Subiecte rezolvate managementul calității

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Definitia calitatii.

Este necesara elaborarea unei noi conceptii privind calitatea, care sa tina cont de clientul caruia ii este destinat produsul sau serviciul, si, mai mult decat sa tina cont, sa-l situeeze pe client pe axa central a activitatilor de organizare.

Exista mai multe definitii care depasesc sensul classic al calitatii.

Deming defineste calitatea ca fiind gradul imprevizibil de uniformitate la cost scazut si adecvat necesitatilor pietei.

Drucker considera conceptual de calitate ca fiind ceea ce clientul este dispus sa platesca in functie de ceea ce obtine si valorifica.

Taguchi defineste calitatea ca fiind costul minim pe care un produs il impune societatii, d la momentul conceperii sale.

Si in administratia publica exista cateva definitii ale calitatii. Una dintre ele este sustinuta de Ernst Maragall, “calitatea inseamna prestarea de servicii conform cerintelor cetateanului”. In toate aceste definitii observam un punct comun: raportarea la client si satisfacerea necesitatilor acestuia.

Juram este unul dintre specialistii in calitatea ce ofera o definitie cat mai concreta: calitatea este ansamblul de caracteristici ale unui produs care satisfac necesitatile clientilor si, in consecinta, fac ca produsul sa fie satisfacator.

2. Evolutia conceptului de calitate

Originea fenomenului de calitate o gasim la inceputul anilor `30, publicatia “Economic Control of Quality of Manufactured Products”, condusa de W>W> Shewhart, fiind un prim reper.

Dupa al Doilea razboi Mondial , conceptual de calitate iincepee sa se dezvolte, in Japonia formandu-se un Comitet de investigatii al calitatii.,

Deming si Juran sunt doi specialist in calitatea ce traseaza cu adevarat conceptual de calitate.. in anii `50 clientul comanda un produs direct producatorului, comunicarea dintre acestia fiind directa.

Mesterul desena si elabora produs in accord cu cerintele clientului, calitatea fiind ridicata.

Mai tarziiu productia industrala o inlocuieste pe cea a mesterilor, ia costurile se reduc drastic, doua cause fiind foarte importante: - standardizarea pieselor ((Samuel Colt), consta in desenarea unui produs standard, in care se asamblau piese de asemenea standardizate; - fluxul de productie (Henry Ford), ce consta in reducerea timpului de productie.. astfel apare prima definite a calitatii, si anume conformarea cu standardele.

Lipsa calitatii produselor (devierea de la standard) da nastere unor costuri mari. De aceea, evitarea acestra se transforma in obiectiv prioritar.

Pt aceasta trebuie respectati urmatorii pasi:

1. Un organism ethnic fixeaza standardele calitatii.

2. Altorganism, executive, realizeaza fabricatie.

3. Un al treilea organism, informative, duce la capat inspectia, masurand caracteristicile reale ale productiei si comparand rezultatul cu ceea c ear trebui s arezulte, conform standardelor, si punand in evident deviatiile create.

4. In final, produsele fara deviatii ies din process gata de a fi vandute, sau pt intrarea intr-un alt process, iar cele care manifesta deviatii intolerabile sunt reconditionate sau eliminate.

3. Analizati comparative principalele diferente dintre conceptual classic (asigurarea calitatii) si conceptual modern (managementul calitatii)

Calitatea este o folozofie, implica un profund schimb cultural ce determina participarea si implicarea tuturor, ca si implementarea sistemelor e management care pun pe primul loc clientul. Trebuie sa fie impulsionata de management, care trebuie sa fie primul convins ca este necesara calitatea pt succesul organizatiei si ca trebuie sa parieze pt o conceptie a resurselor umane inn care munca in echipa, comunicarea si motivatia de a face bine lucrurile constituie elementele indispensabile.

Calitatea presupune o schimbare profunda in mintea si comportamentul oamenilor si in natura propriei organizatii. Exista cateva diferente intre conceptual classic al calitatii si noua conceptie bazata pe managementul total al calitatii. In ceea ce priveste obiectul conceptual classic este de parere ca acesta consta in atingerea conformitatii cu stadardul, pe cand managementul calitatii considera satisfacerea clientului ca fiind obiectivul de baza. In conceptual classic calitatea este definite de specialist, pe cand in management calitaii aceasta este definite de client.

Conceptul clasic afecteaza doar produsele si clientii pe cand managementul calitatii afecteaza toate organizatii organizatiei, indifferent dak au sau nu legatura directa cu produsul sau serviciul oferit.

Conceptul classic considera drept client pe cei externi organizatiei, pe cand managementul calitatii considera ca exista atat client externi cat si interni. In ceea ce priveste problema erorilor de productie, concept classic se bazeaza pe oprirea si corectia acestor rori pe cand managementul calitatii prefer sa le previna, urmarind ca lucrurile sa se face bine “din prima”. In conceptul classic exista un department al calitatii, pe cand in managementul calitatii intreaaga organizatie se implica si este responsabila de calitate.

4. Definirea managementului total al calitatii

In present, calitatea se gestioneaza. Functia calitatii trebuie sa include toate activitatile necesare pt realizarea produselor si serviciilor. Managementul total al calitatii reprezinta ansamblul de metode prin care se obtine calitatea totala.

Calitatea totala este un scop, un obiectiv care trebuie sa mobilizeze toate elementele unitatii respective. Ea indica sensul in care trebuie orientate actiunea. Imbunatatirea continua trebuie sa fie inclusa in modul de a munci in organizatia respective, sa fie o directive a propriei sale culture, asumata ca o valoare fuundamentala.deming si juran au ilustrat pe larg prosesul de management al calitatii.

Deming explica acesct pros prin intermediul unui cerc (roata lui Dmenig) ce inlantuie la infinit 4 procese secventiale: a planifica, a face, a controla si a actiona. Triada lui Juran expune acelasi lucru prin intermediul a 3 procese: planificarea calitatii, controlul calitatii si imbunatatirea calitatii.

Planificarea calitatii reprezinta etapa in care se stabilesc obiectivele si se dezvolta mijloacele pt a le indeplini.

Controlul consta in stabilirea inddicatorilor obiectivi de masurare. Indicatorii informeaza unitatea in legatura cu evolutia calitatii.

Stabilirea indicatorilor de calitate in procesele productive este un lucru simplu, in schimb in cazul administratiei pot aparea unele dificultati.. imbunatatirea poate fi definite ca fiind obtinerea unui randament superior celui precedent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Subiecte Rezolvate Managementul Calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
7 249 cuvinte
Nr caractere:
41 720 caractere
Marime:
40.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!