Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Mic.ro este o retea de magazine infiintata de omul de afaceri, Dinu Patriciu, prin intermediul companiei Mercadia Holland. Primul magazine marca Mic.ro a aparut in aprilie 2010 in Bucuresti, zona Dorobanti.La finalul primului an de existenta , reteaua era formata din mai mult de 150 de magazine fixe si cateva zeci de magazine mobile. Deschise in toate zonele din Bucuresti pentru a revolutiona comertul de cartier, afacerea Mic.ro nu a reusit sa isi “bata” concurenta in ceea ce priveste preturile, promovate de bacaniile clasice La sfarsitul celui de-al doilea an de existent reteaua a ajuns la 830 de magazine, dar a intrat in insolventa in luna februarie a anului 2012.

Acesta reta de magazine a fost acceptata de consumatori , deoarece a venit in sprijinul acestora, satisfacandu-le nevoile printr-un program prelungit. Este un model bazat pe interactiunea cu vanzatorul, oferind clientilor un nou tip de magazine de proximitate prin varietatea de produse pentru familie si gospodarie, dar si un aspect modern si prietenos.

Eduard Dinu, profesor doctor in cadrul Academiei de Studii Economice a realizat pentru Ziarul Financiar o analiza a falimentului Mic.ro. Acesta spune ca ,initial, “planul de afaceri prevedea pătrunderea pe o nişă a comerţului cu amănuntul, mizând pe proximitate şi produse autohtone, într-un sector dominat de giganţi” . Conform unor date statistice publicate periodic, comertul cu amanuntul este cel mai predispus falimentului. Esecuri asemanatoare Mic.ro au cunoscut si Răzvan Petrovici ( reţeaua Univers'all),Cornel Penescu ( lanţul Pic) etc.

Investitia totala in intreaga retea de magazine fixe si mobile va fi de peste 200 milioane de euro.

Magazinele Mic.ro au o imagine specifica care le diferentiaza de concurenta. Acest concept de magazine se evidentiaza printr-o serie de caracteristici: amplasarea magazinelor la indemana clientiilor, aspect interior atractiv, asezarea marfuriilor pe sortimente, prin folosirea ingenioasa a spatiului, clientii isi pot gasi usor marfuriile necesare si au la dispozitie cosuri ca in hipermarketuri.

1. Identificarea pietei tinta

Magazinele de proximitate se adreseaza in mare parte persoanelor care mizeaza pe comodidate, care prefera sa cumpere de la magazinul cel mai apropiat decat sa mearga pana la supermarket/hypermarket pentru a face cumparaturi . Acesti clienti considera ca scutesc costuri de deplasare si transport , timp si ,de ce nu, bani ,deoarece in supermarket/hypermarket oamenii sunt tentati sa cumpere mai mult , sa se abata de la lista de cumparaturi.Per total, magazinul Mic.ro nu se adreseaza unui tip anume de persoana ,ci tuturor tipurilor de persone.

Tinand cont ca aceasta retea de magazine de proximitate a fost infiintata si dezvoltata intr-o perioada de criza financiara , clientii se adapteaza acestei perioade. Astfel, un efect al acestei adaptari este irelevanta conceptului de ”aproape de casa” in cazul unor anumite tipuri de clienti. De exemplu, pensionarii si oamenii cu venituri foarte mici prefera sa mearga pana la o piata de unde pot achizitiona produsul dorit cu un pret putin mai mic decat la un magazin de proximitate, indiferent de distanta pe care sunt nevoiti sa o parcurga .Cel putin in cazul pensionarilor, aceasta va fi mereu alegerea facuta din mai multe motive cum ar fii : lipsa banilor, nevoia de socializare , mult timp liber etc.

2. Asortimentul de produs

Magazinele Mic.ro pun la dispozitie produse pentru consum stradal, la locul de munca, pentru familie si gospodarie, cum ar fii : produse alimentare, bauturi alcoolice si carbogazoase , tigari, detergenti si produse de ingrijire corporala ,produse de papetarie etc. In ceea ce priveste produsele alimentare de tipul mezelurilor, majoritatea este preambalata din fabrica . Avand in vedere ca Mic.ro este un magazin de “cartier” unde clientii fac cumparaturi urgente si in cantitati mici , magazinul nu detine produse de tip mezel sau branzeturi ce pot fi taiate in cantitati mici si ambalate pe loc.

Dupa realizarea unei analize a pietei alimentare s-a ajuns la concluzia ca magazinele Mic.ro au produse mai scumpe cu aproximativ 25%-35% fata de alte magazine alimentare. Astfe,s- aajuns la concluzia ca preturile la carne sunt mai mari decat in bacanii cu aproape 15%-25%, iar fata de hipermarketuri cu 35% mai mari. Aceasta analiza este relevant deoarece promoterii magazinului Mic.ro anuntasera initial ca principalul scopul este de a oferii clientilor cele mai mici preturi la produsele alimentare de pe piata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mic.ro.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 355 cuvinte
Nr caractere:
12 037 caractere
Marime:
109.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!