Piața băuturilor alcoolice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Nu suntem un popor de alcoolici. Bem cu masura, iar cei 0,6 litri de alcool pe care-i consumam zilnic nu ne transforma in fiinte antisociale. Majoritatea nu se cearta cu prietenii si cu rudele din cauza consumului de bauturi.

Cu mai bine de doua milenii in urma, Burebista, regele dacilor, a luat o decizie ce este si acum comentata in cartile de istorie: a taiat viile. Se spune ca asa a reusit Burebista sa uneasca triburile barbare ale dacilor. Timpul a trecut insa si stramosii nostri au plantat alte vii, iar noi, urmasii dacilor, ne-am mai schimbat gusturile: am trecut de la rodul vitei la bere, tuica, votca si lichior.

Vara pare ca nu exista o placere mai mare decat mititelul prajit pe gratar in poienita verde, impins pe soseaua gatului de berea spumoasa, racita in izvorul plin de pet-uri.

Avem si un folclor deosebit de bogat in cantece de petrecere. Lautarii vechi si noi spun povesti despre oameni care sufera langa pahar, in aerul imbacsit al carciumii, sufera din cauza vinului ghiurghiuliu, dar nu se indura sa se desprinda de pahar si de cobzar. Dupa mai bine de doua mii de ani de cand Burebista si-a lasat supusii "pe uscat", vocea urmasilor dacilor si romanilor raspunde la intrebarile unui sondaj CURS.

Importurile de bauturi alcoolice au crescut cu aproape 70 la suta,

in primul trimestru al anului.

- Romania a importat in primul trimestru al anului bauturi alcoolice de 28,2 milioane euro, in crestere cu 70 la suta fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.

- Importul de tutun s-a cifrat la 91,4 milioane euro, in crestere cu 18 la suta fata de perioada similara a anului trecut.

- exportul romanesc de bauturi alcolice a scazut cu 8,1 la suta (in valoare de 8,8 milioane euro).

- exportul de tutun si inlocuitori a crescut cu 61 la suta, cifrandu-se la 2,2 milioane euro.

O majoritate zdrobitoare a romanilor, 72%, a declarat ca nu consuma alcool. Restul, de 28%, cheltuieste in medie pe luna 408.000 de lei vechi, iar media consumului zilnic este de 0,6 litri. Din consumatorii de alcool, un sfert au incercat sa nu mai bea. Nu se stie insa ce succes a avut incercarea lor.

Trei sferturi nu au incercat, si asta poate pentru ca doar 12% dintre consumatorii de alcool marturisesc ca au des certuri cu cei apropiati din cauza obiceiului de a trage la masea.

Bautura nationala a nemtilor – berea – place cel mai mult romanilor, fiind pe primul loc in preferinta bautorilor autohtoni: 29% dintre ei o consuma inainte de altele. Vinul este pe locul doi, cu 13%, iar tuica pe trei, cu 5%. Romanii mai beau lichior, whisky, vermut, coniac si votca.

Cei mai multi dintre consumatorii de bauturi alcoolice sunt cumpatati: 65% dintre acestia spun ca niciodata n-au baut atat de mult, incat sa nu-si mai dea seama ce fac. Pentru 6%, pierderea cunostintei la betie s-a petrecut o singura data.

Durerea de cap si greata de a doua zi i-a convins ca betia e placuta, dar scurta, si ca dezavantajele sunt mult mai mari decat "beneficiile". Insa, pentru alti 6% e un lucru frecvent sa bea fara socoteala. Pentru 18% s-a intamplat de mai multe ori, dar nu este cronic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Bauturilor Alcoolice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 467 cuvinte
Nr caractere:
8 508 caractere
Marime:
205.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
C. Trandafiroiu
Sus!