Teambuilding

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Teambuilding este un termen, imprumutat din limba engleza, aproape necunoscut la noi pana mai acum cativa ani, dar folosit in prezent foare des si de multe ori putin inteles.

În ultimii ani, angajatorii au devenit tot mai conştienţi de importanţa menţinerii unei culturi de lucru pozitive şi a unor relaţii bune cu angajaţii. Astfel au apărut activităţile de consolidare a echipei şi au fost create diverse exerciţii. Legenda spune că armata americană şi trainingurile ei au fost sursa de inspiraţie mai ales pentru aplicaţiile ce pot fi organizate doar în aer liber, dar cercetările mele pentru acest articol nu au reuşit să găsească izvorul acestei informaţii.

Acest concept a aparut ca un raspuns la necesitatea unei categorii de oameni care traiesc si muncesc in zilele noastre. Oamenii aflati intr-un sistem bine structurat fiind atat de dependenti unii de ceilalti cat si de facilitatile oferite de acesta incat devin o parte din el.

Aceasta nevoie a aparut si ca urmare a unor fenomene ce se manifesta pregnant in mediul de afaceri contemporan:

1. Natura sarcinilor - activitatile companiilor nu se mai bazeaza pe sarcini simple, repetitive, unde indivizii (si nu echipele) exceleaza. Pentru realitatile existente, echipele sunt proiectate astfel incat sa gestioneze activitatile si procesele complexe, ce necesita generarea de solutii multiple, efort combinat, expertiza in multiple domenii profesionale etc.;

2. Calitatea deciziilor - prin diversitatea personalitatilor membrilor ce o compun, o echipa poate genera mai multe idei decat orice membru luat separat astfel incat decizia (alegerea uneia dintre solutiile optimale identificate) se va lua dintr-un spectru mult mai larg de posibile solutii;

3. Asumarea riscurilor - nu cred ca exista dubii asupra faptului ca echipa genereaza o puternica stare de siguranta in randul membrilor sai. Astfel, afinitatea fata de risc (calculat) ce caracterizeaza o echipa este mult mai mare decat cea demonstrata de indivizi. Prin urmare, companiile, nevoite sa fructifice oportunitatile ce apar pe piata, mizeaza pe comportament de echipa in detrimentul supra-responsabilizarii indivizilor;

4. Motivarea - n-am intalnit nici o firma care, macar la nivel declarativ, sa nu promoveze o politica de ''motivarea angajatilor''. In acest sens, este bine stiut faptul ca un mediu socio-profesional armonios reprezinta un factor motivational puternic pentru majoritatea oamenilor (fiinte sociale, de altfel). Asadar, existenta echipei influenteaza intr-un mod pozitiv moralul indivizii ce-o compun, determinandu-i sa performeze mai eficient;

5. Nevoia de dezvoltare/ invatare - avand in vedere ca in fiecare echipa se manifesta o ''concurenta'' benefica intre membrii acesteia (ca urmare a nevoii individuale de sporire a rolului, statului si imaginii personale) e de asteptat ca fiecare membru sa urmareasca dezvoltarea personala. De asemenea, comunicarea (absolut necesara) la nivelul echipei creste posibilitatile de transfer de cunostinte intre membrii ei, astfel incat acestia invata atat din exterior cat si unii de la altii.

Organizatiile sunt forme concrete de interactiune sistematica a membrilor si grupurilor unei comunitati, in vederea realizarii obiectivelor generale ale institutiilor sociale carora le apartin sau ale obiectivelor care deriva din interesele convergente ale membrilor care le compun

Conducerea consta dintr-un ansamblu de relatii sociale specifice, implicand procesele psihosociale de autoritate, putere, comunicare si influenta, prin care se asigura coordonarea si finalizarea actiunilor umane. Intr-un sens mai restrans, conceptul de conducere are doua acceptii principale: prima se refera la subsistemul tehnic, care asigura functionarea unei institutii, organizatii sau grup in situatii sociale determinate; cealalta semnifica activitatile care se desfasoara in cadrul respectivului subsistem pentru realizarea acestui obiectiv fundamental.

Din perspectiva psihosociala, prin conducere se intelege un ansamblu de activitati, procese si functii, constand din informare, organizare, planificare, coordonare si control, fundamentate pe acte de decizie, prin care se asigura functionarea precisa, coerenta, operativa si eficienta a diferitelor structuri sociale: institutii, organizatii si grupuri umane.

Teambuilding este un factor important în orice mediu, accentul punandu-se pe scoaterea în evidenţă a persoanelor dintr-o echipă pentru a asigura dezvoltarea de la sine, printr-o comunicare pozitivă pentru a rezolva problema.

Grupurile umane nu sunt eficiente prin simpla lor existenţă, ele presupun cunoaştere şi, pe această bază, activare în sensul centrării lor pe obiective. Grupurile sunt elemente şi verigi ale structurii care nu numai că mijlocesc raportul dintre individ şi întreprindere, ci constituie chiar cadrul fundamental şi necesar în care se constituie şi se manifestă active personalitatea umană, iar relaţiile sociale care se dezvoltă în interiorul acestora nu constituie doar condiţiile externe ale procesului de formare a personalului, ci reprezintă chiar esenţa ei.

În ziua de astăzi prin teambuilding se înţelege un eveniment organizat ce-şi propune să adune laolaltă persoanele care lucrează într-o organizaţie, să ridice starea de spirit şi să cimenteze relaţiile dintre colegi. Evident totul are ca scop ameliorarea performanţei. Deşi construcţia echipei este, de fapt, un proces întreg în care se setează un scop comun, se evaluează punctele tari şi punctele slabe ale echipei, se identifică obstacolele din calea dezvoltării şi apoi se înlătură.

Observații:

perfect pentru seminarul de management

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teambuilding.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 349 cuvinte
Nr caractere:
19 425 caractere
Marime:
18.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!