Cota de piață

Extras din seminar:

Printre indicatorii financiari utilizaţi frecvent de către firme în stabilirea obiectivelor comerciale se numără şi cota de piaţă, alături de profit şi cifră de afaceri. Deseori există o corelaţie pozitivă între cota de piaţă, economiile de scară şi profituri, de aceea, firmele acordă o importanţă deosebită poziţiei ocupate pe piaţă.

În domeniul concurenţei, cotele de piaţă sunt un indicator important al existenţei unei puteri de piaţă, deoarece întreprinderea care deţine cea mai mare cotă de piaţă (>50%) poate impune mai uşor condiţiile convenabile ei pe piaţa de referinţă. În această privinţă, nu este suficient să se examineze nivelul absolut al cotelor de piaţă, ci el trebuie să fie comparat şi cu cel al concurenţilor.

Cota de piaţă reprezintă gradul de penetrare a unei firme sau ponderea deţinută de aceasta pe piaţa efectivă (reală) sau potenţială unui produs, la un moment dat. Deseori, termenul de cotă de piaţă se foloseşte cu sensul de cotă de vânzări. Aceasta se calculează ca raport între volumul vânzărilor realizate de o întreprindere şi totalul vânzărilor înregistrate pe piaţa pe care aceasta acţionează.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cota de Piata.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
790.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!