprinderi:

a). Piaţa producătoare de mărfuri cu destinaţie industrială cuprinde totalitatea de persoane şi de organizaţii, ce cumpără acele mărfuri şi servicii, care se folosesc la producerea altor mărfuri şi servicii ce se vînd, se dau în arendă sau se furnizează altor consumatori.

b). Piaţa prestatoare de servicii a vînzătorilor intermediari, ea reprezintă totalitatea de persoane şi de organizaţii, care procură mărfuri pentru revînzare sau pentru a le da în arendă cu beneficiu altor cumpără¬tori.

Piaţă prestatoare de servicii a vînzătorilor intermediari cuprinde toate firmele de comerţ en gros şi firmele de comerţ cu amănuntul.

c). Piaţa distribuitoare a organizaţiilor necomerciale şi a întreprinderilor de stat este constituită din organizaţiile guver¬nului şi organele locale, ce cumpără sau arendează mărfuri nece¬sare pentru realizarea funcţiilor lor principale.

3.2. Piata produsului si piata intreprinderii. Sfera şi profilul pieţei.

Piata intreprinderii reprezinta spatiul economico-geografic in care aceasta este prezenta cu produsele si serviciile sale, unde potentialul sau uman, material si financiar îi confera o anumita influenta si un anumit prestigiu.

Piaţa întreprinderilor se inscrie in cadrul unuia sau mai multor produse; modificarea poziţiei unui produs in cadrul pieţei totale, afectează piaţa tuturor întreprinderilor, care produc sau comercializează produsul respectiv. Mişcarea produsului poate fii pe deplin inţeleasă doart in contextul următoarelor raporturi sau categorii de relaţii:

- relatii de asociere –adică piaţa unui produs se află în aceste raporturi cu piaţa altui produs cand modificările uneia atrag după sine modificarea in aceeaşi direcţie ale celeilalte. Se intalnesc frecvent între piaţa unor bunuri de consum şi cea a unor servicii (pantofii şi crema pentru aceştea, peria şi pasta de dinţi);

- relatii de substituire –cînd două sau mai multe produse se află în raport de concurenţă şi au aceiaşi consumatori vizînd satisfacerea aceloraşi cerinţe de consum (cafeaua naturala si cafeaua solubila);

- relatii de indiferenta – cand modificarea pieţei unui produs nu influenţează piaţa altui produs.

cand doua sau mai multe produse se gasesc in relatii neutre, ele vizand nevoi diferite (pantofii si bicicleta, automobilul şi sucurile).

Piata produsului si piata intreprinderii se afla in raporturi stranse de influenta, existand urmatoarele situatii posibile:

- piata intrepridnerii se identifica cu piata produsului – atunci cand intrepridnerea detine monopolul producerii si /sau desfacerii unui produs;

- piata intrepridnerii este formata din piete ale mai multor produse – intrepridnerea detine monopolul producerii si /sau desfacerii mai multor produse (in acest caz, piata fiecarui produs acopera un anumit segment din piata intreprinderii;

- piata produsului este constituita din piete ale mai multor intreprinderi – mai multe intreprinderi produc si/sau desfac acelasi tip de produs;

- pietele intreprinderilor se intrepatrund cu pietele produselor – fiecare din ele detine o cota parte din cealalta.

Sfera pietei unei intreprinderi poate fi urmarita din mai multe puncte de vedere:

- al unei cote parti pe care o detine in cadrul pietei totale si/sau al pietei produsului;

- al ariei geografice pe care o acopera prin vanzarile proprii;

- al numarului si categoriilor de consumatori carora se adreseaza produsul;

- al puterii de cumparare specific consumatorilor-tinta.

Profilul pieţei întreprinderii este determinat de tipul de activitate pe care o desfăşoară întreprinderea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Intreprinderii in Viziunea de Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 878 cuvinte
Nr caractere:
9 909 caractere
Marime:
14.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Carbune Natalia
Sus!